Ασθένειες φυτών

Ασθένειες: Περονόσπορος των Σταυρανθών

Είναι από τις σοβαρότερες ασθένειες των σταυρανθών

Λατινική ονομασία: Hyaloperonospora parasitica

Συμπτώματα: Προσβάλει όλα τα μέρη των φυτών, φύλλα, μίσχους, κεφαλές, ακόμα και τις ρίζες.  Κοινά συμπτώματα έχει ο μύκητας στα φύλλα, διαφέρουν στις κεφαλές. Τα φυτά μπορούν να μολυνθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξης τους.

  • Φύλλα: Κηλίδες ακανόνιστου σχήματος, χρώματος ανοιχτού κίτρινου. Όπου η εξέλιξη τους είναι καφέ νεκρωτικές κηλίδες.

Στην κάτω πλευρά του φύλλου μπορεί να εμφανιστεί με υψηλή σχετική υγρασία λευκό μυκήλιο (παραγωγή σπορίων).  Στα νεαρά φυτά μπορεί να προκαλέσει με μεγάλη προσβολή έως θάνατο των φυτών

Κεφαλές

  • Κουνουπίδι: Γκρι κηλίδες εμφανίζονται στην ανθοκεφαλή σαν μπαγιάτικο γάλα. Γκρι κηλίδες στους μίσχους των ανθοκεφαλών
  • Μπρόκολο: Καφέ γκρι κηλίδες στο κύριο στέλεχος της κεφαλής, και πράσινο σκούρες υδαρείς κηλίδες εξωτερικά της ανθοκεφαλής
  • Λάχανο: Μαύρες κηλίδες εμφανής στην κεφαλή και προς το εσωτερικό του μωβ χρώμα

Η ασθένεια  μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές σήψεις στην αποθήκευση.

Βιολογικός κύκλος: O περονόσπορος διαχειμάζει στην μορφή των ωοσπορίων κυρίως σε ζιζάνια, ή στο έδαφος σε υπολείμματα καλλιεργειών ή στο έδαφος. Τα αγενή σπόρια προσβάλουν τις καλλιέργειες μας και μεταφέρονται με τον αέρα ή με μολυσμένες σταγόνες νερού και χρειάζονται υψηλή υγρασία για να αναπτυχθούν.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  15 ° C με 20 ° C. Κυρίως  άνοιξη φθινόπωρο έχουμε την μεγαλύτερη προσβολή. Όταν δεν το ευνοούν οι θερμοκρασίες βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και όταν ξανά είναι ευνοϊκές οι συνθήκες  δραστηριοποιείται.

Αντιμετώπιση: Καταστροφή  μολυσμένων υπολειμμάτων της καλλιέργειας και αμειψισπορά για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια. Μεγαλύτερες αποστάσεις φυτεύσεις, καταστροφή ζιζανίων, φύτευση προς την κατεύθυνση του ανέμου, αποφυγή υγρών περιοχών για φύτευση αυτών των καλλιεργειών.

Καταπολέμηση:

Με ψεκασμούς με μυκητοκτόνα φυλλώματος εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. Ρωτήστε τον τοπικό Γεωπόνο για την καλύτερη περίοδο ψεκασμού. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν τον χρόνο επέμβασης κυρίως πριν από περίοδο με βροχές.

Απάντηση