Γλυκό καλαμπόκι ψητό ή βραστό είναι πολύ απολαυστικό. Αυτό που το κάνει διαφορετικό από τον αραβόσιτο είναι ότι τα σπόρια του περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες σε σάκχαρα. Το γλυκό καλαμπόκι είναι μία προσοδοφόρα καλλιέργεια αρκεί να έχετε βρει πρώτα δίκτυο διάθεσης, επίσης δεν πρέπει να λείπει από τον κήπο σας. Διατίθεται νωπό στην αγορά ή στην βιομηχανία για κατεψυγμένο, σε συσκευασία κενού αέρος ή κονσέρβα. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τρώγεται το καλαμπόκι με υποκίτρινο ή κίτρινο χρώμα. Το γλυκό καλαμπόκι είναι φυτό του καλοκαιριού, μονοετές. Γενικά έχει μεγάλες ανάγκες ηλιοφάνεια.
Λατινική ονομασία: Zea mays var saccharata της οικογένειας Poaceae. Η καταγωγή πιθανολογείτε ότι είναι η κεντρική Αμερική (τροπικό φυτό)
Ποικιλίες: Υπάρχουν και πολλές ποικιλίες και υβρίδια με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η επιλογή της ποικιλίας γίνεται κοιτώντας πολλούς παράγοντες όπως την ποιότητα που θέλουμε, το μέγεθος της ρόκας, ο εγκλιματισμός της στο μικρόκλιμα της περιοχής μας, την ανεκτικότητα της σε ασθένειες και εχθρούς στην διάρκεια της παραγωγικής ζωής και τέλος στην συγκεκριμένη αγορά που απευθύνεται και στις απαιτήσεις της (νωπή αγορά ή βιομηχανία).
Και επιλέγουμε την ποικιλία ή το υβρίδιο που έχει πιο πολλά κοινά χαρακτηριστικά σε αυτό που έχουμε ανάγκη. Το κάθε φυτό κάνει ένα ή δύο σπάδικες (ρόκες). Υπάρχουν ποικιλίες που έχουν βιολογικό κύκλο από την σπορά έως την συγκομιδή από 70 μέρες έως 120, για αυτό συνίσταται αν έχετε μια ποικιλία να τα σπείρετε σταδιακά ώστε να σας έρθουν κλιμακωτά.
Εποχή σποράς: Όπως είπαμε πρέπει να περάσουν οι παγετοί και μετά να τα σπείρουμε στο χωράφι ή στον κήπο, δεν βιαζόμαστε. Η σπορά του γλυκού καλαμποκιού γίνεται κυρίως αρχές Απριλίου με αρχές Μαΐου. Κατά την σπορά η θερμοκρασία εδάφους να είναι πάνω από 10 ° C. Σε κάποιες περιοχές το σπέρνουνε και ως επίσπορο (μετά από κριθάρι π.χ) για να μπορέσουν να συγκομίζουν ακόμα και τον Φθινόπωρο.
Αποστάσεις σποράς και φύτευσης: Κάθε ποικιλία έχει τις δικές της απαιτήσεις στις αποστάσεις σποράς ακόμα και η σύσταση του εδάφους επηρεάζει τις αποστάσεις. Για εμπορική καλλιέργεια σπορά με πνευματικές μηχανές, στο κήπο σπέρνουμε σε γραμμές. Ένας μπούσουλας είναι 20-25 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 50-75 cm περίπου γραμμή από γραμμή. Περίπου 2-3 εκατοστά το βάθος.
Ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες ανάπτυξης: Όπως αναφέραμε το καλαμπόκι είναι φυτό του καλοκαιριού επομένως είναι πολύ ευαίσθητο σε παγετούς. Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 15-36 ° C. Στις ακραίες θερμοκρασίες και ακραίες καιρικές συνθήκες ειδικά στην περίοδο της γονιμοποίησης θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ανωμαλίες στο σχήμα της ροκάς, στην γεύση και σε άλλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, επίσης ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείτε σε έντονο άνεμο είναι το πλάγιασμα.
