Καλλιεργητικές Τεχνικές

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο

Ποιος έχει λαχανόκηπο και δεν έχει αγγουριά; Μια πολύ δημοφιλής καλλιέργεια, δεν έχουμε κάνει κάποια έρευνα αλλά υποθέτουμε ότι πάνω από το 80 % των λαχανόκηπων έχουν αγγουριά. Αν δεν έχετε διαβάσει το άρθρο Αγγούρι: Καλλιεργητικές Τεχνικές να το κάνετε ώστε να κατανοήσετε την καλλιέργεια. Εδώ θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές, πιθανών να τις γνωρίζετε, ώστε να έχετε υγιή και παραγωγικά φυτά.

Η πιο σημαντική διαδικασία είναι της επιλογής της ποικιλίας που θα βάλουμε. Η επιλογή της ποικιλίας γίνεται κοιτώντας πολλούς παράγοντες όπως την ποιότητα που θέλουμε, το μέγεθος του καρπού (μικρόκαρπο, μεγαλόκαρπο), ο εγκλιματισμός της στο μικρόκλιμα της περιοχής μας, την ανθεκτικότητα της σε ασθένειες και εχθρούς, στην διάρκεια της παραγωγικής ζωής της ποικιλίας. Επίσης πλέον η τάση είναι εμβολιασμένα φυτά αγγουριάς, έχουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, μεγάλες αντοχές σε μυκητολογικές ασθένειες.

 Αν παίρνετε έτοιμα φυτά πρέπει να ρωτάτε ποια ποικιλία είναι και όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μην παίρνετε ότι σας πασάρουν, κάντε έρευνα.

Παράδειγμα: Δώσαμε εμβολιασμένα φυτά σε ενός φίλου την μητέρα, ήταν κατενθουσιασμένη διότι αυξήθηκε η περίοδος συγκομιδής της κατά ένα μηνά , δεν είχε προβλήματα με πρόωρη ξήρανση και μυκητολογικές ασθένειες ρίζας και είχε υγιή φυτά μέχρι τέλους.

Εμείς θα σας προτείναμε να κάνετε δικά σας σπορεία τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο, θα γίνει αναφορά σε επόμενα άρθρα πως κάνουμε σπορεία με τις ποικιλίες ή τα υβρίδια που επιθυμείτε, ακόμα και ο εμβολιασμός από εσάς δεν είναι πολύ δύσκολη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζετε σε ημέρες από την συγκομιδή, μπορείτε να τα σπέρνετε και να τα μεταφυτεύεται σταδιακά (κλιμακωτά ανά μήνα) για να αυξήσετε την περίοδο συγκομιδή σας. Μεταφύτευση στον κήπο ασκέπαστα από μέσα Απριλίου αφού φύγουν οι όψιμες παγωνιές. Κατά την μεταφύτευση η θερμοκρασία εδάφους να είναι πάνω από 13 ° C.

Αν θέλετε μπορείτε και στον κήπο σας απευθείας να βάλετε σπόρο αγγουριού αλλά πρέπει να έχουν φύγει οι όψιμες παγωνιές του Μαρτίου – Απριλίου. Έχουν μεγάλες ευαισθησίες στον παγετό τα φυτά του αγγουριού. Βάθος σποράς περίπου τρία εκατοστά. Αποστάσεις φύτευσης περίπου 40-50 cm φυτό από φυτό εντός μιας νοητής της γραμμής.

Το αγγούρι χρειάζεται <πολλές ώρες ηλιοφάνεια> επομένως η επιλογή τοποθεσίας είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να το αμελούμε. Το έδαφος πρέπει να στραγγίζει καλά και όταν ποτίζουμε να μην λιμνάζει το νερό αν ποτίζουμε κατάκλιση. ΄

Το αγγούρι χρειάζεται να έχει καλή σχετική υγρασία όλη την περίοδο καλλιέργειας του. Κάποιοι αναφέρουν ότι εντοπίζονται πικρά αγγούρια όταν έχουμε έλλειψη από καλή σχετική υγρασία.

