Γεωπονικοί Προβληματισμοί

Debate: Κατοικημένες περιοχές και φυτοφάρμακα

Στην προσπάθεια μας να γίνει πιο διαδραστική <ζωντανή> η σελίδα μας εγκαινιάζουμε μία σειρά άρθρων , θίγοντας κάποια δύσκολα θέματα που απασχολούν ευρύτερα την κοινωνία, παρουσιάζοντας όλες τις απόψεις.

Στόχος αυτών των άρθρων είναι ο προβληματισμός σας και επίσης να ακούσουμε τις απόψεις σας.

Σήμερα θα θίξουμε ένα θέμα που έχει πάρει δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό.

Ο Δήμαρχος του χωριού Langouet Daniel Cueff πήρε μία απόφαση πέραν των αρμοδιοτήτων του < Την απαγόρευση των ψεκασμών σε χωράφια που είναι εντός 150 μέτρα από κατοικημένες περιοχές> και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις τόσο θετικές όσο αρνητικές. Πολλοί Δήμαρχοι υιοθέτησαν αυτήν την απόφαση, η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια όπου ακύρωσαν την συγκεκριμένη απόφαση επειδή δεν ήταν στις αρμοδιότητες του. Αλλά πλέον έχει μπει για καλά η συζήτηση της χρήσης συνθετικών φυτοφαρμάκων στην γεωργία κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Και λόγω του κενού της γαλλικής νομοθεσίας και για να συμμορφωθεί η γαλλική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή οδηγία συζητά για να εισάγει μία ζώνη προστασίας μεταξύ κατοικιών και καλλιεργειών.

Ο Δήμαρχος και οι υποστηρικτές του παρουσιάζουν τα παρακάτω επιχείρημα

  • Η ενέργεια έγινε διότι το κράτος δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα για αυτό το θέμα.
  • Οι κάτοικοι ανησυχούν για την υγεία τους.
  • Κάποιοι μελισσοκόμοι επικροτούν αυτήν την απόφαση διότι ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει μεγάλους πληθυσμούς από τις μέλισσες τους. Εστιάζουν στο γεγονός ότι λόγω του ότι είναι πτητικά τα φυτοφάρμακα ένα μικρό ποσοστό απορροφάται από τα φυτά και το άλλο καταλήγει στην ατμοσφαίρα και στα υπόγεια ύδατα.
  • Ο Δήμαρχος εναντιώνεται στα χημικά φυτοφάρμακα και αντιπροτείνει μία βιώσιμη ανάπτυξη με φιλικότερη προσέγγιση για το περιβάλλον (με παραγωγή βιολογικών προϊόντων)
  • Οι κάτοικοι αντιδρούν διότι έχουν ελέγξει τα ούρα τους και έχουν βρει ίχνη από φυτοπροστατευτικές ουσίες.

Οι αγρότες ισχυρίζονται

  • Ότι υπήρχε μία περίοδος όπου μπορούσαν να χτίσουν όπου ήθελαν οι κάτοικοι και πέραν από οικιστικές ζώνες. Και πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια κενή ζώνη μεταξύ καλλιεργειών και κατοικημένων περιοχών.
  • Η απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων θα σημαίνει πτώχευση για τους αγρότες. Δεν θα μπορούνε να είναι παραγωγικοί άρα ανταγωνιστικοί με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι εισαγωγές.
  • Έχουν διπλώματα <επαγγελματία ψεκαστού> άρα τηρούν τις οδηγίες ορθού ψεκασμού και με την χρήση καινούργιων μηχανημάτων τα οποία έχουν περάσει ελέγχους, κάνουν το μέγιστό από την πλευρά τους.
  • Οι απώλειες φυτοφαρμάκου από το φυτό στόχο σημαίνει κόστος για τους αγρότες και δεν γίνεται χωρίς σκέψη η χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών.

Απάντηση