Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πετούνιες: Καλλιεργητικές Τεχνικές

petunia-2

Από τα δημοφιλέστερα ετήσια καλλωπιστικά φυτά του κήπου και της βεράντας, με τα υπέροχα λουλούδια και το ωραίο άρωμα τους, αναπτύσσονται εξίσου καλά σε παρτέρια καθώς και σε γλάστρες.

Λατινική ονομασία: Ανήκει στο γένος Petunia spp. και στην οικογένεια Solanaceae όπου ανήκουν και πολλά κηπευτικά.

Ποικιλίες:

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες. Χωρίζονται στις ποικιλίες με τα μεγάλα άνθη που τα καλλιεργούμε κυρίως σε γλάστρες και στις ποικιλίες με περισσότερα και μικρότερα άνθη κυρίως κατάλληλα για παρτέρια γιατί είναι ανθεκτικότερα σε υψηλή υγρασία.

Εποχή σποράς:

Η σπορά γίνεται με σπόρους κυρίως ή με μοσχεύματα. Η σπορά γίνεται σε γλάστρες από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και τον Αύγουστο με Οκτώβριο. Η μεταφύτευση στο παρτέρι γίνεται 10 με 12 εβδομάδες μετά την σπορά και τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν τους πρώτους παγετούς. Βάθος σποράς έως 1 cm.

Η ανθοφορία ξεκινάει δύο μήνες από την σπορά τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο.

Οι αποστάσεις φυτεύσεις με άλλα φυτά να είναι 40-50 εκατοστά.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:

Ευαίσθητα στους παγετούς, τις γλάστρες τις βάζουμε σε μέρη που δεν έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και έχουν πρόσβαση οι ακτίνες του ήλιου. Στα παρτέρια για τις σπορές του Σεπτεμβρίου με Νοεμβρίου που γίνονται κυρίως στην Νότια Ελλάδα μπορούμε να βάλουμε άχυρα κ σάπια φύλλα πάνω από τα φυτά για να αντέξουν τους παγετούς.

Έχει μεγάλες ανάγκες σε ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες.

Εδαφολογικές συνθήκες:

Το έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Προσθέτουμε κοπριά ή κομπόστ ώστε να του παρέχουμε την απαραίτητη οργανική ουσία και να βελτιώσουμε ελαφριά εδάφη στην ικανότητα τους να συγκρατούν νερό. Η θέση φύτευσης ή τοποθέτησης της γλάστρας να είναι σε ηλιόλουστο σημείο και σε σημεία που δεν τα ‘χτυπά’ ο άνεμος.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να μεγαλώσουμε την περίοδο ανθοφορίας. Οι πετούνιες έχουν την τάση να γίνουν ψηλές, κλαδεύοντας την κορυφή στο μισό ύψος του φυτού πριν την ανθοφορία τους, και έτσι αναγκάζεται να αναπτύξει νέα βλάστηση, περισσότερα μπουμπούκια και πιο χοντρό βλαστό. Επίσης καθαρίζουμε τα μαραμένα κλαδάκια.

Λίπανση: Δεν είναι απαραίτητη αν έχετε βάλει κοπριά ή φυτόχωμα, υπάρχουν σκευάσματα υδατοδιαλυτά που αν χρειαστεί (τροφοπενείες) το καλοκαίρι μπορούν να βελτιώσουν την διάρκεια ανθοφορίας της πετούνιας.

Εχθροί: Αφίδες, σκαθάρια και κάμπιες.

Ασθένειες: Κύρια προβλήματα κάποια βακτήρια, ο βοτρύτης. Για την πρόληψη των ασθενειών αποφεύγουμε το πολύ νερό, καλύτερα λίγα και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα κισσόςχρυσάνθεμαπετούνιεςΒουκαμβίλιεςκαλέντουλα

Απάντηση