Από τον κήπο σου στο τραπέζι

Περιόρισε την σπατάλη τροφίμων,  τρώγοντας μη εμφανίσιμα φρούτα και λαχανικά

Treasure_trove_of_wasted_food (2)

Πολλές φορές τυχαίνει να παίρνετε φρούτα, λαχανικά, κρέας για να κάνετε την  ’γκουρμε συνταγή’ και τα έχετε στο ψυγείο μέρες, να τα ξεχνάτε και όταν τα θυμηθείτε έχουν χαλάσει. Αυτό συμβαίνει γιατί βλέπετε προσφορές και αγοράζετε ποσότητα φρέσκων τροφίμων μεγαλύτερη από τις ανάγκες σας ή γιατί δεν έχετε κάνει καλό εβδομαδιαίο προγραμματισμό.

Λιγότερη σπατάλη τροφίμων σημαίνει περισσότερα χρήματα στην τσέπη μας.

Πάνω από 85 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται στην ΕΕ (Fusion, 2016) με ένα τεράστιο κόστος. Τα τρόφιμα σπαταλώνται σε πολλά στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας για διάφορους λόγους.

  • Χάνονται στο χωράφι λόγω έλλειψης εργατικών, μεταφορών, κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού
  • Πολλά απορρίπτονται λόγω μη αποδεκτών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών στις μεταποιητικές μονάδες η και στο χωράφι (δεν έχουν το κατάλληλο σχήμα, το έντονο χρώμα), Αυτά είναι τα Άσχημα φρούτα και λαχανικά, δεν διαφέρουν καθόλου στα ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα τρόφιμα που αγοράζουμε
  • Χάνονται στους αποθηκευτικούς χώρους
  • Χάνονται αφού φτάσουν στον καταναλωτή

Στην Αμερική υπάρχει πλέον η τάση να προωθούνται τα ‘άσχημα φρούτα και λαχανικά’ όταν το μόνο τους ελάττωμα είναι το σχήμα τους ή/και το μέγεθος τους με μειωμένες τιμές. Τι και αν ένα αγγούρι δεν είναι πολύ ίσιο ή το καρότο στριφογυρίζει.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μπορούμε να συμβάλουμε στο να το εξαλείψουμε.

Πώς να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι μας

  • Καλύτερος προγραμματισμός στις αγορές με λίστες των αναγκών σύμφωνα με τα εβδομαδιαία γεύματα που έχετε στο μυαλό σας να κάνετε.
  • Κοιτάξτε το ψυγείο σας και την κατάψυξη σας πριν αγοράσετε καινούργια προϊόντα, φάτε αυτά που έχετε πριν αγοράσετε.
  • Η σωστή αποθήκευση των φρέσκων λαχανικών και φρούτων μας δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια
  • Αν έχετε πληθώρα λαχανικών, φρούτων, κρέατος και δεν προλαβαίνετε να τα καταναλώσετε, καταψύξτε ή κάντε τα κονσέρβα, μαρμελάδα κ.α
  • Πολλά λαχανικά και φρούτα παράγουν αιθυλένιο ωριμάζοντας, και αν αποθηκεύονται μαζί με φρούτα και λαχανικά που δεν παράγουν, αυτά που δεν παράγουν ωριμάζουν-χαλάνε πιο γρήγορα. Παράδειγμα μπανάνες, ντομάτες αποθηκεύονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα λαχανικά.

Στα εστιατόρια να παραγγέλνετε μόνο όσο μπορείτε να φάτε και να ρωτάτε το μέγεθος που έχουν οι μερίδες και με τι συνοδεύονται. Δεν είναι ντροπή να πάρετε ταπεράκι στο σπίτι αν δεν μπορέσετε να το φάτε όλο το γεύμα σας.

Η σπατάλη τροφίμων εκτός από ηθικό με πολλές προεκτάσεις και οικονομικό πρόβλημα είναι και περιβαλλοντικό περιορίζοντας τους φυσικούς πόρους. Εκτός από ατομική προσπάθεια πρέπει και η πολιτεία να πάρει μέτρα να λυθεί το πρόβλημα ειδικά στην σύγχρονη Ελλάδα που πολλοί Έλληνες δεν τρέφονται υγιεινά.

Απάντηση