Geoponoi.Gr

Σαλιγκάρια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους

Μιλώντας για τα σαλιγκάρια δεν μπορώ να κρύψω ότι τα συμπαθώ πάρα πολύ. Δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό το άρθρο χωρίς τύψεις αλλά σίγουρα καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι δημιουργούν προβλήματα στον κήπο και πρέπει να τα διαχειριστούμε ως ένα εχθρό των φυτών όπως και τους άλλους. Ψάχνουν την τροφή τους στον κήπο και στις καλλιέργειες μας γίνονται εμφανή σε εμάς μετά από βροχή ή κατά την διάρκεια της νύχτας. Την ημέρα πηγαίνουν σε προφυλαγμένες θέσεις που έχει υψηλή υγρασία. Σε κορμούς δέντρων, σε χόρτα, κάτω από πέτρες κ.α. Το καλοκαίρι που έχει ξηρασία <κρύβονται στο καβούκι τους> και το σφραγίζουν καλά με την βλέννα τους. Είναι ερμαφρόδιτα και οι πιο ιδανικές περιόδους για αυτά είναι το φθινόπωρο και την άνοιξη όπου υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία, παράγουν 40 με 100 αυγά το καθένα.

Άμεσες επιπτώσεις: Αρέσκονται να τρώνε τα τρυφερά μέρη των φυτών, φύλλα, νεαρούς βλαστούς, κορυφές φυτών, μπουμπούκια κ.α και έτσι μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και ολική καταστροφή στα φυτά.

Έμμεσα επιπτώσεις: μέσω των αποχωρημάτων τους (βλέννα) ένα περιβάλλον που θα αναπτυχθούν μύκητες.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα σας μιλήσουμε για χημικούς τρόπους καταπολέμησης πάρα μόνο βιολογικούς γιατί απευθύνεται κυρίως για τους κήπους. Αλλά σε εμπορικές καλλιέργειες με μεγάλα προβλήματα συμβουλευτείτε τον γεωπόνο σας να σας δώσει κάποιο εγκεκριμένο σαλιγκαροκτόνο.

Αντιμετώπιση:

Θα σας προτείνουμε κάποιες λύσεις βιολογικές που χρησιμοποιούνταν πολλά χρόνια με καλά αποτελέσματα. Δεν θα αναφερθούμε σε κάποιες άλλες λύσεις που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στα φυτά (όπως ο ψεκασμός με αλάτι που εφαρμοζόταν παλιά διότι μπορεί να μας φέρει αλατότητα στα εδάφη μας)

Μάζεμα με το χέρι: Σε μικρούς κήπους μπορούμε να τα συλλέγουμε με το χέρι αν είναι μικροί πληθυσμοί, ψάχνοντας καλά στις προφυλαγμένες θέσεις, κάτω από ξύλα, κάτω από τα φύλλα, όπου έχει πολύ υγρασία. Κατάλληλες ώρες για αυτήν την διαδικασία είναι το πρωί που έχει δροσιά ή μετά από βροχή. Μπορούμε από την προηγούμενη ημέρα να βάλουμε σε ένα σημείο λαχανόφυλλά, μαρουλόφυλλά  μερικά ξύλα (δημιουργώντας θέσεις προφύλαξης) και να πάμε νωρίς το πρωί και να τα μαζέψουμε.

Στάχτη: Απλώνοντας γύρω από τα φυτά μας (15 εκατοστά από τα φυτά και πάχος του <τοίχους> γύρω στα 10 εκατοστά) ουσιαστικά κάνουμε έναν τοίχο απώθησης των σαλιγκαριών γιατί δεν τους αρέσει να περπατάνε πάνω της. Ανανεώνουμε την στάχτη (στάχτη μόνο από καυσόξυλα) συχνά.  Η προστασία που θα μας φέρει η στάχτη δεν είναι μόνο στα σαλιγκάρια αλλά και σε άλλα έντομα.

Μπύρα: Κάνουμε παγίδες με μπύρα, η μυρουδιά της μπύρας τα ελκύει και εμείς εκμεταλλευόμαστε αυτήν την πληροφορία, σκάβουμε όσο να μπει το ταπεράκι μέσα στο χώμα, το έχουμε γεμίσει με λίγη μπύρα (3 με 5 cm) και το έχουμε λίγο ανοιχτό ώστε να μπαίνουνε μέσα και να εγκλωβίζονται τα σαλιγκάρια.

Photo by Annelies Brouw on Pexels.com

Φυτά Παγίδες: Σε ένα σημείο του κήπου μπορούμε να φυτέψουμε φυτά παγίδες (μαρούλια κ.α) ώστε να προτιμούν αυτά και να μην επιτίθενται με μεγάλη συχνότητα στα καλλιεργούμενα φυτά. Ενδεχομένως αυτός ο τρόπος να γίνεται συνδυαστικά με τους άλλους.

Βιολογικά Σκευάσματα εμπορίου

Αν δεν έχετε χρόνο για να ασχοληθείτε με την αντιμετώπιση τους μπορείτε να αγοράσετε από το εμπόριο κάποιο βιολογικό απωθητικό σαλιγκαριών, κυκλοφορούν πολλά.

Επίσης στο εμπόριο πουλάνε ταινίες απώθησης σαλιγκαριών που τις βάζουμε γύρω από τα νεαρά δέντρα ώστε να μην ανεβαίνουν πάνω σε αυτά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα βαμβακάδα στα φυτά, φυσικό πύρεθρο, πράσινη αφίδα

Exit mobile version