Είναι πολύ γνωστό πολυετές φυτό από την αρχαιότητα, το συναντούμε ως αυτοφυές αλλά και στους κήπους και στο μπαλκόνι με τα χαρακτηριστικά κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη του με ένα ιδιαίτερο άρωμα. Το χρησιμοποιούν ακόμα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του, υπάρχουν πολλά τοπωνύμια όπως κίτρινη μαργαρίτα, κατιφές κ.α. Δίνει ένα ωραίο χρώμα στον κήπο μας επίσης καλλιεργείτε σε μικρή κλίμακα για εμπορική καλλιέργεια (κυρίως ως μονοετές) για τα άνθη του ως εδώδιμα ή ως αιθέριο έλαιο. Μερικοί σεφ τα χρησιμοποιούν για καλλωπισμό των πιάτων τους, στην αρωματοποιία χρησιμοποιούν το αιθέριο έλαιο της.
Λατινική ονομασία: Το γνωστότερο είδος της ονομάζεται Calendula officinalis και ανήκει στην οικογένεια των Asterceae και εικάζεται η καταγωγή του ότι είναι από την Βόρεια Αφρική.
Ποικιλίες: Υπάρχουν πολλές ποικιλίες. Κύριο χαρακτηριστικό διαφοροποίησης τους είναι το χρώμα τους, κάποιες ποικιλίες έχουν μεγαλύτερες αντοχές στην υγρασία, κάποιες έχουν περισσότερη ποσότητα αιθέριου ελαίου κ.α
Εποχή σποράς: Η σπορά γίνεται με σπόρους κυρίως ή με μοσχεύματα. Η σπορά γίνεται σε γλάστρες η στον απευθείας κήπο από τον Μάρτιο έως τον Μάιο μετά τους τελευταίους παγετούς. Βάθος σποράς έως 1 cm. Η μεταφύτευση στο παρτέρι γίνεται 10 με 12 εβδομάδες μετά την σπορά σε σπορεία .
Η ανθοφορία ξεκινάει δύο μήνες από την σπορά τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης έως το φθινόπωρο.
Οι αποστάσεις φυτεύσεις με άλλα φυτά να είναι 30 εκατοστά φυτό με φυτό επάνω σε μία νοητή γραμμή και 60 εκατοστά γραμμή από γραμμή.
Ιδανικές θέσεις φύτευσης στον μπαλκόνι και στον κήπο: Η καλέντουλα αρέσκεται σε θέσεις που είναι ηλιόλουστες και σε αυτές τις θέσεις έχουν την μέγιστη περίοδο ανθοφορίας.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Ευαίσθητα στους παγετούς, τις γλάστρες το χειμώνα τις βάζουμε σε μέρη που δεν έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και έχουν πρόσβαση οι ακτίνες του ήλιου. Στα παρτέρια μπορούμε να βάλουμε άχυρα κ σάπια φύλλα πάνω από τα φυτά για να αντέξουν τους παγετούς.
Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Προσθέτουμε κοπριά ή κομπόστ ώστε να του παρέχουμε την απαραίτητη οργανική ουσία και να βελτιώσουμε ελαφριά εδάφη στην ικανότητα τους να συγκρατούν νερό. Η θέση φύτευσης ή τοποθέτησης της γλάστρας να είναι σε ηλιόλουστο σημείο και σε σημεία που δεν τα ‘χτυπά’ ο άνεμος. Ιδανικό pH 6 με 7.
Πότισμα: Έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό και μόλις χάσει την υγρασία του το ποτίζουμε ελαφριά σχεδόν κάθε μέρα το καλοκαίρι ειδικά στις γλάστρες. Δεν θέλει πολύ νερό γιατί θα έχουμε μυκητολογικά προβλήματα. Με καλή σχετική υγρασία κρατάει περισσότερο η ανθοφορία του.
Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να μεγαλώσουμε την περίοδο ανθοφορίας. Η καλεντούλα έχει την τάση να γίνει ψηλή , κλαδεύοντας την κορυφή στο μισό ύψος του φυτού κάπου τον Αύγουστο και έτσι αναγκάζεται να αναπτύξει νέα βλάστηση, περισσότερα μπουμπούκια και πιο χοντρό βλαστό. Επίσης καθαρίζουμε τα μαραμένα κλαδάκια, ξερά άνθη κ.α.
Λίπανση: Δεν είναι απαραίτητη αν έχετε βάλει κοπριά, κόμποστ ή φυτόχωμα, υπάρχουν σκευάσματα υδατοδιαλυτά που αν χρειαστεί (τροφοπενείες) το καλοκαίρι μπορούν να βελτιώσουν την διάρκεια ανθοφορίας της καλεντούλας. Μία καλλιεργητική τεχνική να απομακρύνουμε τα ξερά λουλούδια ώστε να επιμηκύνουμε την περίοδο ανθοφορίας.
Εχθροί: Η καλεντούλα λόγω των έντονων χρωμάτων της προσελκύει πλήθος εντόμων πάρα πολλά ωφέλιμα έντομα και μερικοί εχθροί των καλλιεργειών σας, πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζεται τα βλαβερά έντομα και σε περιπτώσεις μεγάλων πληθυσμών να τα αντιμετωπίζεται με κάποια από τις βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης. Σε πολλά άρθρα μας αναφερόμαστε για βιολογική αντιμετώπιση των εχθρών. Οι βασικοί εχθροί της καλλιέργειας είναι αφίδες, σκαθάρια, αλευρώδεις και κάμπιες
Ασθένειες: Κύρια προβλήματα είναι το ωίδιο, τα σαπίσματα ριζών από διάφορες ασθένειες κ.α. Για την πρόληψη των ασθενειών αποφεύγουμε το πολύ νερό, καλύτερα μικρή ποσότητα νερού και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι. Επίσης μία καλλιεργητική τεχνική είναι η εναλλαγή θέσης της καλεντούλας στον κήπο.
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα κισσός, χρυσάνθεμα, πετούνιες, Βουκαμβίλιες