Βελτίωση εδάφους

Κοπριά και η χρήση της

Η χρήση της κοπριάς για πάρα πολλά χρόνια ήταν η σημαντικότερη πηγή θρεπτικών συστατικών στο έδαφος, είναι ένα είδος λιπάσματος. Για κάποιο χρονικό διάστημα είχε κάπως ξεπεραστεί αλλά πλέον με την ολοκληρωμένη και βιολογική γεωργία έχει ξαναμπει στο προσκήνιο. Η κοπριά χρησιμοποιείται σε οικολογικούς λαχανόκηπους σαν λίπασμα. Επίσης εκτός από την χρήση της ως λίπασμα χρησιμοποιείται και ως εδαφοβελτιωτικό με πολύ καλά αποτελέσματα αυξάνοντας την οργανική ουσία.

Η περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά δεν είναι σταθερή διαφέρει αναλόγως:

  • Από το ζώο το οποίο προέρχεται (κότα, αγελάδας, προβάτου, αλόγου κ.τ.λ.)
  • Από την ηλικία του ζώου
  • Από το σιτηρέσιο που ακολουθεί η συγκεκριμένη μονάδα που την προμηθευόμαστε
  • Από την επεξεργασία που έχει υποβληθεί η κοπριά για να <χωνευθεί>. Πολλοί αφήνουν την κοπριά σε ακατάλληλα σημεία αφήνοντάς της εκτεθειμένη στον ήλιο, βροχή και στον αέρα χάνοντας πολλά θρεπτικά.

Ένας τόνος κοπριά στο στρέμμα μας αφήνει στο περίπου 3 με 6 μονάδες άζωτο, 2 με 5 μονάδες φώσφορο και 4-6 μονάδες κάλιο. Επίσης έχει συγκεντρώσεις μαγνησίου, μαγγανίου κ.α.

Πρέπει να χωνεύεται καλά η κοπριά πριν την χρησιμοποιήσουμε, αυτό σίγουρα το έχετε ακούσει αλλά τι σημαίνει;

Χώνεψη είναι οι ζυμώσεις (αερόβιες) των ζωικών υπολειμμάτων από μικροοργανισμούς, δηλαδή  γίνεται η επεξεργασία τον οργανικών ενώσεων σε θρεπτικές μορφές που μπορούν να τις προσλάβουν τα φυτά και αποφυγή τοξικοτήτων που μπορεί να προκαλέσει στα φυτά η μη ζύμωση τους την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Για να πούμε ότι η κοπριά είναι χωνεμένη πρέπει ο λόγος άνθρακας/άζωτου να είναι ίσος με 20/1. Επίσης δεν πρέπει να έχει έντονη  οσμή και η υγρασία της να είναι κάτω από 18%

Κριτήρια επιλογής κοπριάς

  1. Κοπριά συγκεκριμένης προέλευσης (έχοντας αναλύσεις για περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία, σε βαρέα μέταλλα, αντιβιοτικά κ.α)
  2. Κοπριά απαλλαγμένη από εχθρούς και ασθένειες και σπόρους. Αυτό συμβαίνει αν έχει υποστεί την κατάλληλη ζύμωση. Επίσης πρέπει να είναι χωνεμένη για να την τοποθετήσουμε.

Ποσότητα Κοπριάς στο χωράφι μας

Η πρόταση για την ποσότητα της κοπριά που πρέπει να τοποθετείτε στο στρέμμα πρέπει να γίνει αφού γίνουν εδαφολογικές αναλύσεις και από το είδος της καλλιέργεια που θα βάλουμε, πλέον δεν είναι και πολύ φθηνή η κοπριά, όπως είπαμε πρέπει να είναι από αξιόπιστες μονάδες που πληρούν τις προδιαγραφές και έχουν και πιστοποιήσεις οι οποίες θα μας δίνουν αναλύσεις για το τι περιέχει.

Ένας γενικός κανόνας είναι στα αμμώδη εδάφη κάνουμε ενσωμάτωση την κοπριά μας στα 20 εκατοστά και στα πιο βαριά χωράφια κάτω από τα 10 εκατοστά.

Στους κήπους μας τοποθετούμε την κοπριά στις γραμμές όπου θα βάλουμε πάνω τα φυτά μας για μεγαλύτερη οικονομία. Στα δέντρα τοποθετείτε γύρω από το δέντρο συμφωνά με τις συστάσεις που θα σας κάνουν οι ειδικοί εκλαμβάνοντας την ηλικία και τα θρεπτικά της κοπριάς. Η καλύτερη εποχή για να βάλουμε την κοπριά είναι το φθινόπωρο ώστε να αφομοιωθεί καλύτερα στο έδαφος. Επίσης στα φυτοχώματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοπριά μαζί με τύρφη και κομπόστ κ.α

4 replies »

  1. Καθενας με τον τροπο του κανει οτι νομιζει καλυτερο για να εχει τα καλυτερα αποτελεσματα και δεν θελει να ακουει υποδειξεις απο κανεναν…….Νοοτροπια .παντογνωστη….! ! !

  2. Ασε τον τρελο στην τρελα του λεει ο λαος μας……….Παντα υπαρχουν και θα υπαρχουν λυσεις ηρεμια και ολα θα πανε καλα.! ! !

Απάντηση