Είναι από τα πιο διαδεδομένα πλέον ελληνικά βότανα. Αρωματικό πολυετές φυτό (έως 6-7 έτη τα παραγωγικά του χρόνια) που φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα στα βουνά σε πλαγιές. Είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Καλλιεργείτε για εμπορικούς λόγους και εντοπίζεται σε πολλούς κήπους. Τα άνθη του είναι κίτρινα.
Λατινική ονομασία: Sideritis spp της οικογένειας Lamiaceae
Πολλά είδη σιδερίτη εντοπίζονται στην Ελλάδα όπου το κάθε ένα δίνει την δική του ξεχωριστή γεύση. Από τις γνωστές είναι η μαλοτήρα που εντοπίζεται κυρίως στην Κρήτη, το τσάι του Ολύμπου που εντοπίζεται στον Όλυμπο και στην Βόρεια Ελλάδα και είναι από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα.
Εποχή σποράς: Υπάρχουν οι εξής τρόποι αναπαραγωγής, με παραφυάδες, με μοσχεύματα και με τον σπόρο που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα.
Η φύτευση παραφυάδων από προ υπάρχουσα φυτά γίνεται κυρίως τον φθινόπωρο και άνοιξη. Τα μοσχεύματα (τμήματα βλαστού) τα βάζουμε για ριζοβολία και τον φθινόπωρο ή την άνοιξη τα μεταφυτεύουμε.
Η μεταφύτευση γίνεται με καπνικές μηχανές.
Η αποστάσεις φύτευσης έχουν να κάνουν για το που απευθύνεται το προϊόν (νωπή αγορά ή για αιθέρια έλαια). Ενδεικτικές αποστάσεις σποράς 50 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 100 cm γραμμή από γραμμή.
Ανθοφορία: Ανθίζει από τον Ιούνιο στις νότιες περιοχές έως τον Σεπτέμβριο για την βόρεια Ελλάδα.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Έχει ανάγκες σε ηλιοφάνεια ώστε να αποκτήσει την έντονη γεύση, δεν εμφανίζει προβλήματα με χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες.
Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH της καλλιέργειας 6,4 έως 8. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη ικανοποιητικά και σε πετρώδη εδάφη με μία προτίμηση στα χωράφια που στραγγίζουν.
Λίπανση: Οι ανάγκες του είναι περίπου 4 μονάδες Ν , 5 μονάδες P, 4 μονάδες K. Ίσως να χρειαστεί και επιφανειακή λίπανση, προσοχή όμως στο πολύ λίπασμα αλλοιώνει την γεύση. Η περίσσεια αζώτου κάνει στα φυτά μεγάλη ανάπτυξη και επομένως δίνει σε φύλλωμα και όχι σε άνθη και έτσι έχουμε μια υποβάθμιση των φυτών.
Άρδευση: Δεν έχει μεγάλες ανάγκες από νερό για αυτό καλλιεργείτε και σε ξερικά χωράφια, αλλά αν δεν έχουμε βροχές απαραίτητο ένα πότισμα πριν την ανθοφορία διότι θα έχουμε μικρές ταξιανθίες. Επίσης είναι ευαίσθητο σε υψηλές ποσότητες νερού, δημιουργούνται σήψεις ριζών.
Εχθροί: Εντομολογικά προβλήματα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα.
Ασθένειες: Έχουν αναφερθεί σήψεις ριζών.
Συγκομιδή: Για εμπορικούς λόγους η έναρξη συγκομιδής (κόψιμο βλαστού 10 εκατοστά περίπου από το έδαφος) γίνεται όταν όλα τα φυτά του χωραφιού ανθίσουν. Τον πρώτο και δεύτερο χρόνο δεν είναι από τους πιο παραγωγικούς, από τον τρίτο χρόνο και μετά έχουμε τις μέγιστες αποδόσεις.
Η συγκομιδή γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Ξήρανση-Αποθήκευση:
Για να γίνει η ξήρανση, οι βλαστοί δένονται σε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό καλά αεριζόμενο χώρο. Η αποθήκευση σε σκοτεινό χώρο χωρίς υγρασία.
Ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν τα άρθρα με μαϊντανός, βασιλικός, δενδρολίβανο, μέντα, μαντζουράνα