Κηπευτικά

Η καλλιέργεια του γκαζόν

Όλοι μας όταν βλέπουμε ένα γκαζόν ηρεμούμε, ειδικά ένα όμορφο καλά συντηρημένο γκαζόν, εκεί θα παίξουν τα παιδιά μας, θα μπορέσουμε να απλώσουμε μια κουβερτούλα για πικ νικ, να κυλήσουμε πάνω στο γκαζόν, να το μυρίσουμε όταν το κόβουμε.

Όσοι έχετε χώρο στις αυλές σας είστε τυχεροί, έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε έναν χώρο ηρεμίας. Εμείς είμαστε της άποψης πως το γκαζόν δεν το έχουμε μόνο για να το βλέπουμε αλλά να είμαστε πάνω του, να παίζουμε μαζί του, εμείς θέλουμε στην αυλή μας να το πατάμε το γκαζόν αλλά να έχουμε την γνώση και να το συντηρούμε.

Θα σας μιλήσουμε για το γκαζόν στην αυλή του σπιτιού η σε κάποιον κήπο και όχι για επαγγελματικούς χώρους. Για  αυτό προτιμούμε να  σπέρνουμε με σπόρο και όχι με έτοιμο χλοοτάπητα.  Είναι λίγο πιο μπελαλίδικος μέχρι να μάθετε πώς να καλλιεργείτε με τον σπόρο αλλά είναι πιο φθηνότερος και η ανανέωση του είναι ευκολότερη.

Τα τρία βασικά που πρέπει να σκεφτούμε πριν την εγκατάσταση του είναι

  1. Κατάλληλη επιλογή ποικιλίας για τις συνθήκες του περιβάλλοντος και την χρήση που θα το κάνουμε
  2. Κατάλληλη επιλογή του υποστρώματος που έχουμε
  3. Ο τρόπος άρδευσης του

Ποικιλίες Γκαζόν: Όταν λέμε γκαζόν εννοούμε το πράσινο χρώμα τον κήπων που μπορεί να προέρχεται από ένα είδος ή από πολλά είδη φυτών(μείγματα). Τα φυτά κυρίως είναι αγρωστώδη αλλά διαβάσαμε αναφορές σε κάποιες χώρες βάζουν και κάποια πλατύφυλλά (καλλωπιστικό τριφύλλι χαμηλής ανάπτυξης)

Τι θεωρείτε ζιζάνιο στο γκαζόν;

Όποιο είδος δεν είναι από αυτά που έχουμε επιλέξει να βάλουμε στο γκαζόν είναι ζιζάνιο.

Χαρακτηρίστηκα ποικιλιών:  

Η επιλογή των ποικιλιών που θα σπείρουμε θα γίνει και από τα χαρακτηριστικά που έχει κάθε μία ποικιλία. Τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής

  • Αντοχή στην Ζέστη
  • Αντοχή στην ξηρασία
  • Αντοχή στο κρύο
  • Αντοχή στην σκιά
  • Αντοχή στις ασθένειες και τους εχθρούς
  • Αντοχή στο νερό (υφάλμυρο, χλωριωμένο κ.τ.λ)
  • Αντοχή στην χρήση του (καταπόνηση από τον άνθρωπο)

Οι ποικιλίες που συνήθως επιλέγουμε στην Ελλάδα για τους κήπους μας είναι οι παρακάτω, τις χρησιμοποιούμε μόνες τους η και σε μείγματα σε συγκεκριμένες αναλογίες

Αγριάδα: Μεγάλες αντοχές στην ζέστη και δεν είναι πολύ απαιτητικό στην λίπανση του, έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε πολλά είδη εδαφών. Είναι γκαζόν που είναι πράσινο από την άνοιξη έως τον Φθινόπωρο, το χειμώνα έχει ένα κίτρινο χρώμα (λήθαργο) και την άνοιξη <ξαναζωντανεύει>.

Ήρα: Μεγάλες αντοχές στο κρύο και δεν είναι πολύ απαιτητικό στην λίπανση του, έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε πολλά είδη εδαφών και αντέχει μεγάλη καταπόνηση. Είναι γκαζόν που είναι πράσινο από την Φθινόπωρο έως την άνοιξη, το καλοκαίρι έχει ένα προς κιτρινωπό χρώμα και το Φθινόπωρο <ξαναζωντανεύει>.

