Geoponoi.Gr

Ο προύνος γιορτάζει τον Μάρτιο!

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το greenside.gr

Ναι, τον Μάρτιο ο προύνος γιορτάζει! Φοράει το πιο επίσημο ένδυμά του και έχει κάτι να πει: η άνοιξη είναι εδώ και η ομορφιά της φύσης δίπλα μας.

Καθώς ξεκινά δειλά η νέα βλάστηση και οι χυμοί ζωντανεύουν και τροφοδοτούν έντονα κάθε φυτικό οργανισμό, θαυμάστε τον προύνο. Απολαύστε την ρόδινη εικόνα της άνθησής του πάνω σε σχεδόν ακόμα γυμνά κλαδιά. Παρατηρήστε την αργή, αλλά σταθερή και θαρραλέα εμφάνιση των μικρών κόκκινων φύλλων.

Και συνεχίζει ο προύνος την ανθισμένη πορεία του για κάποιες ημέρες, ακόμα και μέσα στον Απρίλιο, ανάλογα τις τοπικές συνθήκες, ενώ στη συνέχεια αναμορφώνεται πλήρως με την κόκκινη βλάστηση να ξεχωρίζει αμέσως, ανάμεσα στα άλλα φυτά.

Λατινική ονομασίαPrunus cerasifera

Ως προύνος, φυλλοβόλο, χαρακτηρίζεται το γένος ορισμένων φυτών, που ανήκει μάλιστα στην οικογένεια των ροδίδων, στην οικογένεια της τριανταφυλλιάς. Ίσως έτσι, εξηγείται και η υπέροχη μορφή των δέντρων του. Και ειδικότερα εκείνου του οποίου το όνομα συνδέεται άμεσα με τη συγκεκριμένη λέξη: του προύνου του πισσαρδείου (Prunus cerasifera var. pissardii nigra της οικογένειας Rosaceae), της καλλωπιστικής δαμασκηνιάς, όπως αλλιώς λέγεται.

Καταγωγή:Ο προύνος ξεκίνησε από την Ασία και εγκλιματίστηκε εύκολα στην Ευρώπη, αφού φυσικά, φρόντισαν να τον φέρουν και να τον καλλιεργήσουν και στην δική μας ήπειρο, εξαιτίας της μεγάλης καλλωπιστικής του αξίας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, το ωραίο κόκκινο φύλλωμα, τον χειμώνα εγκαταλείπει τα κλαδιά και πριν ξαναεμφανιστεί -τον Μάρτιο μήνα- παρουσιάζει λευκορόδινα άνθη, τα οποία εξελίσσονται σε πορτοκαλοκόκκινους φαγώσιμους καρπούς.

Το δέντρο του θεωρείται μάλλον, μικρό, φτάνοντας εύκολα 5-6 μ. σε ύψος και 3-4 μ. σε πλάτος. Σημαντικό είναι πως οι διαστάσεις αυτές μπορεί να γίνουν και μεγαλύτερες, αν βρει τις ιδανικές συνθήκες κλίματος και περιποίησης.

Στη χώρα μας διακινούνται δέντρα προύνου, τα οποία προκύπτουν από σπόρους. Τα συγκεκριμένα -συνήθως- δεν αποκτούν τα όμορφα χαρακτηριστικά κόκκινα φύλλα και μάλιστα, μπορεί να παράγουν σχεδόν λευκά άνθη. Προμηθευτείτε  δενδρύλλια, που προέρχονται από εμβολιασμό και ανήκουν σε «καθαρές» ποικιλίες.

Η άνθηση ξεκινά με την έναρξη της νέας βλάστησης και προοδεύει με την έκπτυξη των φύλλων, μέχρι την πλήρη ανάπτυξή τους.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να δημιουργήσουμε το σχήμα που θέλουμε τα πρώτα χρόνια μετά την φύτευση. Η περίοδος κλαδέματος είναι κυρίως κατά την διάρκεια του χειμώνα. Με τα κατάλληλα κλαδέματα δεν δυσκολεύεται να διατηρήσει και θαμνώδη όψη με ύψος στα 2,00-2,50 μ. και πλάτος το πολύ στα 2,00 μ.. Απαραίτητη προϋπόθεση, οι σωστές κοπές σε συνδυασμό με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης για το βακτήριο που καραδοκεί.

Ασθένειες:

Ένα σοβαρό πρόβλημα

Ο προύνος, όπως και όλα τα πυρηνόκαρπα καρποφόρα (μηλιά, ροδακινιά, αμυγδαλιά, δαμασκηνιά κ.ά.), υπάρχει περίπτωση να προσβληθεί από το Βακτηριακό έλκος, μια ασθένεια που προέρχεται από την επίθεση παθογόνου βακτηρίου (Pseudomonas syringae pv. morsprunorum).

Το πρόβλημα ξεκινά από τυχόν πληγές του δέντρου, που προέρχονται συνήθως από κλάδεμα ή σπάσιμο κάποιου κλαδιού ή και από την πτώση των φύλλων. Η εισβολή του βακτηρίου συμβαίνει κυρίως το φθινόπωρο και μάλιστα, πριν τα μέσα της εποχής, όταν επικρατεί υγρός καιρός και σημειώνονται απότομες αλλαγές θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα.

Τα πρώτα συμπτώματα εντοπίζονται συνήθως τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα με τη μορφή τοπικών αποχρωματισμών, κυρίως στα νεαρά κλαδιά, όπου ορισμένες θέσεις αποκτούν σιγά-σιγά καστανή απόχρωση. Κατά τη διάρκεια της ψυχρής εποχής η ασθένεια εξελίσσεται και μπορεί να ξεραθούν ακόμα και οφθαλμοί. Την άνοιξη το δέντρο έχει ήδη προσβληθεί σοβαρά και παρουσιάζει πλέον έλκη, με υποκείμενο μεταχρωματισμό και άμεση απειλή ξήρανσης σε κλαδιά ή και κορμό. Η προσβολή μπορεί να επεκταθεί και στα φύλλα με τη μορφή σκουρόχρωμων κηλίδων, που σταδιακά σχίζονται, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται μικρά ακανόνιστα ανοίγματα στη φυλλική επιφάνεια.

Η θεραπεία είναι πολύ δύσκολη και συνήθως, όταν επισημανθούν τα κύρια συμπτώματα δεν είναι εύκολο να επανέλθει το δέντρο.Απομακρύνεται, κάθε ξερό και ύποπτο τμήμα και καλύπτοντας, το άνοιγμα με ειδική προστατευτική πάστα

Προληπτικά Μέτρα

Iδέες “διακόσμησης”      

Κηποτεχνία

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Γιασεμί: Κήπος και μπαλκόνι

Ζέρμπερα: Κήπος και μπαλκόνι

Καλέντουλα: Κήπος και μπαλκόνι

Χρυσάνθεμα: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Γεράνι: Κήπος και μπαλκόνι

Exit mobile version