Όλοι γνωρίζουν την Μέντα από το μοναδικό της άρωμα. Την συναντάμε σε τσίχλες, παγωτά, ποτά. Είναι ένα αρωματικό πολυετές φυτό (έως 8 έτη για τα καλλιεργούμενα). Είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Καλλιεργείτε στην Ελλάδα για εμπορικούς λόγους και εντοπίζεται σε πολλούς κήπους.
Λατινική ονομασία: Mentha spp της οικογένειας Lamiaceae
Στην Ελλάδα εντοπίζονται και άλλα είδη μέντας. Είναι μια καλλιέργεια που έχει δυναμική και θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Εποχή σποράς:
Υπάρχουν οι εξής τρόποι αναπαραγωγής, με παραφυάδες και με μοσχεύματα.
Η μέντα είναι επιρρεπείς στον υβριδισμό και δεν μπορούμε να βασιστούμε στην σπορά με σπόρο.
Η φύτευση παραφυάδων από προ υπάρχουσα φυτά γίνεται κυρίως τον φθινόπωρο πριν τον Νοέμβριο και την άνοιξη αλλά δεν συνίσταται τότε γιατί θα φέρει χαμηλή συγκομιδή τον πρώτο χρόνο. Τα μοσχεύματα (τμήματα βλαστού) τα βάζουμε για ριζοβολία και τον φθινόπωρο ή την άνοιξη τα μεταφυτεύουμε. Η μεταφύτευση γίνεται και με μηχανές.
Η αποστάσεις φύτευσής έχουν να κάνουν για το που απευθύνεται το προϊόν (νωπή αγορά (ως αποξηραμένο) ή για αιθέρια έλαια). Ενδεικτικές αποστάσεις σποράς 30 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 70 cm γραμμή από γραμμή.
Πολύ μας ρωτάνε που έχουν γλάστρες αν είναι φυσιολογικό να χάνει τα φύλλα της η μέντα. Είναι απολύτως φυσιολογικό τον Νοέμβριο να πετάει τα φύλλα της για αυτό προετοιμαστείτε και αποξηράνετε την ή καταψύξτε την.
Ανθοφορία Ανθίζει από τον Ιούνιο στις νότιες περιοχές έως τον Σεπτέμβριο για την βόρεια Ελλάδα.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Έχει ανάγκες σε ηλιοφάνεια ώστε να αποκτήσει την έντονη γεύση, δεν εμφανίζει προβλήματα με χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες.
Εδαφολογικές συνθήκες: Έχει μεγάλες απαιτήσεις για κατάλληλο έδαφος, μεσαίας σύστασης εδάφη, οργανικά με καλή στράγγιση. Η επιλογή της τοποθεσίας πρέπει να είναι τέτοια όπου θα έχει πολλές ώρες ηλιοφάνεια. Ιδανικό pH της καλλιέργειας 5,8 έως 7,5.
Λίπανση: Οι ανάγκες του είναι μεγάλες περίπου 8 μονάδες Ν , 7 μονάδες P, 7 μονάδες K. Ίσως να χρειαστεί και επιφανειακή λίπανση μετά την πρώτη συγκομιδή.
Άρδευση: ‘Έχει μεγάλες ανάγκες από νερό για αυτό καλλιεργείτε μόνο σε ποτιστικά χωράφια. Τακτικά ποτίσματα το καλοκαίρι αναλόγως των θερμοκρασιών, επίσης μεγάλες ανάγκες σε νερό κατά την μεταφύτευση του και μετά από τις συγκομιδές. Επίσης είναι ευαίσθητο σε υψηλές ποσότητες νερού, δημιουργεί σήψεις.
Εχθροί: Εντομολογικές προβλήματα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα, αφίδες, τετράνυχος κ.α.
Ασθένειες: Έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα σε σηψιρριζίες και σκωριάσεις.
Συγκομιδή: Για εμπορικούς λόγους η έναρξη συγκομιδής όταν προορίζεται για αποξηραμένο συλλέγεται πριν την ανθοφορία και κάτω από ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να δώσει έως τρεις συγκομιδές την ίδια χρονιά. Το κόψιμο βλαστού ειδικά την πρώτη κοπή να γίνει περίπου 15 εκατοστά περίπου από το έδαφος.
Για αιθέριο έλαιο το συλλέγουμε όταν έχουμε ανθοφορία.
Η συγκομιδή γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Ξήρανση-Αποθήκευση:
Για να γίνει η ξήρανση, οι βλαστοί δένονται σε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό καλά αεριζόμενο χώρο.
Ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν τα άρθρα με μαϊντανός, βασιλικός, δενδρολίβανο, μαντζουράνα
Πηγή φωτογραφίας: Pixabay