Geoponoi.Gr

Προστασία του αμπελιού από το κρύο του Χειμώνα

grapes1

Έχει γίνει η συγκομιδή του αμπελιού και φθάσαμε στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου έχοντας φάει τα επιτραπέζια σταφύλια και πίνοντας τα κρασιά και τα τσίπουρα. Τα αμπέλια προετοιμάζονται να ανταπεξέλθουν στο κρύο του χειμώνα για να είναι έτοιμα να πετάξουν μπουμπούκια την άνοιξη. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στην βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στο αμπέλι μας που βρίσκεται σε μικρής κλίμακας (κήπους, μικρά κτήματα για οικιακή χρήση) να επιζήσει σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Θα αναφερθούμε κυρίως σε μικρής κλίμακας αμπέλια ανεξάρτητα αν κάποια από τα παρακάτω εφαρμόζονται και από επαγγελματίες αμπελουργούς. Ο επαγγελματίας αμπελουργός έχει να σκεφτεί το κόστος από κάθε καλλιεργητική ενέργεια, τα οφέλη και στην τελική το κέρδος που θα του αποφέρει.

Σε περιοχές  της βόρειας Ελλάδας πέρσι έφτασε και – 18 βαθμούς κελσίου με πολλές μέρες ολικό παγετό. Και πολλές φορές δεν είναι ζητούμενο απλά να επιζήσει το αμπέλι μας και να έχει υποστεί βλάβες από το κρύο αλλά να είναι εξίσου παραγωγικό και υγιές για την επόμενη χρονιά ώστε να έχει μία καλή παραγωγή. Ίσως οι παρακάτω μέθοδοι να σας φανούν δύσκολοι, μπορείτε να πειραματιστείτε με κάποιες από αυτές σε μικρής κλίμακας και να πάρετε κάποιες ιδέες.

Θα σας αναφέρουμε μεθόδους χειμερινής προστασίας του αμπελιού

 

Καλό είναι να μας αναφέρετε τους δικούς σας βιώσιμους τρόπους χειμερινής προστασία για να βοηθηθούν οι ερασιτέχνες συνάδελφοι σας

 

 

Exit mobile version