Εδαφολογικές συνθήκες: Το έδαφος που θα επιλεγεί να είναι μέσης σύστασής να στραγγίζει καλά με υψηλή οργανική ουσία. Γενικά έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Δεν πρέπει να επιλέγονται συνεκτικά εδάφη που κρατούν υγρασία γιατί θα υπάρχουν προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες στις ρίζες. Σκεφτείτε ότι η ρίζα του είναι πολύ μεγάλη πάνω από 80 εκατοστά και είναι απαραίτητο να έχουμε κατεργαστεί καλά το έδαφος ώστε να μπορεί να προχωρήσει προς τα κάτω εύκολα η ρίζα στο χώμα
Για τον κήπο πριν την σπορά το καλλιεργούμε το χώμα βαθιά ώστε να είναι αφράτο και στην συνέχεια το πατάμε με κάποιο μηχάνημα (φρεζάκι) η αυτοσχέδιαζουμε!! .
Ιδανικό pH εδάφους 5,5 με 7. Κατά την φύτευση το χώμα πρέπει να είναι πολύ καλά δουλεμένο (στον ρώγο του) χωρίς σβόλους ώστε να στραγγίζει και να αερίζεται και να έχετε την αίσθηση ότι είναι μαλακό. Η θερμοκρασία εδάφους κατά την σπορά έχει καθοριστικό ρόλο πάνω από 10 ° C .
Λίπανση: Μεγάλες ανάγκες σε λίπανση. Για την καλλιέργεια στο στρέμμα απαιτούνται για μία καλή παραγωγή περίπου 25 μονάδες Ν, 10 μονάδες P και 20 μονάδες K. Καλό θα είναι να υπάρχει εδαφική ανάλυση για να γνωρίζεται τις μονάδες που πρέπει να προσθέσετε. Η λίπανση του αζώτου γίνεται τόσο στην βασική όσο και με επιφανειακή λίπανση, συνήθως στο άζωτο εφαρμόζονται οι μισές μονάδες στην βασική και το υπόλοιπο με επιφανειακή. Προσοχή στις ελλείψεις των ιχνοστοιχείων όπως του Μαγνησίου, Ψευδαργύρου.
Για τον κήπο πριν την σπορά ενσωματώνουμε την κοπριά, το κομπόστ ή το βιολογικό λίπασμα.
Άρδευση: Υψηλές ανάγκες σε νερό, περίπου (500-750 χιλιοστά νερού) πρέπει να υπάρχει καλή σχετική υγρασία πάντα. Η απόδοση επηρεάζεται σημαντικά με ελλείψεις νερού. Πότισμα είτε με καταιονισμό είτε με σταγόνα. Ο τύπος άρδευσης θα εξαρτηθεί από τους ακόλουθους παράγοντες, διαθεσιμότητα του υπάρχοντος εξοπλισμού, ποσότητα και ποιότητα διαθέσιμου νερού, κόστος (πετρέλαιο, ρεύμα κτλ.) κ.α. Κρίσιμα στάδια για ανάγκες σε νερό είναι στο φύτρωμα, στην άνθηση, και στο γέμισμα.
Εχθροί: Λεπιδόπτερα (πυραλίδα, σεζάμια) Αφίδες, κ.α. Θα αναφερθούμε ειδικότερα σε επόμενο άρθρο.
Για την συμβατική καλλιέργεια θα απευθυνθείτε στον τοπικό γεωπόνο, για τον κήπο ίσως να χρειαστεί κάποιος ψεκασμός με κάποιο βιολογικό σκεύασμα (φυσικό πύρεθρο).
Ασθένειες: Ανθράκνωση, Ελμινθοσπορίαση, Φουζάριο, Σκωρίαση κ.α
Θα αναφερθούμε ειδικότερα σε επόμενο άρθρα υπάρχουν τόσο συμβατικά όσο και βιολογικά σκευάσματα απευθυνθείτε στον τοπικό γεωπόνο.
Συγκομιδή: Η συγκομιδή για το γλυκό καλαμπόκι γίνεται αναλόγως για το που θα διατεθεί, είτε με το χέρι είτε με συγκομίστηκες μηχανές αν απευθύνετε στην βιομηχανία. Αποφύγετε τα χτυπήματα κατά την συγκομιδή υποβαθμίζουν το προϊόν.
Η συγκομιδή του καλαμποκιού για την νωπή αγορά γίνεται περίπου 70-120 μέρες από την σπορά. Κατατάσσονται σε ποιότητες και διατίθενται στην αγορά.