Geoponoi.Gr

Πώς εξετάζουμε αν είναι καλό ένα κρασί;

Το κρασί είναι ένα ποτό ευρείας κατανάλωσης. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική προτίμηση και κάποιοι προτιμούν το λευκό, άλλοι το κόκκινο και άλλοι το ροζέ. Αν θέλουμε όμως να δούμε πόσο καλό είναι ένα κρασί πρέπει να κάνουμε οργανοληπτική αξιολόγηση.

Η οργανοληπτική αξιολόγηση είναι μια σειρά από εκτιμήσεις, που σκοπό έχουν να εκτιμήσουν την συνολική ποιότητα των τροφίμων και ποτών με βάση την όσφρηση, την υφή στο στόμα, την αφή, την γεύση και την εμφάνιση. Είναι δηλαδή με απλά λόγια το πώς αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος ένα τρόφιμο ή ποτό με βάση τις αισθήσεις του.

Η οργανοληπτική αξιολόγηση ενός κρασιού είναι μια διαδικασία που έχει ως στόχο να βαθμολογήσει αντικειμενικά το κρασί σε σχέση με την όψη, τα αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του.

Πόσο καλό θα είναι ένα κρασί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τα σταφύλια που είναι η πρώτη ύλη, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τις ικανότητες του οινολόγου κ.α.

Για να πάρουμε κάποιες πληροφορίες κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση και να καταλάβουμε αν είναι ένα κρασί καλό ή όχι εξετάζουμε τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Η διαύγεια

Πόσο θολό ή καθαρό είναι το κρασί. Εάν δεν υπάρχουν σωματίδια που φαίνονται μέσα στο κρασί, τότε το κρασί θεωρείτε ποιοτικό.

2. Ένταση χρώματος

Μπορεί τα κρασιά να τα χωρίζουμε σε 3 γενικές κατηγορίες με βάση το χρώμα (λευκό, κόκκινο, ροζέ) αλλά δεν έχουν όλα το ίδιο χρώμα. Εξαρτάται από την ποικιλία των σταφυλιών και από την οινοποίηση.

3. Ανταύγειες

Εάν κρατήσουμε το ποτήρι του κρασιού σε γωνία θα παρατηρήσουμε ότι γύρω από το κρασί σχηματίζονται κάποιες χρωματικές αλλαγές. Από αυτές μπορούμε να προβλέψουμε την ηλικία του κρασιού, καθώς και την κατάστασή του.

Ροδαλό τότε είναι ένδειξη νεότητας

Ροζ-γκρί δείχνει κάποια παλαίωση

Κεχριμπαρένιες δείχνει παλαίωση αρκετών ετών

Μωβ δείχνει νεότητα

Πορτοκαλί ένδειξη παλαίωσης

4. Δάκρυα

Εάν κουνήσουμε το κρασί, περιμετρικά στο ποτήρι θα αφήσει κάποιες σταγόνες. Αυτά είναι τα δάκρυα και μας δείχνουν πόσο παχύρρευστο είναι το κρασί.

Εάν τα δάκρυα αργούν να κυλήσουν προς τα κάτω και είναι μεγάλα, τότε το κρασί πιθανόν να έχει υψηλές συγκεντρώσεις γλυκερίνης και αλκοόλης. Αυτή είναι μια ένδειξη ενός κρασιού πλούσιο σε γεύση και αρώματα.

5. Όσφρηση

Με την όσφρηση μπορούμε να διακρίνουμε:

6. Γεύση

Τέλος πρέπει να αξιολογηθεί η γενική εντύπωση που αφήνει το κρασί και κατά πόσο ικανοποιεί ή όχι τον δοκιμαστή.

Exit mobile version