Μία τάση πλέον στους κήπους είναι να καλύπτουμε το έδαφος ανάμεσα στα φυτά με κάποιο <υλικό> , οργανικά ή ανόργανα. Σε πολλά άρθρα έχουμε αναφέρει την εδαφοκάλυψη με άχυρα και άλλα οργανικά για να ενισχύσουμε την κρυοαντοχή των φυτών. Η κάλυψη είναι μια τεχνική που μας βοηθάει πολύ στον κήπο τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.
Το ερώτημα είναι, πιο το κέρδος από αυτήν την ενέργεια;
Για να δυσκολεύουμε τα ζιζάνια να αναπτυχθούν και γλιτώνουμε το ξεβοτάνισμα και επιπλέον συγκρατούνται τα θρεπτικά συστατικά στο χώμα και δεν τα παίρνουν τα ζιζάνια, επίσης συγκρατείται η υγρασία στο έδαφος (ελαττώνεται η εξάτμιση). Σίγουρα έχετε ακούσει την έκφραση έβρεξε πολύ άρα ξέπλυνε το έδαφος από τα θρεπτικά, αυτό αποφεύγεται με την εδαφοκάλυψη, ρυθμίζει τη θερμοκρασία εδάφους , το έδαφος να είναι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα (ενίσχυση κρυοαντοχής) . Επίσης έχουμε μειωμένα μολύσματα ασθενειών που προέρχονται από πιτσιλίσματα του νερού και επίσης δεν έρχονται σε επαφή ο καρπός με το χώμα (όταν εφαρμόζουμε πλαστικό ή άχυρο κ.α).
Τα οργανικά εδαφοκαλυπτικά ουσιαστικά εμπλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικά, το κάνουν πιο γόνιμο χάριν στους γαιοσκώληκες και βελτιώνουν την δομή του εδάφους. Τα ανόργανα εδαφοκαλυπτικά γενικά αυξάνουν την θερμοκρασία του εδάφους άρα μας δίνουν μια πρωιμότητα.
- Οργανικά υλικά είναι το κομπόστ,η κοπριά, τα άχυρα, τύρφη, φυλλόχωμα, φύλλα. πριονίδι από μη επεξεργασμένο ξυλο
Πριν το απλώσουμε στο έδαφος πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα, για πιο λόγο το θέλουμε το εδαφοκαλυπτικο πιο πολύ, παράδειγμα για συγκράτηση υγρασίας; Για ρύθμιση της θερμοκρασίας εδάφους το χειμώνα ή το καλοκαρι; Για έλεγχο των ζιζανίων;
Έχει σημασία το ερώτημα γιατί αν θέλουμε συγκράτηση υγρασίας πριν την εδαφοκάλυψη θα ποτίσουμε καλά. Επίσης αν θέλουμε αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους δεν θα το τοποθετήσουμε όταν είναι κρύο το χώμα αλλά όταν ανέβει η θερμοκρασία του εδάφους.
Τα απλώνουμε στο έδαφος για να κάνουμε ένα παχύ εδαφοκαλυπτικό γύρω στα 5 με 10 εκατοστά πάχος και 5 με 10 εκατοστά γύρω από τα φυτά περιμετρικά, αν έχετε δυνατότητα το απλώνεται και παραπάνω.
- Ανόργανα υλικά είναι το μαύρο πλαστικό και διάφορα άλλα συνθετικά υλικά κ.α Η διαφοροποίηση μεταξύ τους έχει να κάνει με το τι υλικό είναι το κυρίαρχο πολυαιθυλένιο, προπυλένιο κ.α Και αυτό καθορίζει και την τιμή τους.
Εδώ το απλώνουμε το πανί, κάποια έχουν έτοιμες τρύπες και κάποια τις κάνουμε εμείς. Γενικά να προσέχετε να αγοράζετε καλά πανιά με μεγάλο χρόνο διάρκειας και να μην σκίζονται ώστε να τα χρησιμοποιήσετε πολλά χρόνια. Όταν τοποθετούμε πανί εδαφοκάλυψης γνωρίζουμε ότι το πότισμα πρέπει να είναι σταγόνα. Για τους επαγγελματίες υπάρχουν διαφορετικές συστάσεις στους χρόνους εφαρμογής του πανιού εδαφοκάλυψης σε σχέση με τον κήπο. Να προσέξετε κατά την εφαρμογή του να το τοποθετήσετε καλά για να μην το παίρνει ο αέρας. Σύνηθες προβλήματα να έχουμε νερά πάνω στο πλαστικό μετά από μία βροχή, μία άμεση λύση είναι ανοίγουμε κάποια τρύπα εκεί που έχουμε συσσώρευση νερού, αλλά το βασικό είναι κατά την καλλιέργεια του εδάφους πριν την τοποθέτηση να μπορούμε να το έχουμε ισοπεδώσει καλά το έδαφος δίνοντας και μια μικρή κλίση προς μία κατεύθυνση ώστε πάνω να εφαρμόσει το πανί εδαφοκάλυψης.
Για να μην μπούμε στο ερώτημα πιο είναι πιο καλό μπορεί να γίνει και συνδυασμός οργανικών και ανόργανων υλικών εδαφοκάλυψης, δηλαδή πρώτα εφαρμόζουμε κοπρια ή κομποστ στο έδαφος και στην συνέχεια εφαρμόζουμε κάποιο πλαστικό. Έχουμε και τα οφέλη από την εδαφοκάλυψη του πλαστικού όσο και των οργανικών με την βελτίωση του εδάφους.
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:
Μπορώ να αυξήσω την οργανική του εδάφους πάνω από το 1% σε μία χρονιά;
Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της μελιτζάνας στον κήπο