Το αλάτι Ιμαλαίων είναι ένα ορυκτό αλάτι. Τα ορυκτά αλάτια εξορύσσονται από περιοχές που κάποτε καλύπτονταν από νερό (ήταν θάλασσες) και με την αλλαγή της γεωλογίας με το πέρασμα του χρόνου έγιναν όρη. Σε αντίθεση με το θαλασσινό αλάτι που οι κρύσταλλοί του προέρχονται μέσω της εξάτμισης του θαλασσινού νερού στις αλυκές
Το αλάτι Ιμαλαίων συλλέγεται σε ορυχεία της κεντρικής Ασίας και πιο συγκεκριμένα στο Πακιστάν και όχι στην Κίνα, όπως πιστεύεται. Στην ουσία δεν είναι βλαβερό αλλά ούτε και επωφελές για την υγεία. Το ροζ χρώμα οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου και η γεύση του είναι πιο γλυκιά σε σύγκριση με τα θαλασσινά αλάτια.
Το ροζ αλάτι έχει συζητηθεί όσο κανένα άλλο αλάτι. Κάποιοι λένε ότι είναι πολύ καλύτερο από το θαλασσινό αλάτι και κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι το ίδιο ή ακόμα και ότι είναι επιβλαβές για την υγεία. Τι ισχύει απ΄όλα αυτά;; Θα τα δούμε παρακάτω ένα-ένα.
- Το αλάτι Ιμαλαίων έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία από τα θαλασσινά αλάτια;
Το αλάτι Ιμαλαίων όπως και το θαλασσινό αλάτι είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Όντως το αλάτι Ιμαλαίων έχει περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά (μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κ.α.) ωστόσο η περιεκτικότητα είναι πολύ μικρή για να έχει κάποιον ισχυρισμό υγείας. Επίσης το αλάτι Ιμαλαίων δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες ιωδίου. Ούτε το θαλασσινό αλάτι περιέχει την κατάλληλη ποσότητα ιωδίου για να καλύψει την ημερήσια πρόσληψη και γι΄αυτό καθιερώθηκε η προσθήκη του στο επιτραπέζιο αλάτι. Γι΄αυτό θα πρέπει όσοι καταναλώνουν αλάτι Ιμαλαίων να προσλαμβάνουν ιώδιο από την διατροφή τους (γαλακτοκομικά προιόντα, ψάρια, αυγά) ώστε η κατανάλωσή του να μην αποβεί επικίνδυνη για την υγεία.
- Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο;
Η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι παρόμοια 95-98%, οπότε δεν συστήνεται για αντικατάσταση του θαλασσινού αλατιού από άτομα με αρτηριακή πίεση.
- Είναι φυσικό προϊόν;
Υπάρχει η πεποίθηση ότι το αλάτι Ιμαλαίων είναι πιο φυσικό από το επιτραπέζιο αλάτι. Αυτό ισχύει, διότι δεν έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία και δεν περιέχει πρόσθετα. Ωστόσο, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ένα από τα πρόσθετα του θαλασσινού αλατιού είναι και το ιώδιο που το χρειάζεται ο οργανισμός. Επίσης, κυκλοφορεί στην αγορά και το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
- Μειωμένη κατακράτηση υγρών;
Όντως το αλάτι Ιμαλαίων μειώνει την κατακράτηση υγρών. Ο λόγος είναι ότι διεγείρονται λειτουργίες που ελέγχουν τα επίπεδα των υγρών στους ιστούς λόγω της απορρόφησης των περιεχόμενων μικροθρεπτικών συστατικών
Συμπεράσματα
- Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκής επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι τα ορυκτά αλάτια είναι καλύτερα από τα θαλασσινά.
- Περιέχει πληθώρα μεταλλικών στοιχείων, όμως οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που είναι μάλλον απίθανο να έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν περιέχει αρκετή ποσότητα ιωδίου και όσοι το καταναλώνουν πρέπει να προσλαμβάνουν ιώδιο και από άλλες πηγές.
Info: Σύμφωνα με την EFSA η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι λιγότερη από 3,8γ/ημέρα. Δηλαδή περίπου ¾ κουταλάκι του γλυκού.
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:
Πως θα καταλάβω αν ένα αβγό είναι χαλασμένο;
Πόσο καιρό συντηρούνται τα τυριά στο ψυγείο;;;