Από τον κήπο σου στο τραπέζι

Χαμομήλι: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Είναι ένα ετήσιο ποώδες  που καλλιεργείτε για τα άνθη του που έχουν αρωματικές ιδιότητες. Είναι γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες του από την αρχαιότητα. Πλέον υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα βότανα από τον κόσμο για την δημιουργία αφεψημάτων, το χαμομήλι είναι πολύ γνωστό σε όλους μας και έχει πολύ χαρακτηριστικό άρωμα, επίσης το αιθέριο έλαιο του, σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται σαν απολυμαντικό. Γενικά το βρίσκουμε σαν αυτοφυές σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας και είναι ένα ευπροσάρμοστο φυτό.

Λατινική ονομασία: Δυο είναι τα πιο γνωστά είδη Matricaria chamomile (άγριο) και  Chamaemelum nobile (ήμερο) της οικογένειας Asteraceae

Εποχή σποράς:

Κυρίως αναπαράγονται με σπόρο στο χωράφι όπου το σπέρνουμε το φθινόπωρο ή την άνοιξη μετά τις παγωνιές, με βάθος σποράς ελάχιστα χιλιοστά. Σε κάποιες χώρες κάνουν σπορεία και κάνουν μεταφύτευση τον Οκτώβριο με ειδικές σπαρτικές μηχανές. Για τον κήπο μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε με μοσχεύματα και ριζώματα και στην συνέχεια να το μεταφυτεύσουμε

Πριν την σπορά ετοιμάζουμε το χωράφι η τον κήπο ώστε να έχουν αφράτο χώμα.

Οι αποστάσεις φύτευσης έχουν να κάνουν μετο που απευθύνεται το προϊόν (νωπή αγορά ή για αιθέρια έλαια). Αποστάσεις σποράς περίπου 30-40 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 30-40 cm γραμμή από γραμμή.

Ανθοφορία Ανθίζει τον Απρίλιος έως τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο έως Νοέμβριο σε νότιες περιοχές.

Ποικιλίες: Πολλές ποικιλίες βρίσκονται στην οικογένεια του χαμομηλιού. Δύο είδη είναι πλέον τα πιο διαδεδομένα καλλιεργήσιμα είδη.  Μονοετής η διετείς που κυριαρχεί το άγριο (γερμανικό) χαμομήλι και το πολυετές που είναι το ήμερο χαμομήλι. Το άγριο γίνεται ψηλότερο με περισσότερα άνθη, το ήμερο γίνεται κοντύτερο και χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανίες. Το άγριο έχει μεγαλύτερη ζήτηση.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Ένα ευπροσάρμοστο φυτό του χειμώνα, αντέχει σε πολλούς βαθμούς κάτω από το 0 °C. Οι ιδανικές θερμοκρασίες είναι από 8 έως 24 °C. Την περίοδο της ανθοφορίας του η θερμοκρασία πρέπει να είναι στα μέγιστα όρια του ώστε να έχουμε καλή παραγωγή ανθέων

Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH της καλλιέργειας 5 έως 7,8. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη ικανοποιητικά με μία προτίμηση στα γόνιμα ελαφριά εδάφη. Τα χωράφια να στραγγίζουν καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Καλλιεργείτε και ως ξερικό σε περιοχές με φυσιολογικό χειμώνα.

Λίπανση: Οι ανάγκες του είναι κυρίως σε φώσφορο και κάλιο. Κάθε χρόνο χρειάζεται επιφανειακή λίπανση, προσοχή όμως στο πολύ αζωτούχο λίπασμα αλλοιώνει την γεύση και υποβαθμίζει το αιθέριο έλαιο. Πριν την λίπανση καλό θα ήταν να υπάρχει εδαφική ανάλυση. Για τον κήπο σας προσθήκη κοπριάς και κομπόστ.

Άρδευση: Δεν έχει μεγάλες ανάγκες από νερό για αυτό καλλιεργείτε και σε ξερικά χωράφια, αλλά αν δεν έχουμε βροχές απαραίτητο ένα πότισμα, έχουμε ταχύτερη και νέα βλάστηση.

Εχθροί: Οι κύριοι εχθροί είναι οι αλευρώσεις, αφίδες, θρίπες και άλλα. Μεγάλη προσοχή στους εχθρούς που εμφανίζονται στο αποθηκευμένο χαμομήλι μετά την συγκομίδη.

Ασθένειες: Η κύρια ασθένεια είναι το ωίδιο, έχουν αναφερθεί προβλήματα από ριζοκτόνια και φουζάρια.

Συγκομιδή: Για εμπορικούς λόγους η έναρξη συγκομιδής (κόψιμο ανθέων) γίνεται όταν μεγάλο ποσοστό των φυτών του χωραφιού ανθίσουν, η συγκομιδή γίνεται με συγκομίστηκες μηχανές η με ειδικά χειροκίνητα μηχανήματα (τσουγκράνες-χτένες). Η συγκομιδή γίνεται τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Γίνεται κυρίως τις ώρες που έχει φύγει η πρωινή δροσιά και δεν έχουν προηγηθεί βροχές. Η διάθεση τους μπορεί να γίνει στο εμπόριο είτε να διατεθεί ως αποξηραμένο για αφέψημα ή να πάει σε βιοτεχνίες ώστε να γίνει αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο έχει μία αναλογία περίπου το 2% της ξηρής μάζας (εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ποικιλία κ.τ.λ).

Ξήρανση-Αποθήκευση:

Για να γίνει η ξήρανση, οι βλαστοί δένονται σε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό καλά αεριζόμενο χώρο. Επίσης σε πιο επαγγελματικές συνθήκες υπάρχουν ξηραντήρια με ελεγχόμενες συνθήκες όπου ξεραίνονται. Επίσης και οι αποθήκες πρέπει να πληρούν τα κατάλληλα κριτήρια.

1 reply »

Απάντηση