Βιολογικά Φυτοφάρμακα

Βιολογικά εντομοκτόνα: Φυσικό πύρεθρο μία λύση για τον Κήπο

Αρχικά πρέπει να ορίσουμε την βιολογική γεωργία: είναι ένα σύστημα (διαχείρισης) ολιστικό που αποφεύγεται ή εισροή συνθετικών σκευασμάτων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α). Ο στόχος της βιολογικής γεωργίας είναι η μη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθαρότερα νερά, την αειφόρια, σεβασμός στους ανθρώπους που κατοικούν στην ύπαιθρο, υγιή ισορροπία μεταξύ της φύσης και της γεωργίας, βιώσιμο περιβάλλον  κ.α

Όταν μιλάμε για βιολογική καταπολέμηση εννοούμε σκευάσματα που φτιάχνουμε ή του εμπορίου τα όποια προέρχονται από την <φύση> και όχι συνθετικά. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι τοξικά για τους οργανισμούς στόχους απλά  δεν έχουν μεγάλη υπολειμματική δράση, ο τρόπος παραγωγής τους είναι φυσικός και ενδεχομένως η αποτελεσματικότητα τους στους εχθρούς στόχους να είναι μικρότερή από τα συμβατικά εντομοκτόνα.

Γιατί το προτείνουμε στους Κήπους όταν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα;

Λόγω του ότι είναι αποτελεσματικό, έχει μικρή υπολειμματική δράση, μετά από 48 ώρες μπορείτε να φάτε, και μπορείτε να το φτιάξετε και εσείς.

Φυσικό πύρεθρο

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το φυσικό πύρεθρο όπου είναι ένα βιολογικό εντομοκτόνο που προέρχεται από τα άνθη φυτών συγγενείς με το Χρυσάνθεμο που στην Ελλάδα κάποια από αυτά που είναι αυτοφυή και τα λέμε η Χρυσάνθεμο ή πύρεθρο όπως αυτό στην φωτογραφία, που μοιάζει με μαργαρίτα (Chrysanthemum cinerariaefolium ή Chrysanthemum roseum) της οικογένειας Asteraceae. Είναι εντομοκτόνο επαφής, καθολικό (σε όποιο έντομο βρει ωφέλιμο η βλαβερό). Λόγω της καθολικής του δράσης το χρησιμοποιούμε όταν έχουμε έντονα προβλήματα.

Τρόπος δράσης Δρα στο νευρικό σύστημα των εντόμων και προκαλεί ακαριαίο θάνατο.

Εγκρίσεις και Χρήσεις: Γενικά για να χρησιμοποιήσουμε ένα εμπορικό σκεύασμα να έχει έγκριση για την βιολογική καλλιέργεια (να το αναγράφει στην ετικέτα). Επίσης και για τον κήπο χρησιμοποιείτε και το σκεύασμα που θα πάρετε πρέπει να γράφει ότι επιτρέπεται η ερασιτεχνική του χρήση.

Πολλά σκευάσματα φυσικού πύρεθρου έχουν έγκριση τόσο στην βιολογική όσο και στους κήπους. Το κάθε σκεύασμα έχει έγκριση για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Υπάρχουν σκευάσματα που έχουν έγκριση στα κύρια λαχανικά και καρποφόρα δέντρα.

Να διαβάζετε την ετικέτα καλά, εκεί μας λέει το κάθε σκεύασμα πώς να το χρησιμοποιούμε, την δοσολογία που θα βάλουμε, τις ώρες που θα το ψεκάζουμε (απογεύματα κυρίως) και επίσης μετά τον ψεκασμό μας σε πόσες ώρες μπορούμε να κόψουμε τους καρπούς. Τα περισσότερα σκευάσματα αναφέρουν τις 48 ώρες μετά τον τελευταίο ψεκασμό. Επίσης στην ετικέτα αναφέρει τους τρόπους προφύλαξης και τι ενέργειες να κάνετε αν έρθετε σε επαφή με το φάρμακο.

Τρόπος εφαρμογής: Καλό λούσιμο των φυτών με το ψεκαστικό διάλυμα ακόμα και κάτω από τα φύλλα.

Έντομα στόχοι: Αφίδες,  σκουλήκια (προερχόμενα από λεπιδόπτερα πράσινο σκουλήκι ,tuta, ψώρες, τζιτζικάκια κ.α), αλευρώδεις, δορυφόρος,  μύγες κ.α)

 Για εμπορικές καλλιέργειες προτείνουμε συνδυασμούς ρωτήστε τον τοπικό γεωπόνο.


Παρασκευή φυσική πυρεθρίνης για χρήση στον Κήπο

Σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό με κάποιο σκεύασμα διότι εκεί εξάγουν την δραστική ουσία με εξειδικευμένα μηχανήματα και διαδικασίες (εκχύλιση). Είναι μία εύκολη διαδικασία για να φτιάξουμε  αρκεί να βρούμε το κατάλληλο είδος φυτού αλλού το λένε χρυσάνθεμο άλλου πύρεθρο, δεν είναι δύσκολο να το ξεχωρίσετε υπάρχει ως αυτοφυές.

Παίρνουμε τα άνθη (μια  μικρή χούφτα) και τα βάζουμε σε ένα δοχείο με ζεστό νερό για μία ώρα (περίπου ένα με ενάμιση λίτρο), στην συνέχεια βγάζουμε τα άνθη από τα το δοχείο αφού τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Στην συνέχεια βάζουμε σκόνη σαπουνιού μισή κουταλιά (Το πράσινο σαπούνι σε σκόνη  παράγεται από σαπουνοποιημένα λιπαρά ελαιολάδου). Το μείγμα το βάζουμε στον ψεκαστήρα και ψεκάζουμε.

Ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση των φυτοφαρμάκων και ότι απορία έχετε επικοινωνείτε με τον τοπικό γεωπόνο

Καλή Επιτυχία με υγιή Φυτά

Απάντηση