Η Μαντζουράνα είναι η φτωχή συγγενής του δυόσμου της ρίγανης και της μέντας, είναι αρωματικό φυτό, πολυετής πόα που χρησιμοποιείται στην μαγειρική, και μυρίζει ιδιαίτερα λόγω των αιθέριων ελαίων που έχει. Η ιστορία δεν της φέρθηκε καλά παρότι μνημονεύονταν από τους αρχαίους Έλληνες, οι νέοι την ξεχάσανε. Υπήρξαν και τραγούδια για χάρη της τώρα είναι μόνη και έρημη. Υπάρχει μια τάση πλέον από μάγειρες να την χρησιμοποιούν, ως αφέψημα και στην κοσμετολογία να βγάζουν κρέμες με βάση την μαντζουράνα.
Είναι μια σχετικά εύκολη καλλιέργεια λίγο δυσκολότερη της ρίγανης και είναι ιδανική για έναν που έχει εμπειρία με την κηπουρική.
Λατινική ονομασία: Ονομάζεται Origanum majorana της οικογένειας των Lamiaceae
Εποχή σποράς: Υπάρχουν οι εξής τρόποι αναπαραγωγής, με σπόρο, με παραφυάδες και με μοσχεύματα.
Η σπορά σε σπορεία γίνεται τον Αύγουστο και η μεταφύτευση περίπου τον Οκτώβριο. Η φύτευση παραφυάδων από προ υπάρχουσα φυτά γίνεται κυρίως τον φθινόπωρο και άνοιξη. Τα μοσχεύματα (τμήματα βλαστού) τα βάζουμε για ριζοβολία και τον φθινόπωρο τα μεταφυτεύουμε. Η μεταφύτευση γίνεται με φυτευτικές καπνού.
Η αποστάσεις φύτευσης είναι 40 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 80 cm γραμμή από γραμμή.
Ανθοφορία: Ανθίζει από τον Ιούνιο στις νότιες περιοχές έως τον Αύγουστο για την βόρεια Ελλάδα.
Καλλιεργητικές εργασία: Την δεύτερη χρονιά της μαντζουράνας κόβουμε τα παλιά κλαδιά και αν χρειαστεί κάνουμε κορυφολόγηση τότε. Αφού γίνει η συγκομιδή της το Φθινόπωρο μπορούμε να την κλαδέψουμε αυστηρά ώστε να ξεχειμωνιάσει και να μην γίνει εστία ασθενειών.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 10-20 °C. Σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 0 °C το φυτό παγώνει και χαλάει, επίσης θερμοκρασίες άνω των 25 °C δεν αναπτύσσεται σωστά. Ιδανικό ph ανάπτυξης 5,5 με 6,5.
Εδαφολογικές συνθήκες: Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, μέγιστες αποδόσεις σε οργανικά εδάφη. Απαραίτητα να στραγγίζουν καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη.
Λίπανση: Απαιτήσεις της καλλιέργειας ανα στρέμμα είναι περίπου 10 μονάδες Ν, 13 μονάδες P και 13 μονάδες K. Αυτές είναι οι απαιτούμενες μονάδες, καλό είναι να συμβουλευτείτε από κάποιον τοπικό γεωπόνο για την εφαρμογή των λιπασμάτων στο δικό σας χωράφι για εμπορικούς σκοπόυς (καλό είναι να υπάρχει εδαφολογική ανάλυση). Για τους ερασιτέχνες πριν την εγκατάσταση μπορείτε να βάλετε κομπόστ ή κάποιο βιολογικό λίπασμα στην αρχή της άνοιξης και μετά το κόψιμο το Φθινόπωρο.
Άρδευση: Μετά την μεταφύτευση η σπορά, ελαφριά συχνά ποτίσματα και στην συνέχεια ποτίσματα πριν τις μεγάλες ζέστες. Όχι πολλά ποτίσματα γιατί μειώνεται το αιθέριο έλαιο και μπορεί να έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών. Σε εμπορικής χρήσης καλό ήταν το πότισμά να γίνεται στάγδην αλλιώς τις απογευματινές ώρες το καλοκαίρι.
Εχθροί: Θρίπες, Αλευρώδεις, Αφίδες πράσινο σκουλήκι. Σε περιπτώσεις προσβολών απευθυνθείτε στον τοπικό σας γεωπόνο για το τι θα ψεκάσετε.
Ασθένειες: Κερκόσπορα, Ανθράκωση, Περονόσπορος, σήψεις ριζών (ριζοκτόνιες κ.α). Σε περιπτώσεις προσβολών απευθυνθείτε στον τοπικό σας γεωπόνο για το τι θα ψεκάσετε.
Συγκομιδή: Για νωπά φύλλα συγκομιδή σχεδόν όλο τον χρόνο για το σπίτι σας. Για εμπορικούς λόγους η έναρξη συγκομιδής (κόψιμο βλαστού 10 εκατοστά περίπου από το έδαφος) γίνεται όταν όλα τα φυτά του χωραφιού ανθίσουν και αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα τα άνθη σε μεγάλο ποσοστό. Συλλογή μηχανικά με κόψιμο με μηχανή με χορτοκοπτικό για φαρμακευτικά φυτά.
Η συγκομιδή γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, υπάρχει η δυνατότητα για δύο συγκομιδές μία τον Ιούνιο και μία τον Σεπτέμβριο κυρίως στην Νότια Ελλάδα.
Ξήρανση-Αποθήκευση: Για να γίνει η ξήρανση, οι βλαστοί δένονται σε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό καλά αεριζόμενο χώρο. Με μηχανικά μέσα η με το χέρι αφαιρούνται τα άνθη από το βλαστό αφού έχει γίνει η ξήρανση και τρίβεται μέχρι να έχουμε το τελικό προϊόν που γνωρίζουμε.
Ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν τα άρθρα με μαϊντανός, βασιλικός, δενδρολίβανο, μέντα