Geoponoi.Gr

Ήρθε ο καιρός για την πατάτα

patata

Οι πατάτες είναι στο τραπέζι μας όλο τον χρόνο σε διάφορους συνδυασμούς, δεν είναι δύσκολο να τις καλλιεργήσουμε και αυτό το διάστημα είναι ιδανικό για την φύτευση της πατάτας.

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες που διαχωρίζονται για την γεύση τους, την χρήση τους, την καλλιέργεια τους. Εδώ θα σας πούμε τα βασικά στοιχεία για την καλλιέργεια της.

Επιλογή της ποικιλίας

Η πιο σημαντική διαδικασία είναι της επιλογής της ποικιλίας που θα βάλουμε. Άλλες ποικιλίες μας δίνουν κίτρινη σάρκα, άλλες λευκή. Άλλες είναι για τηγάνισμα, άλλες για μεταποίηση, άλλες για εμπόριο, άλλες για βράσιμο και άλλες για ψήσιμο. Πηγαίνετε από εκεί που θα τις αγοράσετε και πάρτε αυτή που πληρή τις ανάγκες σας. Παράδειγμα μπορεί να θέλετε να καλλιεργήσετε μία πατάτα ιδανική για να κάνετε σπιτικά πατατάκια για τα παιδιά σας. Υπάρχουν ειδικές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για αυτό τον λόγο έχοντας συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Φροντίστε οι σπόροι που θα αγοράσετε να είναι πιστοποιημένοι ώστε να μην έχουν προβλήματα με ασθένειες και εχθρούς.

Επιλογή και Προετοιμασίας εδάφους

Το έδαφος που θα επιλεγεί να στραγγίζει καλά και να είναι ελαφριάς σύστασης με υψηλή οργανική ουσία. Δεν πρέπει να επιλέγονται συνεκτικά εδάφη που κρατούν υγρασία γιατί θα υπάρχουν προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες και επίσης θα διαταράσσεται η φυσιολογική ανάπτυξη των κονδύλων (παραμορφώσεις βολβών). Κατάλληλο pH εδάφους 5 με 7. Οι θέσεις φύτευσής της πατάτας να μην είναι αυτές που πέρσι είχαν καλλιεργηθεί με ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα.

Κατά την σπορά το χώμα πρέπει να είναι πολύ καλά δουλεμένο χωρίς σβόλους ώστε να στραγγίζει και να αερίζεται και να έχετε την αίσθηση ότι είναι μαλακό.

Εποχή σποράς

Έχουμε δύο περιόδους σποράς την ανοιξιάτική που είναι από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο με τις πρώιμες σπορές στην Νότια Ελλάδα και τις όψιμες σπορές στην Βόρεια Ελλάδα.

Και την καλοκαιρινή σπορά από Ιούλιο έως Αύγουστο με τις πρώιμες σπορές στην Βόρεια Ελλάδα και τις όψιμες σπορές του Αυγούστου στην Νότια Ελλάδα ώστε να έχουν συγκομιδή πατάτας τον Δεκέμβριο.

Η πατάτα είναι κόνδυλοι, για αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι κόνδυλοι (σπόροι) να προέρχονται από υγιή εύρωστα παραγωγικά φυτά, γιατί θα είναι θα ‘εικόνα των γονέων’ του. Πολύ σημαντικό είναι η επιλογή αξιόπιστου πατατόσπορου απαλλαγμένου από ιώσεις.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε την προβλάστηση του πατατόσπορου 2-3 εβδομάδες πριν την σπορά, χρειαζόμαστε απλά ξηρό περιβάλλον με θερμοκρασίες πάνω από 10 ° C για να εκπτυχθούν οφθαλμοί έως να βγάλει φύτρα έως 2 cm. Κρατάμε 2-3 οφθαλμούς ανά πατατόσπορο.

Αποστάσεις σποράς και φύτευσης

Είναι 40 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  75 cm περίπου γραμμή από γραμμή.  Το βάθος φύτευσης πρέπει να είναι περίπου 15 cm.

Με την εμφάνιση των φυτών είναι απαραίτητο το παράχωμα των φυτών για να προστατέψουμε τους κονδύλους από το πρασίνισμα και τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και για να κάνουμε πιο χαλαρό το έδαφος ώστε να στραγγίζει.

Πότισμα

Υψηλές ανάγκες σε νερό, πρέπει να υπάρχει καλή σχετική υγρασία. Η απόδοση επηρεάζεται σημαντικά με ελλείψεις νερού. Επίσης και η υπερεπάρκεια νερού δημιουργεί σαπίσματα. Προς το τέλος της καλλιέργειας και μόλις αρχίζει να <<πέφτει το φυτό>> πριν την συγκομιδή μειώνουμε την ποσότητα νερού ποτίσματος.

Συγκομιδή

Όταν κιτρινίζουν τα φύλλα και ξεραίνεται ο βλαστός μας δείχνει ότι η καλλιέργεια είναι έτοιμη για συγκομιδή. Πριν την συγκομιδή καταστρέφουμε το υπέργειο μέρος της πατάτας.  Πριν την αποθήκευση τους και εφόσον είναι έτοιμες για συγκομιδή ‘ψήνουμε΄ τις πατάτες στο χωράφι δηλαδή της αφήνουμε για 7 ημέρες ώστε η πατάτα να σκληραγωγήσει την φλούδα της. Προσοχή αν δούμε ‘σαπίσματα’ στο χωράφι της βγάζουμε άμεσα.

Η πατάτα χρειάζεται 90 έως 150 ημέρες από την σπορά.

Αποθήκευση

Για την αποφυγή του ‘πρασινίσματος’ δηλαδή της συσσώρευσης χλωροφύλλης στον φλοιό που συνδέεται με την σολανίνη που μπορεί να γίνει τοξική ουσία. Αποφεύγουμε τον φωτισμό κατά την αποθήκευση και εξαλείφουμε με το σκοτάδι το πρόβλημα του σχηματίστηκε στο χωράφι.

Ιδανικές θερμοκρασίες αποθήκευσης είναι από 6 έως 8 ° C, σε ένα σκοτεινό, καλά αεριζόμενο περιβάλλον με υψηλή σχετική υγρασία 85 έως 90 %.

Περισσότερα για την καλλιέργεια της πατάτας πατήστε εδώ

Exit mobile version