Geoponoi.Gr

Φθινοπωρινό κομπόστ: Μετατρέψτε φύλλα και κλαδέματα σε θρεπτικό λίπασμα

Το φθινόπωρο φέρνει αφθονία φύλλων, κομμένων κλαδιών και φυτικών υπολειμμάτων — υλικά που πολλοί θεωρούν “απορρίμματα”. Όμως, με λίγη προσπάθεια και σωστή καθοδήγηση, μπορείς να τα μετατρέψεις σε πολύτιμο compost που θρέφει τον κήπο για μήνες. Σε αυτό το άρθρο θα δεις πώς να ξεκινήσεις, ποια λάθη να αποφύγεις και πώς να αξιοποιήσεις τον τελικό κόμποστ για να ενισχύσεις το έδαφος σου.


Γιατί να κάνεις κομπόστ το φθινόπωρο

Όταν τα φύλλα πέφτουν, προσφέρουν υλικό πλούσιο σε άνθρακα (τα λεγόμενα “καφέ”), απαραίτητο για να ισορροπήσει το μείγμα μαζί με τα “πράσινα” (όπως φυτικά υπολείμματα, φλούδες, χόρτα). Ο οργανικός αυτός κύκλος εμπλουτίζει το έδαφος, βελτιώνει τη δομή του και αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά άρθρα μας αναφέρονται σε τεχνικές βελτίωσης εδαφών για παράδειγμα, στο άρθρο Πώς βελτιώνουμε το έδαφος του κήπου τον χειμώνα βλέπεις πως η προσθήκη compost πριν τις καλλιέργειες βοηθά σημαντικά.


Υλικά & αναλογία: πώς να ξεκινήσεις

  1. Καφέ
    Όταν λέμε καφέ εννοούμε αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε άνθρακα, πριονίδια, κλαδιά, άχυρα, υπολείμματα αποξηραμένων βοτάνων. Τα κύρια υλικά για φθινοπωρινή κομποστοποίηση. Τα αποξηραμένα φύλλα σπάνε πιο εύκολα αν τα ψιλοκόψεις ή τα περάσεις με χορτοκοπτικό.
  2. Πράσινα Όταν λέμε πράσινα εννοούμε αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε άζωτο δηλαδή φυτικά υπολείμματαφλούδες, κουκούτσια, κελύφη αυγών, κοπριά σταβλισμένων ζώων (όχι απορρίμματα σκύλων και γατών).
    Βοηθούν στην επιτάχυνση της αποδόμησης γιατί περιέχουν άζωτο.
  3. Αναλογία & νερό
    Ένας εύκολος κανόνας: περίπου 3 μέρη καφέ προς 1 μέρος πράσινα(όγκος). Νερό είναι σημαντικό γιατί ενεργοποιεί όλες τις διαδικασίες. Πρέπει να βρείτε τη σωστή υγρασία ώστε να μην είναι ξερό και να μην έχει πολύ υγρασία (να λιμνάζει). Αν έχει πολύ υγρασία θα μυρίζει όλη η περιοχή. Σε ξηρασία ρίχνουμε έναν κουβά νερό την εβδομάδα.
  4. Αερισμός / ανακάτεμα
    Τα υλικά χρειάζονται αέρα· αναποδογύρισε ή ανακάτεψε το σωρό κάθε 2–3 εβδομάδες για να μην δημιουργηθούν δυσοσμίες ή αναερόβιες συνθήκες.

Τρόποι κομποστοποίησης


Πρακτικά βήματα για κάθε χώρο


Τι να προσέξεις / λάθη που να αποφεύγεις


Πώς θα χρησιμοποιήσεις το τελικό κομπόστ

Exit mobile version