Τρόφιμα και Υγεία

Πότε να επιλέγετε φρέσκα φρούτα και τι να προσέχετε κατά την αγορά τους. Ένας οδηγός για σωστή επιλογή ανά προϊόν  

Πολλές φορές αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά  χωρίς να απαντάμε σε κάποια βασικά ερωτήματα.

  • Είναι η εποχή τους;

Πρέπει να ξέρετε ότι την καλύτερη ποιότητα δεν μπορούν να την έχουν όλο το χρονικό διάστημα. Στην παγκοσμοιοποιημένη αγορά μπορείτε να βρείτε φρούτα και λαχανικά όλο τον χρόνο λόγω της ταχείας μεταφοράς και τις καλές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Για την καλύτερη θρεπτική αξία και την διατροφική αξία επιλέξτε φρούτα και λαχανικά στην μέγιστη φρεσκάδας τους δηλαδή όταν είναι η εποχή τους.

  • Ποια μακροσκοπικά ελαττώματα επηρεάζουν τελικά σε ένα προϊόν την ποιότητα;

Κηλίδες τσιμπήματα από έντομα δεν επηρεάζουν τόσο την ποιότητα όσο μαλακές σήψεις που γρήγορα εξαπλώνονται.

Παρακάτω θα δείτε οδηγίες για την περίοδο που είναι φρέσκα τα φρούτα και τι να προσέξετε κατά την αγορά τους.

Μήλα: Από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο

Προσοχή στο να έχουν σκληρή επιφάνεια χωρίς κηλίδες και σήψεις. Να έχουν καλό χρώμα της ποικιλίας όχι τα πολύ σκούρα μήλα που διαφέρουν από τα άλλα της ποικιλίας που αγοράζετε και να μην επιλέγονται τα μαλακά μήλα.

Βερίκοκα: Από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο

Το χρώμα τους να είναι κίτρινο αποφεύγουμε  τα πράσινα τα πολύ σκληρά και μαλακά.

Μπανάνες: Όλο τον χρόνο

Το χρώμα της μπανάνας να είναι πράσινο προς κίτρινο αν σκοπεύετε να τις φάτε μέσα στην εβδομάδα. Οι πράσινες μπανάνες ωριμάζουν στο σπίτι σε θερμοκρασία δωματίου όχι στο ψυγείο εκεί ωριμάζουν γρηγορότερα. Αν αγοράσετε κίτρινες είναι για άμεση κατανάλωση.

Καρπούζια: Από τον Μάιο έως τον Αύγουστο

Χτυπώντας το να κάνει καθαρό και εκκωφαντικό θόρυβο και η επιφάνεια του να είναι λεία (να μπορείς να το γρατζουνίσεις εύκολα). Αποθηκεύστε το καρπούζι στο ψυγείο αλλά βγάλτε το σε θερμοκρασία δωματίου μισή ώρα πριν το φάτε για πιο γλυκιά γεύση.

Κεράσια: Από τον Μάιος έως τον Ιούνιο

Να επιλέγετε να παχουλά σκούρα κόκκινα που έχουν φρέσκο στέλεχος. Προορίζονται για άμεση κατανάλωση για αυτό μην υπερβάλετε στις ποσότητες που αγοράζετε.

Σταφύλια: Από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο

Προσέξτε να μην είναι πολύ μαλακά και να μην βγαίνουν πολύ εύκολα από το τσαμπί γιατί είναι πολύ ώριμα. Να αποφεύγονται όταν βλέπετε πράσινα στελέχη.

Γκρέιπφρουτ: Από τον Οκτώβριος έως τον Ιούνιος

Προσέξτε στο να είναι βαριά, στρόγγυλα με λεία υφή. Κρατάμε στο ψυγείο για δύο περίπου εβδομάδες. Αποφεύγουμε τα γκρέιπφρουτ με χονδρή επιδερμίδα.

Πορτοκάλια: Από τον Νοέμβριος έως τον Ιούνιο

Προσέξτε στο να είναι βαριά, στρόγγυλα με λεία υφή. Κρατάμε στο ψυγείο για δύο περίπου εβδομάδες. Αποφεύγουμε τα πορτοκάλια με χονδρή επιδερμίδα. Κάποιες επιφανειακές γρατσουνιές από τσιμπήματα ή μηχανικά αίτια δεν επηρεάζουν την ποιότητα.

Μανταρίνια: Από τον Νοέμβριος έως τον Ιανουάριος

Το χρώμα τους να είναι βαθύ πορτοκαλί με γυαλιστερό δέρμα αποφυγή πρασινωπών καρπών.

Λεμόνια: Όλο το χρόνο

Να είναι βαριά, μέτρια σε μέγεθος με λεία γυαλιστερή επιφάνεια. Αποφεύγουμε τα λεμόνια με χονδρή επιδερμίδα.

Νεκταρίνια – Ροδάκινα: Από τον Ιούνιος έως τον Σεπτέμβριος

Τα παραπάνω φρούτα σαν φρέσκα έχουν μικρή συγκομιδή και χαλάνε εύκολά επομένως μην αγοράζετε πολλά, έχουμε γρήγορα το φαινόμενο σήψεων μέσα στο ψυγείο. Τα ώριμα είναι μαλακότερα. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε χτυπημένα ή τσιμπημένα από έντομα γιατί αναπτύσσονται σήψεις.

Δαμάσκηνα: Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο

Επιλέγουμε τα λίγο μαλακά δαμάσκηνα που είναι δείγμα ότι είναι ώριμα. Αν όταν το ζουλήξετε ελαφριά και δεν επανέλθει μην το αγοράσετε είναι πολύ ώριμο. Αποφεύγουμε τα σκληρά δαμάσκηνα.

Αβοκάντο: Όλο το χρόνο

Επιλέγουμε τα σκληρά και κάποιες γρατζουνιές στην επιφάνεια δεν πειράζουν στην ποιότητα. Ο τρόπος κατανάλωσης τους είναι να αφήσουμε το αβοκάντο να γίνει μαλακό και ύστερα το τρώμε.

Φράουλες: Από τον Μάιο έως τον  Αύγουστο

Επιλέγουμε στο να είναι σκληρές με έντονη μυρουδιά. Γρήγορα τοποθετούνται στο ψυγείο. Αποφεύγουμε τις φράουλες που δεν έχουν κόκκινο χρώμα.

Ανανάς:  Από τον Φεβρουάριος έως τον Αύγουστος

Ώριμος είναι όταν βγαίνει εύκολα το φύλλο, καλό είναι να μην επιλέγονται πολύ ώριμοι διότι γρήγορα έχουμε σήψεις. Να είναι βαριά και τα φύλλα τους να είναι πράσινα τραγανά

Ρόδια: Από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο

Να φαίνεται φρέσκο και να μην έχει σήψεις. Να έχει φωτεινό κόκκινο χρώμα.

 

 

1 reply »

Απάντηση