Geoponoi.Gr

Ωίδιο στο Αμπέλι

Το ωίδιο είναι μία κοινή ασθένεια που συμπεριλαμβάνει και τα σταφύλια. Σίγουρα έχετε δει άσπρες επανθίσεις σε πολλά φυτά σαν να έχουμε βάλει πούδρα.  Δεν είναι τόσο καταστροφικό στο αμπέλι όσο είναι ο περονόσπορος αλλά πρέπει να του δώσουμε την κατάλληλη σημασία και να το διαχειριστούμε γιατί αλλιώς μας δημιουργεί μεγάλη οικονομική ζημία.

Οι ζημιές που προκαλεί είναι σημαντικές μειώνοντας της ποσότητα και την ποιότητα των σταφυλιών και μειωμένη ανάπτυξη των φυτών. Προσβάλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού.

Λατινική ονομασία: 

Η ασθένεια προκαλείται από τον Uncinula necator. Η καταγωγή της ασθένειας πιθανολογείται ότι είναι η Αμερική  για κάποιους επιστήμονες, άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι η Ευρώπη.

Συμπτώματα :  

Τα συμπτώματα εντοπίζονται στην αρχή στο επάνω μέρος των φύλλων σαν χλωρώσεις (δύσκολα το παρατηρεί κάποιος) και στην συνέχεια εντοπίζονται και στο κάτω μέρος των φύλλων σαν λεύκες επανθίσεις και όσο εξελίσσεται η ασθένεια επεκτείνεται  το μυκήλιο σε όλο το φύλλο, στις κλιματίδες (σαν κάποιο τραύμα) και στην εξέλιξη της καλλιέργειας μολύνεται και ο καρπός (σαν σκόνη στους καρπούς διαφέρει το χρώμα της σκόνης) . Τα φύλλα έχουν σαν αποτέλεσμα να μαραθούν και να πέσουν, επίσης οι καρποί συρρικνώνονται και πέφτουν.

Βιολογικός κύκλος:

Το παθογόνο διαχειμάζει με καρποφόρες δομές σε μολυσμένα υπολείμματα σε φύλλα, κλιματίδες, καρπούς που βρίσκονται στο έδαφος, επίσης εντοπίζεται σε αδρανείς οφθλαμούς επάνω στο αμπέλι. Την άνοιξη μετά από τις βροχές απελευθερώνονται ασκοσπόρια και μεταφέρονται με τον άνεμο στην κάτω πλευρά των φύλλων και μολύνουν (πρωτογενείς μολύνσεις). Στην συνέχεια αναπτύσσονται κονίδια  τα οποία μεταφέρονται με τον άνεμο και εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του φυτού (δευτερογενείς μολύνσεις).

 Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Το παθογόνο χρειάζεται υγρές και ανοιξιάτικες συνθήκες για τις πρωτογενείς μολύνσεις  10 ° C με 30 ° C. Δεν είναι απαραίτητη η υψηλή σχετική υγρασία, αρκεί η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας για τις δευτερογενείς μολύνσεις. Το ωίδιο της αμπέλου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε ξηρό περιβάλλον.

Αντιμετώπιση:

Καλά όλα αυτά με την ασθένεια που προαναφέραμε αλλά όλοι θα μας ρωτήσετε, ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΡΑΝΤΗΣΩ;;;;;

Αυτά όλα τα προείπαμε για να καταλάβετε την βιολογία του μύκητα και της ασθένειας, γιατί αν γνωρίζουμε την ασθένεια μπορούμε και να την αντιμετωπίσουμε.

Η διαχείριση του ωιδίου ξεκινά με την  πρόληψη  που είναι η καλύτερη άμυνα, έχοντας καλά κλαδεμένα τα αμπέλια σας ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας σε όλο το φυτό. Γενικά η τοποθεσία της αμπέλου παίζει σπουδαίο ρόλο, να το  <βλέπει ο ήλιος> ώστε με αυτό έχουμε μείωση πολλών μυκητολογικών προβλημάτων. Ορισμένες ποικιλίες είναι πιο ανθεκτικές από κάποιες άλλες αν έχει μεγάλο πρόβλημα η περιοχή σας προτιμήστε ανθεκτικές ποικιλίες. Το σημαντικότερο είναι να περιοριστεί η πρωτογενής μόλυνση βάλτε το μυαλό σας να σκεφτεί πως θα γίνει στο δικό σας αμπέλι. Καθαρίζουμε το αμπέλι μας από ζιζάνια και δεν τα αφήνουμε να αναπτυχθούν, απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία μας

Ο συχνός έλεγχος του αμπελιού για πρωτογενείς μολύνσεις θα μας βοηθήσει στο να γνωρίζουμε αν έχουμε μόλυνση και αν χρειαστεί να επέμβουμε. Κατά την παρακολούθηση του αμπελιού θα πρέπει να ελέγχουμε τα σημεία κοντά σε φράχτες, υπόστεγα, σε σημεία που η κόμη ακουμπά στο έδαφος, σε μέρη που πέρσι είχατε μεγάλο μόλυσμα.

Στους κήπους μία οδηγία είναι να αφαιρούμε τους μολυσμένους κλάδους ειδικά αυτούς με πρωτογενείς μολύνσεις.

Καταπολέμηση:

Ο τοπικός γεωπόνος θα σας βγάλει ένα πρόγραμμα ψεκασμών, κατά τις κρίσιμες περίοδους για την μόλυνση.

Να κοιτάτε τις γεωργικές προειδοποιήσεις της περιφέρειας σας όπου θα σας προειδοποιήσει για την συγκεκριμένη ασθένεια σε πιο στάδιο βρίσκεται και πότε να ψεκάσετε.

Τα μυκητοκτόνα έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα αν εφαρμοστούν στις πρώτες ημέρες της μόλυνσης και πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Αν έχουμε συμπτώματα εμφανή τότε ίσως να έχουμε πολλές εφαρμογές γιατί δεν θα έχουμε εξάλειψη του μύκητα με έναν ψεκασμό.

Δεν θα σας απαντήσουμε στο ερώτημα με τι να ραντίσω, πρέπει να μάθετε να πειραματίζεστε και να μην παίρνεται μια μασημένη απάντηση που πολλές φορές δεν είναι αποτελεσματική για πολλούς λόγους στην περιοχή σας.

 Για τους  ψεκασμούς με μυκητοκτόνα φυλλώματος εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. Ρωτήστε τον τοπικό Γεωπόνο για την καλύτερη περίοδο ψεκασμού. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν τον χρόνο επέμβασης κυρίως πριν από περίοδο με βροχές όπως προείπαμε. Επίσης υπάρχουν και πολλά βιολογικά μυκητοκτόνα εγκεκριμένα για το αμπέλι (θειάφι, θερινοί πολτοί κ.α) .

Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε τα εξής άρθρα:

Ασθένειες Τριανταφυλλιάς: Σκωριάση

Ασθένειες Αμπελιού: Περονόσπορος

Ασθένειες Μαρουλιού: Περονόσπορος

Exit mobile version