Η ζωή στον Κήπο

Κυκλική οικονομία και βιολογικός κήπος

Πολλά πράγματα που νομίζουμε ότι είναι άχρηστα μπορούν να γίνουν πολύ χρήσιμα για τον κήπο μας. Το βασικό στην κυκλική οικονομία είναι η ανακύκλωση υλικών, η επαναχρησιμοποίηση, η μείωση των εισροών που προέρχονται από ανόργανα υλικά κ.α. Ανεξαρτήτως αν έχετε μεγάλο η μικρό κήπο όλοι έχουμε ευθύνη στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μία από τις βασικές αρχές της βιολογικής κηπουρικής είναι η ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων που δημιουργούνται από τον κήπο αλλά και από τα υπολείμματα των καρπών του κήπου μέσω της κομποστοποίησης.

Επίσης αν εκτρέφεται ζώα όπως κότες, πρόβατα, αγελάδες κ.α μέσω της κοπριάς τους για να την χρησιμοποιήσουμε ως λίπασμα, για να διατηρήσουμε την γονιμότητα των εδαφών και να την βελτιώσουμε.

Πρέπει να συμβαδίζουν η διαχείριση του εδάφους με αυτή των οργανικών αποβλήτων.

Τώρα όσον αφορά για την διαχείριση των μη οργανικών αποβλήτων θα πρέπει να αποτελέσετε παράδειγμα προς μίμηση για το μέρος που κατοικείται επαναχρησιμοποιώντας και ανακυκλώνοντας. Για παράδειγμα επαναχρησιμοποιώντας πολλά αντικείμενα και υλικά ώστε να φτιάξουμε υλικά εφαφοκάλυψης, να δημιουργήσουμε γλάστρες και θέσεις φύτευσης από παλιά υλικά όπως παλιούς τενεκέδες να φτιάξουμε ποτιστήρια κ.α. Βέβαια πρέπει ότι δημιουργήσουμε να είναι ασφαλές, να μην εξέχουν καρφιά και να λειάνουμε οποιαδήποτε αιχμηρή γωνία.

Μπορείτε να δημιουργήσετε δοχεία κομπόστ από παλιές παλέτες, στηρίγματα φυτών, ξύλινα σκαλοπάτια ώστε να περνάτε από τα μονοπάτια του κήπου σας και πολλές άλλες ιδέες, έπιπλα κήπου ακόμα και περίφραξη. Καταλαβαίνουμε ότι οι δικές σας κατασκευές μπορούν να ανταγωνιστούν τα έπιπλα κήπου τόσο στην τιμή , στην ποιότητά όσο και στο ότι κάνετε ανακύκλωση,

Επίσης η  κυκλικότητα σχετίζεται και με την διαχείριση του νερού, όλοι πρέπει να εξοικονομούμε όσο το δυνατόν το νερό και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό στον κήπο.  Βαρέλια βροχής ειδικά στις βάσεις των υδρορροών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος συλλογής και αποθήκευσης του νερού. Υπάρχουν και στο εμπόριο τέτοια βαρέλια αλλά άμα ψάξετε ίσως βρείτε κάποιο μεταχειρισμένο. Η εδαφοκάλυψη είναι ένας σημαντικός τρόπος για να συγκρατήσουμε το νερό στον κήπο μας. Η εδαφοκάλυψη μπορεί να γίνει και με οργανικά υλικά κομπόστ, άχυρα κ.α Για περισσότερα για την εδαφοκάλυψη πατήστε εδώ

Βαρέλια βροχής

Η κυκλικότητα ακόμα σχετίζεται με την επιλογή των φυτών που χρησιμοποιείται. Φυτέψτε ζιζάνια, δηλαδή επιλέγουμε άγρια φυτά που βρίσκονται στην περιοχή μας όπως χαμομήλια, μολόχες, μαργαρίτες και άλλα, αυτά έχουν το χαρακτηριστικό ότι έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον της περιοχής και δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Η μελετημένη φύτευση του κήπου (κάποια φυλλοβόλα δέντρα, πολλά ανθεκτικά φυτά) μπορεί να βοηθήσει στον να έχουμε έναν δροσερό κήπο το καλοκαίρι.

Κυκλική οικονομία και κήπος

Όλοι μας έχουμε ευθύνη στο να μειώσουμε τα απόβλητα ακόμα και στον κήπο μας. Η χαρά που θα έχετε θα είναι μεγάλη όταν τα προϊόντα σας δημιουργήθηκαν από τα δικά σας λιπάσματα, οι καρέκλες που κάθεστε είναι από παλιά ξύλα, οι γλάστρες είναι δικής σας κατασκευής, να εκμεταλλεύεστε το βρόχινο νερό.

Η κυκλική οικονομία δεν είναι ουτοπία είναι απόφαση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Debate: Περιβάλλον και γεωργικό μοντέλο παραγωγής

Debate: Κατοικημένες περιοχές και φυτοφάρμακα

Η σημασία της οικολογίας στην σχεδίαση της γεωργίας του μέλλοντος

Απάντηση