Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μπάμια: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μπάμια ένα αγαπημένο φαγητό για τους μισούς για τους άλλους μισούς ένα μισητό φαγητό. Η γλίτσα που μπορεί να βγάζει κάποιους τους αρέσει πολύ και κάποιοι το σιχαίνονται.

Το ίδιο ισχύει και σε εμάς τους μισούς μας αρέσει τους άλλους μισούς δεν το τρώνε με τίποτα (τηγανητό το φάγανε!!). Στην Ελλάδα μας αρέσει να το τρώμε μικρό μέχρι 6 εκατοστά και το κάνουμε λαδερό φαγητό. Στην Ασία και στην Αμερική το τρώνε τηγανητό και οι ποικιλίες (μακρόκαρπες) που φτάνουνε 15-20 εκατοστά, το κόβουνε κομματάκια και το τηγανίζουν.

Ένα καλοκαιρινό φυτό που συγγενεύει με το βαμβάκι ανήκουν στην ίδια οικογένεια Malvaceae. Μέρα πάρα μέρα πρέπει να συγκομίζουμε την μπάμια ώστε να την πάρουμε τρυφερή και στο μέγεθος που θέλουμε. Καλλιεργείτε και εμπορικά κυρίως στην Κομοτηνή και στην Ημαθία.

Λατινική ονομασία: Η λατινική ονομασία του είναι Abelmoschus esculentus της οικογένειας Malvaceae . Η καταγωγή του είναι από την κεντρική Αμερική.

Ποικιλίες: Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, οι πιο χαρακτηριστικές στην Ελλάδα είναι μικρόκαρπες τύπου Κιλκίς που είναι η χοντρή μπάμια σαρκώδης και η τύπου Πυλαίας που είναι η πιο στενόμακρη με πέντε γωνίες.

Εποχή σποράς: Οι σπόροι της μπάμιας φυτρώνουν σε θερμοκρασίες άνω των 16°C. Οι σπορές μπορούν να γίνουν από τα μέσα Απρίλη έως μέσα Μαΐου. Η περίοδος από την σπορά έως την πρώτη συγκομιδής διαρκεί από 60 ημέρες έως 70 ημέρες αναλόγως την ημερομηνία σποράς. Αρέσκεται στον ήλιο και προτιμούμε μέρη που τα <βλέπει> ο ήλιος.

Οι σπορές γίνονται με σπαρτικές μηχανές. Οι αποστάσεις σποράς 50 cm για τη γραμμή από γραμμή και φυτό από φυτό 25-30 cm. Βάθος σποράς 2 με 4 cm. Για τον κήπο ακολουθούμε τις προτεινόμενες αποστάσεις σποράς. Ακόμα και σε μεγάλη γλάστρα μπορούμε να το φυτέψουμε. Για τον κήπο συνίσταται να βάζουμε 2 σπόρους μαζί σε κάθε θέση και αν τυχόν φυτρώσουν και τα δύο θα τα αραιώσουμε και θα τα μεταφυτεύσουμε.

Πριν την σπορά το χώμα να είναι ψιλοχωματισμένο στον ρώγο του.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 15-30 °C. Θερμοκρασίες άνω των 36 °C σε συνδυασμό με έκθεση των καρπών  στον ήλιο και υγρασία πάνω στον καρπό προκαλούν εγκαύματα, μαυρίσματα για αυτό αποφεύγουμε το πότισμα την ημέρα το καλοκαίρι.

Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH εδάφους 6,5-7. Τα βαριά χώματα και τα πολύ συνεκτικά  αποφεύγονται, λόγω της υγρασίας που συγκρατούν γιατί είναι πηγή μυκήτων και έχουμε απώλειες φυτών. Προτιμώνται εδάφη ελαφριάς και μεσαίας σύστασης με οργανική ουσία που να στραγγίζουν.

Λίπανση: Επειδή δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες οι ανάγκες του φυτού εμπειρικά είναι 10 μονάδες Ν, 8 μονάδες P και 10 μονάδες K. Επιφανειακή λίπανση αν χρειαστεί σε κάλιο ίσως και κάποια επέμβαση με ιχνοστοιχεία Βόριο, Ψευδάργυρο.

Για τον κήπο πριν την σπορά ενσωματώνουμε την κοπριά, το κομπόστ ή το βιολογικό λίπασμα.

Άρδευση: Την άνοιξη αραιά ποτίσματα να μην στεγνώσει το χώμα αλλά το καλοκαίρι τακτικά ποτίσματα με μικρή ποσότητα νερού. Αν το φυτό στερηθεί από πότισμα <πετάει> τα φύλλα του και μένει γυμνό. Ιδανικό πότισμα με σταγόνα.

Εχθροί: Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί το πράσινο σκουλήκι όπου δημιουργεί οπές στον καρπό. Οι αφίδες επίσης δημιουργούν προβλήματα κάνοντας συστροφή των φύλλων, προβλήματα στους καρπούς. Επίσης ο τετράνυχος προσβάλει τα φύλλα της μπάμιας.

Καλό είναι να ελέγχετε συχνά για έντομα και όταν εντοπίζεται να κάνετε τους κατάλληλους ψεκασμούς μετά από πρόταση του γεωπόνου σας. Για τον κήπο χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα για ερασιτεχνική χρήση όπως φυσικό πύρεθρο, αζαδιρακτίνη, βάκιλους κ. ά.

Ασθένειες: Ωίδιο, σηψιριζίες, αδρομυκώσεις κ.α. Δημιουργούνται προβλήματα σε χωράφια όπου κρατούν υγρασία. Για τον κήπο σε μεγάλες μολύνσεις προτείνονται τα βιολογικά μυκητοκτόνα ρωτήστε το τοπικό γεωπόνο να σας προμηθεύσει σκευάσματα για ερασιτεχνική χρήση.

Συγκομιδή: Όπως αναφέραμε 60 με 70 ημέρες από την σπορά ξεκινά η συγκομιδή έως 6 εκατοστά η μπάμια για να θεωρείτε extra. Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται κάθε ημέρα για να μην μεγαλώσει και υπερωριμάσει (σποριάσει). Αν δεν γίνει συγκομιδή το φυτό δεν μπαίνει στην διαδικασία να παράγει νέα άνθη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της μπάμιας είναι η συγκομιδής της γιατί προκαλεί φαγούρα, για αυτό κάθε φορά που συγκομίζουμε βάζουμε μακριές μπλούζες και παντελόνια, φοράμε γάντια και φοράμε και γυαλιά και προσπαθούμε να μην ακουμπάμε με το σώμα μας πολύ.  Μετά βάζουμε για πλύσιμο τα συγκεκριμένα ρούχα. Αξίζει τον κόπο για τους λάτρεις της μπάμιας.

Αποθήκευση: Καλό είναι η άμεση κατανάλωση ή η ψύξη ή η κονσέρβα. Συντήρηση στο ψυγείο 2-3 ημέρες 4 °C με υψηλή σχετική υγρασία γιατί αλλιώς μαυρίζει.

Καλή επιτυχία!!!

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, αγγούρι

Απάντηση