Geoponoi.Gr

Άνηθος: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Ο Άνηθος είναι αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται στην μαγειρική, και μυρίζει συγκεκριμένα λόγω των αιθέριων ελαίων που υπάρχουν αναφορές για φαρμακευτική ιδιότητες. Είναι μια εύκολη καλλιέργεια και είναι ιδανική για έναν που ξεκινά την κηπουρική, ακόμα και σε γλάστρα έχει πολύ καλή ανάπτυξη.  Είναι μονοετές ποώδες και έχει διατελέσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία γιατί υπάρχουν αναφορές για την καλλιέργεια πριν 4 χιλιάδες χρόνια.   

Λατινική ονομασία: Ονομάζεται  Anethum graveolens της οικογένειας των Apiaceae

Εποχή σποράς: Σπορές έχουμε σε δύο στάδια, την άνοιξη και το Φθινόπωρο,  με ιδανικές θερμοκρασίες εδάφους κατά την σπορά 10-24°C.

Αποστάσεις σποράς 15 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και  36 cm γραμμή από γραμμή. Βάθος σποράς 1 cm. Προτιμώνται σπορές με υγρό χώμα, διάρκεια φυτρώματος 12 ημέρες.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 12-28  °C. Σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 0 °C το φυτό παγώνει και χαλάει, επίσης θερμοκρασίες άνω των 28 °C δεν αναπτύσσεται σωστά.

Εδαφολογικές συνθήκες: Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, μέγιστες αποδόσεις σε οργανικά εδάφη. Απαραίτητα να στραγγίζουν καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη. Ιδανικό Ph ανάπτυξης 5,5 με 6,8.

Άρδευση: Έχει ανάγκες από υγρασία αλλά είναι και πολύ ευαίσθητο, για αυτό δώστε μεγάλη προσοχή στον τρόπο ποτίσματος κυρίως με σταγόνα η μπεκάκια. Τους ζεστούς μήνες συχνά και μικρά ποτίσματα.

Λίπανση: Απαιτήσεις της καλλιέργειας περίπου ανά στρέμμα είναι 10 μονάδες Ν, 13 μονάδες P και 13 μονάδες K. Αυτές είναι οι απαιτούμενες μονάδες, καλό είναι να συμβουλευτείτε από  κάποιον τοπικό γεωπόνο για την εφαρμογή των λιπασμάτων στο δικό σας χωράφι (καλό είναι να υπάρχει εδαφολογική ανάλυση). Για τους ερασιτέχνες κηπουρούς για τον άνηθο καλό θα ήταν πριν την καλλιέργεια και όταν δουλεύουμε το χώμα του να βάλουμε κομπόστ.

Εχθροί: Θρίπες, Αλευρώδεις, πράσινο σκουλίκη,

Ασθένειες: Κερκόσπορα, Ανθράκωση.

Συγκομιδή: Περίπου δύο με τρείς μήνες από την σπορά, βεβαίως σημαντικό ρόλο καθορίζει η θερμοκρασία. Τον άνηθο τον συγκομίζουμε για το φύλλο του με ένα μαχαιράκι το κόβουμε κάποια εκατοστά πάνω από το έδαφος και σχηματίζουμε ματσάκια. Στην συνέχεια ξαναδίνει το φυτό και έχουμε και δεύτερη και τρίτη συγκομιδή.

Αποθήκευση: Σε θερμοκρασία 2-3°C για 5 ημέρες με σχετική υγρασία 90-95%.

Αν σε ενδιαφέρουν άρθρα για αρωματικά φυτά πατήστε εδώ

Exit mobile version