Geoponoi.Gr

Tσιντόνια: ο θάμνος με την πρώιμη ανθοφορία 

Η τσιντόνια εντυπωσιάζει με τα άνθη της από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο, με πέταλα σε ρόδινο, λευκό ή κόκκινο χρώμα

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το greenside.gr

Η τσιντόνια εντυπωσιάζει με τα άνθη της από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο, με πέταλα σε ρόδινο, λευκό ή κόκκινο χρώμα. Θυμηθείτε λοιπόν, να συμπεριλάβετε τον θάμνο της με την υπέροχη πρώιμη ανθοφορία, στον κήπο ή τη βεράντα, σε παρτέρι ή γλάστρα.

Τον χειμώνα η τσιντόνια ή κυδωνιά η ιαπωνική (Cydonia japonica ή Chaenomeles japonica της οικογένειας Rosaceae) ξεχωρίζει, επειδή όταν μένει χωρίς φύλλα, δεν αργεί να γεμίσει τα γυμνά κλαδιά της με όμορφα άνθη. Και έτσι, συνεχίζει και στην αρχή της άνοιξης, καθώς σχηματίζονται και αναπτύσσονται τα νέα φύλλα.

Οι διαστάσεις της σε γλάστρα φτάνουν το 0.50-1.00 μ., ενώ στον κήπο -χωρίς κλάδεμα- μπορεί να ξεπεράσουν και το 1.5 μ.. Η συμμετοχή της τόσο στη βεράντα, όσο και στον κήπο, είναι πολύτιμη, αρκεί να βρίσκεται μακριά από καθιστικά και περάσματα, επειδή έχει αγκάθια.

Όταν η τσιντόνια ανθίζει, αν κοπούν με προσοχή κλαδιά με αρκετά μπουμπούκια, διατηρούνται για καιρό σε ανθοδοχείο με νερό και έτσι, στολίζουν, ακόμα και εσωτερικούς χώρους.

Φύτευση
Κυρίως τον χειμώνα, αλλά και κάθε εποχή, αρκεί να μην “σκορπίσει” η μπάλα χώματος με τις ρίζες. Σε γλάστρες μεταφυτέψτε κάθε δύο με τρία χρόνια σε λίγο μεγαλύτερο φυτοδοχείο ή απλά κάθε χρόνο, ανανεώνετε το επιφανειακό χώμα, στο τέλος του Μαρτίου, φροντίζοντας να μην ενοχληθούν οι ρίζες.

Η τσιντόνια ανέχεται τις αντίξοες συνθήκες της ψυχρής εποχής, ακόμα και σε πολύ κρύες περιοχές.

Χώμα
Σε γλάστρες τοποθετείτε “έτοιμο” χώμα κατάλληλο για ασβεστόφοβα (ή οξύφιλα) φυτά, ακόμα και καθαρό καστανόχωμα ή κουμαρόχωμα ή ένα μείγμα από δύο μέρη καστανόχωμα, ένα μέρος άμμο ποταμίσια (ή περλίτη) και ένα μέρος τύρφη. Στον κήπο, ο θάμνος της φυτεύεται σχεδόν, σε όλα τα εδάφη, αρκεί να γίνεται καλή αποστράγγιση.

Θέσεις
Στο έδαφος επιλέξτε ηλιόλουστες θέσεις, ώστε να ενεργοποιείται η άνθηση. Όταν μπορείτε να τη μετακινείτε, δηλαδή όταν καλλιεργείται σε γλάστρα, τοποθετήστε τη απευθείας στον ήλιο, κυρίως από μέσα φθινοπώρου μέχρι να σταματήσει να ανθίζει.

Θυμηθείτε: Η τσιντόνια προτιμά το δροσερό περιβάλλον και αντέχει πολύ στο κρύο, αλλά και σε περιοχές κοντά στη θάλασσα!

Πότισμα
Κανονικό, όχι όμως πολύ συχνό και με μεγάλες ποσότητες νερού.

Προσοχή στη χλώρωση, την ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως, σε ακατάλληλο και σε πολύ υγρό χώμα.

Λίπανση
Μάρτιο και Σεπτέμβριο προσθέστε στο χώμα της φρέσκο κομπόστ. Για επιπλέον ενίσχυση, κυρίως σε γλάστρες, χορηγήστε ένα βιολογικό λίπασμα, ιδανικά όξινο, δηλαδή κατάλληλο για ασβεστόφοβα φυτά, Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο.

Κλάδεμα
Το κλάδεμα δεν ευνοεί το “χρώμα” της και αν αυτό είναι απαραίτητο για να την περιορίσετε ή για να “φτιάξετε” το σχήμα της, τότε πραγματοποιήστε το με προσοχή και αμέσως μετά την άνθηση.

Θυμηθείτε: Σε κάθε περίπτωση, μετά την άνθηση, αραιώστε τα κλαδιά της -όχι υπερβολικά- ώστε να ευνοηθεί η νέα βλάστηση.

Πολλαπλασιασμός
Με παραφυάδες, που εμφανίζονται άφθονες στη βάση του φυτού, κυρίως την άνοιξη. Επίσης, και με μοσχεύματα το φθινόπωρο.

Ασθένειες
Η τσιντόνια δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες ή έντομα. Αν όμως, το χώμα έχει πολύ ασβέστιο ή αν την ποτίζετε υπερβολικά, υποφέρει από χλώρωση και τα φύλλα της κιτρινίζουν. Τότε, προσέχετε το πότισμα και χορηγείτε οργανικό σίδηρο. Σε γλάστρα, καλό είναι να αντικαταστήσετε με προσοχή και όσο γίνεται, το χώμα με το κατάλληλο μείγμα για ασβεστόφοβα φυτά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Γιασεμί: Κήπος και μπαλκόνι

Ζέρμπερα: Κήπος και μπαλκόνι

Καλέντουλα: Κήπος και μπαλκόνι

Χρυσάνθεμα: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Γεράνι: Κήπος και μπαλκόνι

Exit mobile version