Για τον κήπο μας σαν βασική λίπανση τοποθετούμε κομπόστ, τύρφη, κοπριά κ.α. Προσθέτουμε κάποιο βιολογικό λίπασμα που έχουμε φτιάξει εμείς η του εμπορίου. Επίσης κάθε 3-4 εβδομάδες προσθέτουμε περίπου μία δύο χούφτες κομπόστ περιμετρικά των φυτών, μερικές φορές ανακατεύουμε το κομπόστ με φυτόχωμα και το τοποθετούμε γύρω από τα φυτά.

Κλάδεμα τύπου ομπρέλας: Στην αρχή αφήνουμε να αναπτυχθεί ένα μόνο κεντρικό στέλεχος αφαιρώντας τους άλλους πλάγιους βλαστούς έως ότου να γίνει 50 με 60 cm, αυτό γίνεται μέχρι να φτάσει το οριζόντιο σύρμα υποστύλωσης , στην συνέχεια γίνεται κορυφολόγηση, οι πλάγιοι βλάστοι που βρίσκονται κάτω από το σημείο κοπής αφήνονται να να αναπτυχθούν ο καθένας από την πλευρά του και σε κάποια φάση λόγω βάρους θα σχηματιστεί η ομπρέλα.

Καλός τακτικός έλεγχος των φυτών σας για εχθρούς και ασθένειες, ο έγκαιρος εντοπισμός τους μας σώζει από δυσάρεστες καταστάσεις. Οι κύριες στρατηγικές καταπολέμησης των εχθρών και ασθενειών για τους κήπους μας είναι η βιολογική αντιμετώπιση τους. Δεν θα θέλαμε να βάλουμε κάποιο χημικό σκεύασμα, υπάρχουν βιολογικά φυτοφάρμακα (φυσικό πύρεθρο, αζαδιραχτίνη, χαλκός, ζεόλιθος, στάχτη κ.α) που δρουν είτε κατασταλτικά είτε απωθητικά και μπορούνε να αντιμετωπίσουν τα τυχόν προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες που θα προκύψουν. Σίγουρα δεν θα έχουν την αποτελεσματικότητα των συμβατικών και θα χρειάζονται τακτικότερα επεμβάσεις αλλά αξίζει τον κόπο. Να ρωτάτε τους τοπικούς γεωπόνους όταν έχετε προβλήματα και να τους πηγαίνετε το έντομο η το φύλλο που έχει ασθενήσει για να σας προτείνουν την καλύτερη βιολογική λύση.

 Μία άλλη τακτική είναι όσο είναι μικρά τα φυτά να τα καλύπτουμε ώστε να αποφεύγουν πρόωρες προσβολές εχθρών.

Συγκομιδη: Όσο πιο τακτική γίνεται η συγκομιδή (ανά δύο ημέρες) τόσο παρατείνετε ο χρόνος συγκομιδής, μην αφήνετε να μεγαλώσουν τα αγγούρια και να σποριάσουν δεν θα παράγουν μετά πολλούς καρπούς. Αποφύγετε τα χτυπήματα κατά την συγκομιδή υποβαθμίζουν το προϊόν, καλό είναι το κόψιμο της αγγουριάς  να γίνεται με κλαδευτήρι. Η συγκομιδή της αγγουριας γίνεται περίπου 50-80 μέρες από την μεταφύτευση και η διάρκεια συγκομιδής μπορεί να είναι έως 2-3 μήνες.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της μελιτζάνας στον κήπο

Συχνά προβλήματα της κολοκυθιάς που συναντάμε στον κήπο

2 replies »

  1. Έχω μεγάλες ντοματιες με δεμένες ντοματουλες .
    Στην βάση του κορμού εκεί πού τελειώνει το χώμα γίνεται κούφιος ο κορμός σε ύψος μέχρι 3-4 εκατοστά από το χώμα .
    Το φυτό μετά ξερενεται .
    Τι να κάνω ;

    • Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να δημιουργούν παρόμοια προβλήματα. Αν γίνεται παρακαλώ να μας στείλετε στο e-mail μας κάποιες φωτογραφίες

Απάντηση