Καλλιεργητικές Τεχνικές

Παπαρούνες: ελεύθερες και ωραίες, ακόμα και στις γλάστρες σας!

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το greenside.gr

Την άνοιξη, οι κόκκινες παπαρούνες, τα όμορφα αγριολούλουδα, ξεπροβάλλουν στη φύση και σας προκαλούν να τις καλλιεργήσετε. Προμηθευτείτε λοιπόν, τους σπόρους τους και δημιουργήσετε υπέροχα ανθισμένα σύνολα στον κήπο και στη βεράντα, φέρνοντας κοντά σας χαρούμενες νότες εξοχής.

Αν και οι “άγριες” παπαρούνες έχουν απομακρυνθεί από πολλές εκτάσεις και κυρίως, από τους αγρούς των δημητριακών,, επανεμφανίζονται ακμαίες κάθε χρόνο, από τους σπόρους τους, που πέφτουν σε κάθε ακατέργαστο και ηλιόλουστο έδαφος. Μιμηθείτε λοιπόν, ό,τι κάνει η φύση για να τις αποκτήσετε. Σε ζαρντινιέρες και παρτέρια, χρησιμοποιώντας τις ειδικές χάρτινες συσκευασίες με τους θαυματουργούς σπόρους και ακολουθώντας ορισμένες απαραίτητες οδηγίες, οι δικές σας παπαρούνες θα αναπτυχθούν και θα ανθίσουν εύκολα.

Επιλογές και χρήσεις

Καλλιεργήστε την κοινή κατακόκκινη παπαρούνα, το είδος που αναγνωρίζεται με τη λατινική ονομασία Papaver rhoeas της οικογένειας Papaveraceae. Διαλέξτε, αν θέλετε, και ποικιλίες του ίδιου είδους με άλλα χρώματα, όπως ροζ, βιολέ, λευκό ή και πορτοκαλί. Μάλιστα, στην αγορά προσφέρεται και μείγμα από αυτές. Έτσι, θα δημιουργήσετε λουλουδιασμένες συνθέσεις, που θα αλλάξουν το περιβάλλον σας για αρκετές εβδομάδες, από τον Μάιο και μετά, μέσα στο καλοκαίρι, ανάλογα την εποχή σποράς και καλύτερα με διαδοχικές σπορές, χρησιμοποιώντας και διαφορετικούς σπόρους.

Όταν προμηθευτείτε τα χάρτινα σακουλάκια με τους μικρούς σπόρους, μπορείτε -επάνω στη συσκευασία- να δείτε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, όπως ύψος φυτού (συνήθως από 30 έως 80 εκ.) και χρώματα λουλουδιών, που θα προκύψουν από την σπορά. Επίσης, αναγράφονται και κατατοπιστικά στοιχεία χρονικών περιόδων σποράς και άνθησης. Δώστε σημασία στα στοιχεία αυτά, επειδή στην αγορά κυκλοφορούν σπόροι από παπαρούνες και άλλων ειδών, οι οποίοι σπέρνονται πιο αργά.

“Εκμεταλλευτείτε” τις παπαρούνες στη βεράντα, ώστε να ομορφύνουν την ατμόσφαιρα, αλλά και στον κήπο, αφού φαντάζουν υπέροχες ειδικά, μέσα στον χλοοτάπητα (γκαζόν), εξαιτίας των έντονων χρωματικών αντιθέσεων, σπέρνοντάς τις όμως, σε δικά τους καθορισμένα σημεία. Επίσης, είναι κατάλληλες για μεγάλους ανθώνες, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το είδος τους ή και άλλα επίκαιρα εποχιακά.  Μη διστάσετε να τις καλλιεργήσετε και σε βραχόκηπο, ώστε να τον ενισχύσετε σε χρώμα και να θυμίζει πραγματικά, ένα μικρό φυσικό τοπίο.

Οι πολύχρωμες παπαρούνες είναι εντυπωσιακές και κατάλληλες για έναν μεγάλο ανθώνα.
Οι πολύχρωμες παπαρούνες είναι εντυπωσιακές και κατάλληλες για έναν μεγάλο ανθώνα.

Καλή αρχή

Οι χαριτωμένες παπαρούνες του είδους Papaver rhoeas σπέρνονται κυρίως, Μάρτιο με Απρίλιο ή και Μάιο, απευθείας στις θέσεις που θα μεγαλώσουν, αρκεί να είναι ηλιόλουστες και ζεστές. Γενικά προτιμούν τις περιοχές με ήπιο κλίμα και δεν αποδίδουν σε άνθη, όταν αναπτύσσονται σε απόλυτη ή και μερική σκιά.

Επιλέξτε μεγάλες ζαρντινιέρες και τοποθετήστε ένα φρέσκο στραγγερό μείγμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Αν έχετε κήπο, προσδιορίστε παρτέρια, σκαλίστε το χώμα τους και ελέγξτε αν γίνεται καλή αποστράγγιση. Δεν είναι ανάγκη το έδαφος να είναι πλούσιο, επειδή μεγαλώνουν, ακόμα και σε φτωχό χώμα. 

Μπορείτε να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

Χαμομήλι: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Δενδρολίβανο: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Βασιλικός: Καλλιεργητικές τεχνικές

Χαμομήλι: Άρωμα εξοχής και υγείας!

Απάντηση