Festuha spp: Είναι οι γνωστές φεστουκες, υπάρχουν πολλά είδη που χρησιμοποιούνται στο γρασίδι, γενικά είναι χαμηλής ανάπτυξης με αντοχές και στην ξηρασία, αρέσκεται σε καλά εδάφη που στραγγίζουν. Θεωρείτε ότι είναι ψυχρόφιλο είδος. Γενικά είναι γρήγορης ανάπτυξης και αντέχουν σε καταπόνηση.

Κικούγιου: Αναφέρεται ότι έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, αντοχή σε αλατότητα και στην έντονη καταπόνηση του από το πάτημα. Είναι θερμόφιλό αλλά σε ήπιους χειμώνες παραμένει ζωντανό. Έχει ανεκτικότητες σε ασθένειες και σπέρνεται συνήθως σε μείγματα με φεστουκες

Πασπαλουμ:  Έχει ανοχές σε αλατότητα, σε ισχυρή καταπόνηση, σε ξηρασία, γρήγορη ανάπτυξη, έχοντας μεγάλες ανοχές σε ασθένειες είναι πράσινο από την άνοιξη έως τον Φθινόπωρο, το χειμώνα έχει ένα κίτρινο χρώμα(λήθαργος) και την άνοιξη <ξαναζωντανεύει>.

Εποχή σποράς: Σπορές έχουμε σε δύο στάδια, την άνοιξη έως τέλη Μαΐου και το Φθινόπωρο (τέλη Αυγούστου με μέσα Οκτωβρίου αναλόγως και την περιοχή που βρίσκεστε),  με ιδανικές θερμοκρασίες εδάφους κατά την σπορά 12-25°C.

Σπορά: Προετοιμάζουμε την περιοχή που θα σπείρουμε, με ότι μέσα διαθέτουμε, φτυάρι, με φρέζα και καθαρίζουμε την περιοχή αυτήν από υπολείμματα καλλιεργειών, από πέτρες κ.α και το έχουμε έτοιμο για σπορά. Τώρα άμα θέλετε να βάλετε υπόγειο αρδευτικό δίκτυο πρέπει να το περάσετε . Καλό θα ήταν να υπάρχουν εδαφικές αναλύσεις αλλά αυτό δεν είναι εφικτό για μικρούς κήπους, για αυτό πάμε συνταγή καφενείου, ρίχνουμε το κομποστ που φτιάξαμε, λίπασμα για γκαζόν, τύρφη. Αφού τα ενσωματώσαμε αυτά με μια τσουγκράνα το αφήνουμε να <ξεκουραστεί> μια ημέρα.

Την επόμενη ημέρα κάνουμε την σπορά μας όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε ρίχνοντας την ίδια ποσότητα σε κάθε τετραγωνικό. Αφού πάρετε το σπόρο και ακολουθήσετε τη οδηγία του σπόρου ποσά γραμμάρια πρέπει να ρίξετε στα τετραγωνικά που θα βάλετε, θα προσπαθήσετε να ζυγίσετε μια δυο φορές για να έχετε αίσθηση πόσο θα ρίξετε. Μετά την σπορά θα καλύψετε ελαφριά με μια τζουγκράνα και θα πατήσετε το μέρος που βάλατε γκαζόν σχετικά ελαφριά με ένα σανίδι. Ποτίζουμε ελαφριά ή με το δίκτυο που φτιάξαμε ή με το λάστιχο σε στυλ βροχής απλά να βρέξουμε την περιοχή που σπείραμε. Πολλές φορές την ημέρα πότισμα για λίγη ώρα, για να μην έχουμε φαινόμενα να πλημμυρίσουμε μέχρι να φυτρώσει.

Το δυσκολότερο στο γκαζόν δεν είναι η δημιουργία του αλλά η διατήρησή του.

Εδαφολογικές συνθήκες: Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, απλά εδώ θα πρέπει να κάνετε την σωστότερη επιλογή του είδους που θα σπείρετε σύμφωνα με τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά του χρώματός σας και τα κλιματολογικά της περιοχής σας.

