Ημερολόγιο εργασιών Κήπου

Φεβρουάριος και Κήπος: Εργασίες του Κήπου

gardenΟ Φεβρουάριος είναι ο μήνας που αρχίζουμε να κάνουμε κάποιες εργασίες, όπως κλάδεμα δέντρωνοργώματα (τσάπισμα), ξεβοτανίσματα και να αρχίσουμε να κάνουμε τις πρώτες σπορές.  Βασικό για τις εργασίες αυτές είναι να επωφεληθούμε τις καλές ημέρες του χειμώνα.

Κλαδέματα:

Ήρθε ο καιρός για τα χειμωνιάτικα κλαδέματα. Κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα για να φτιάξουμε το σχήμα των δέντρων μας και να ενισχύσουμε την καρποφορία. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα χειμερινά κλαδέματα στα πρώτα χρόνια της ζωής των δέντρων για το σχήμα τους και στην συνέχεια έχουμε τα κλαδέματα καρποφορίας για να βελτιωθεί το σχήμα του φυτού, καθώς και για το άνοιγμα του κέντρου του φυτού για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο.

 Μην επιλέγεται υγρές μέρες για κλάδεμα. Υπάρχουν σοβαρές ασθένειες του ξύλου που μπορούν να προσβάλουν και να κάνουν ζημιές. Μετά το κλάδεμα κάνουμε επέμβαση με κάποιο μυκητοκτόνο.

calidi

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε το θέμα του κλαδέματος ανά είδος καλλιέργειας.

Αυτή την περίοδο κλαδεύουμε (οπωροφόρα όπως πυρηνόκαρπα, ελιά, αμπέλι, θαμνώδη όπως τριανταφυλλιές )

Όργωμα: Για όσους δεν οργώσατε είναι καλή ευκαιρία να το κάνετε τώρα ώστε να προλάβουν να διαλυθούν οι σβόλοι και να βγουν κάποια ζιζάνια.

Σπορές:

Σπορές Λαχανικών: Κρεμμυδάκι χλωρό, ραδίκι, αντίδι, σπανάκι, μαρούλι, αρακάς, πράσα, σελινόριζα.

Σπορές Αρωματικών: Μαϊντανός

Φυτεύσεις: Καρποφόρων δέντρων με γυμνόριζα (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.α)

Φυτεύσεις: Γυμνόριζων τριαντάφυλλων σε ηλιόλουστες θέσεις.

Φυτεύσεις: Σπορές βολβών όπως κρίνων και άλλων καλλωπιστικών.

Πατατόσπορος: Μπορούμε να ξεκινήσουμε την προβλάστηση του πατατόσπορου, χρειαζόμαστε απλά ξηρό περιβάλλον με θερμοκρασίες πάνω από 10 oC για να εκπτυχθούν οφθαλμοί ώστε να βγάλει φύτρα. Κρατάμε 2 οφθαλμούς ανά πατατόσπορο. Μπορούμε να τεμαχίσουμε την μεγάλη πατάτα στα δύο, αλλά να αφήσουμε δύο μάτια ανά κόνδυλο που θα φυτεύσουμε.

Απάντηση