Καλλωπιστικά φυτά

Κισσός: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Κισσός είναι ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό με πολλούς που το αγαπούνε και άλλους που δεν τους αρέσει τόσο. Πρώτα το συναντήσατε σαν φυτοφράχτη, στην συνέχεια βλέπουμε μια τάση να το χρησιμοποιούν σε βόρειες χώρες σαν καλλωπιστικό σε γλάστρες, ακόμα και για μέσα στο σπίτι για κρεμαστά καλάθια.

Τι σκεφτόμαστε όταν ακούμε για τον Κισσό;

  • Ότι είναι πολύ ανθεκτικό
  • Αναρριχώμενο φυτό
  • Αρέσκεται να μεγαλώνει σε εγκαταλειμμένα τοπία
  • Χρησιμοποιείτε στην λογοτεχνία μεταφορικά για την ταχύτατη ανάπτυξη του και το ψήλωμα του

Αν δεν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες μένουν στο έδαφος αλλά άμα τις βρούνε (δέντρα, κτήρια, φράχτες, πέτρες) φτάνουνε έως και 25 μέτρα.

Κάποιες ποικιλίες στα φύλλα τους έχουν μία τοξική ουσία, για αυτό πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τους, άρα πρέπει να προσέξουμε που θα το τοποθετήσουμε, αν έχουμε μικρά παιδιά και κατοικίδια.

Λατινική ονομασία: Ανήκουν στα γένος Hedera spp. και περιλαμβάνει πολλά είδη. Είναι αναρριχώμενο φυτό ή έρπον αειθαλές, κυρίως θάμνος σπάνια είναι δενδρύλλιο.

Εποχή σποράς: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπόρο, μοσχεύματα κ.α. Η επιλογή σας καλό είναι να γίνει αφού δείτε το φυτό και σας αρέσει γιατί έχει πολλές ποικιλίες.

 Ιδανική εποχή φύτευσης για κισσούς σε γλάστρα, φυτεύονται όλο τον χρόνο. Αλλά για να το βάλετε στον κήπο σας έξω, περί στα μέσα της Άνοιξης τόσο με σπόρο όσο και με μεταφύτευση.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Οι απαιτήσεις τους σε ηλιοφάνεια δεν  πολύ είναι μεγάλες για αυτό και ευδοκιμεί και σε ημισκιερά μέρη, χρειάζεται φως αλλά δεν αρέσκεται στο άμεσο ηλιακό φως το μεσημέρι. Γενικά να αποφεύγεται να τοποθετείτε σε μέρη που έχουν ακραίες συνθήκες και να μην βάζουμε τις γλάστρες μας εκεί που χτυπάει πολύ ο ήλιος.

Εδαφολογικές συνθήκες:  Το μέρος που θα τοποθετηθεί να έχει υγρασία, βασικό είναι τα εδάφη να στραγγίζουν αλλά να μην είναι ελαφριά και να είναι γόνιμα με υψηλή οργανική ουσία. Μπορείτε να βελτιώσετε το μέρος που θα το τοποθετήσετε με οργανική ουσία. Ιδανικό Ph ανάπτυξης του κισσού είναι περίπου το 7.

Άρδευση: O κισσός στη γλάστρα ευνοείτε σε μια συνεχόμενη υγρασία αλλά να μην βάζουμε πολύ νερό.  Δεν αφήνουμε το χώμα να γίνει στεγνό, πρέπει να έχει μια ομοιόμορφη υγρασία, που αυτό το γεγονός ενθαρρύνει το ελκυστικό κόκκινο φύλλωμα το φθινόπωρο.

Η ίδια οδηγία ισχύει και όταν έχουμε τον κισσό στον κήπο, θέλει συχνά μικρά ποτίσματα.

Λίπανση: Χρειάζεται λίπανση για να διατηρεί την ζωηρή του ανάπτυξη, μπορείτε να πρόσθετε κόμποστ που το έχετε δημιουργήσει εσείς πασπαλίζοντας κατά διαστήματα πάνω στις ρίζες, αλλιώς αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χημικά λιπάσματα έχει μεγάλες ανάγκες από άζωτο κυρίως την άνοιξη.

Κλάδεμα: Γενικές οδηγίες, η περίοδος του κλαδέματος διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, το βασικό είναι να περάσουν οι παγετοί. Κατάλληλη εποχή Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος. Δεν έχει ιδιαίτερο κλάδεμα δώστε του ότι σχήμα θέλετε και όποια κατεύθυνση θέλετε.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι μια έντονη βλάστηση σε έναν αστικό χώρο δεν είναι και πολύ επιθυμητή διότι γίνεται καταφύγιο για έντομα, τρωκτικά κ.α

Εχθροί και ασθένειες: Υπάρχουν στην βιβλιογραφία αλλά αν ακολουθήσουμε κάποιες βασικές οδηγίες για τακτικά κλαδέματα ώστε να μην αφήνετε υπερβολικό φύλλωμα και εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες δεν χρειάζεται κάποια επέμβαση.

Αν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα στείλτε μας και θα σας κάνουμε κάποιες προτάσεις για βιολογική αντιμετώπιση.

Απάντηση