Άρδευση: Έχει ανάγκες από υγρασία τους θερινούς μήνες αλλά είναι και πολύ ευαίσθητο, για αυτό δώστε μεγάλη προσοχή στον τρόπο ποτίσματος. Αν βάλουμε υπόγειο δίκτυο  θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε σωστά ώστε να μην διασταυρώνεται το ένα με το άλλο και έχουμε διπλοποτίσματα. Σωστή κατανομή νερού . Τους ζεστούς μήνες συχνά και μικρά ποτίσματα.

Κουρέματα: Προσοχή στα πρώτα κουρέματα να μην είναι πολύ κοντά και το γκαζόν να έχει πάνω από 20 εκατοστά. Γενικά πρέπει να το κουρεύουμε συχνά, το κάθε πότε θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα, κλιματολογικές συνθήκες κ.τ.λ. Αν έχετε απορίες να μας στέλνετε να σας λέμε την γνώμη μας.

Την άνοιξη κοντά κουρέματα, τον χειμώνα και το καλοκαίρι όχι τόσο κοντά.

Λίπανση: Απαιτήσεις της καλλιέργειας σε άζωτο είναι αναμενόμενες. Αρχικά στην εγκατάσταση παίρνουμε ένα βραδείας αποδέσμευσης λίπασμα για γκαζόν και στην συνέχεια συνήθως λιπαίνουμε δύο φορές συνήθως αρχές άνοιξης και Φθινόπωρο με καλής ποιότητας λιπάσματα. Το λίπασμα του Φθινοπώρου δίνει την δύναμη για να αντέξει τον χειμώνα.

Επανασπορά Γκαζόν: Πολλές φορές δεν μας φυτρώνει (κακή σπορά, μυρμήγκια, κακή φυτρωτικότητα σπόρου) η για κάποιους λόγους μας χαλάει το γκαζόν (μη καλή στράγγιση, ασθένειες, εχθρούς) σε διάφορα μέρη.

Εμείς δεν το βάζουμε κάτω και κάνουμε επανασπορά, την κάνουμε κυρίως την άνοιξη ή φθινόπωρο όπως της σπορά. Χρησιμοποιήστε το ίδιο μείγμα σπόρου που κάνατε και στην σπορά. Προετοιμάζουμε τον χώρο που θα ξανά σπείρουμε, αυτόν που έχει χαλάσει  όπως και στην σπορά με τον ίδιο τρόπο και ακολουθούμε ότι κάνουμε και στην σπορά.

Δεν το κουρεύουμε μέχρι να γίνει 15 εκατοστά, και στην συνέχεια ακολουθούμε τα ίδια κουρέματα.

Ζιζάνια: Κάθε χόρτο που δεν είναι από αυτά που έχουμε σπείρει πρέπει να το αφαιρούμε, η πρόταση είναι να γίνει με ξεβοτάνισμα και να μην χρησιμοποιηθεί κάποιο ζιζανιοκτόνο. Αν έχουμε καλή πυκνότητα φυτών δεν θα βγούνε πολλά χόρτα.

Εχθροί: Έντομα εδάφους, λεπιδόπτερα, σκαθάρια κ.α

Γενικά αν είναι μικροί οι πληθυσμοί δεν επεμβαίνουμε, αλλά αν έχουμε πρόβλημα συμβουλευόμαστε τον τοπικό γεωπόνο πως θα το διαχειριστούμε

Ασθένειες: Πύθια, σκωριάσεις, ανθρακώσεις, σκληρωτίνιασεις, φουζάρια.

Η αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών πρέπει να είναι προληπτική δηλαδή με καλά κουρέματα και αερισμό εδάφους, με κατάλληλη λίπανση για υγιή φυτά, να στραγγίζουν τα χώματα μας και αν δεν στραγγίζουν καλά να τα βελτιώσουμε με ένα εδαφοβελτιωτικό υλικό πριν την εγκατάστασή τόσο στην σπορά όσο και στην επανασπορά. Μυκητοκτόνα δεν συνίστανται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Απάντηση