Γεωπονικοί Προβληματισμοί

Η σημασία της οικολογίας στην σχεδίαση της γεωργίας του μέλλοντος

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν θα μείνουμε για πάντα και η παρακαταθήκη που αφήνουμε έχει επιπτώσεις (θετικές ή αρνητικές) και πολλές μη αντιστρέψιμες . Σε αυτό το άρθρο δεν θα μιλήσουμε για την βιολογική καλλιέργεια στην οποία έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν. Ούτε θα μπούμε σε μία φυσιολατρία για χάριν εντυπωσιασμού χωρίς κανένα σχεδιασμό. Ούτε για το πως συμβάλουμε στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας.

Ποια είναι τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο γεωπόνος σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στο μέλλον

Πως θα παράγει περισσότερα τρόφιμα;

Πως τα τρόφιμα αυτά θα παράγονται με τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Πως θα αντιμετωπίζονται οι εχθροί και οι ασθένειες όταν δημιουργούμε τις συνθήκες για ευκολότερη εξάπλωση και διατηρησιμότητα;

Πως η γεωργία θα σταματήσει να έχει επιπτώσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος;

Και πολλά άλλα ερωτήματα

Δεν υπάρχει δυστυχώς μια μόνο απάντηση επιστημονική αλλά κυρίως είναι πολιτική. Λύσεις πλέον υπάρχουν πολλές, εμπειρία τεράστια, η βιβλιογραφία πλέον σε βαθμό καταιγιστικό και εμείς ακόμα συζητάμε και τρέμουμε μην σπάσει κάποιο καλό εντομοκτόνο για έναν έντομο π.χ το πράσινο σκουλήκι.

Συνεχίζω υπάρχουν διάφοροι τύποι βιώσιμης γεωργίας που βασίζονται στην Ισορροπία και τον σεβασμό του περιβάλλοντος διακόπτω ξανά με λίγα νεύρα, σεβασμός ναι αλλά πως θα θέλουμε σεβασμό όταν όλοι μας είμαστε υποκριτές, πολιτεία, γεωπόνοι και αγρότες ψάχνοντας την εξτρά επιδότηση στο να φτιάξουμε << βιολογικά >> για λίγα χρονιά, ειδικά επιδοτώντας τα κτηνοτροφικά δίχως και πολλά κριτήρια και να βλέπουμε ολόκληρα ξεροβούνια να είναι χαρακτηρισμένα βιολογικά χωρίς να παράγουν και να μην επιδοτείται το βιολογικό κηπευτικό.

Το εμπόριο γεωργικών εφοδίων έχει στηθεί παγκοσμίως με πολύ ωραίο τρόπο

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ   –(ΛΥΣΗ)–  ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΦΟΔΙΟ ,

Αντιμετωπίζει το πρόβλημα επιφανειακά και βάζει σε απόλυτη εξάρτηση τον παραγωγό με το γεωργικό εφόδιο κάθε καλλιεργητική περίοδο.

Όπως παντού έρχονται πάνω σε αυτό πολύ να πλασάρουν την οικολογία με εναλλακτικούς τρόπους, κάποιοι από αυτούς χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση (πανάκριβες λύσεις) χωρίς να αλλάξει η παραπάνω σχέση

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ   –(ΛΥΣΗ)–  ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΦΟΔΙΟ ,

Εύλογα θα με ρωτήσεις καλά τα λες και με μαγκιά, τι προτείνεις;

Κόσμο να δουλεύει την ΓΗ προτείνω και να απαλλαχτούμε επιτέλους από την επιδότηση με δικαιώματα και να πάμε στην επιδότηση με το κιλό και κυρίως σε αυτούς που χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας.  Τότε θα αναγκαστούν όλοι να παράγουν, θα δω επιτέλους στον κάμπο αγρότες και γεωπόνους. Τώρα βλέπω κάποιους ελάχιστους γεωπόνους, λίγους αγρότες και τους αγροτοεργάτες.

  • Πρέπει να γίνει στροφή στα βιολογικά προϊόντα και πλέον  έχουμε την τεχνογνωσία (σαν γεωπονικός κλάδος) να παράγουμε βιολογικά προϊόντα σε μαζικό βαθμό και οικονομικότερα για τον καταναλωτή.
  • Να γίνει πραγματική σύνδεση Πανεπιστημίων – Ινστιτούτων – Συνεταιρισμών ( ομάδες παραγωγών)- εταιριών αγροτικών προιόντων και όχι μόνο στα συνέδρια φωτογραφίες.

Αλλά πρέπει η πολιτεία να ωθήσει τα πράγματα εκεί γιατί μόνα τους δεν θα πάνε, εκεί πολλοί δεν θα θελήσουν, χαλάει η αλυσίδα. Η ημιμάθεια βολεύει…

Είναι μοιρολατρικό να το αποδεχθούμε

Η παγκόσμια τάση στα επόμενα χρόνια θα ζητά μόνο βιολογικά με βιώσιμους τρόπους και εμείς πάλι θα έχουμε χάσει το τρένο

Πηγή φωτογραφιών: pixabay

Απάντηση