Η κηπουρική είναι μια δραστηριότητα που τα οφέλη της είναι πολλαπλά. Η καθημερινή επαφή με τον φρέσκο αέρα, με τα δικά σας προϊόντα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία σας και να ηρεμήσετε και να βγάλετε τα άγχη της καθημερινότητας. Επίσης εκτός από εσάς βοηθά όλα τα μέλη της οικογενείας σας.
Είναι μια ευκαιρία να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τον κήπο, να παράγουν τα δικά τους προϊόντα στο δικό τους παρτέρι, να ηρεμούν μέσω της φύσης, να μάθουν να αγαπούν το περιβάλλον και την οικολογία, να μάθουν την ανακύκλωση των υλικών μέσω της κομποστοποίησης, να σέβονται τους ζωντανούς οργανισμούς του κήπου. Οι συμβουλές – ιδέες του άρθρου θα κάνουν πιο ενδιαφέρον για τα παιδιά τον κήπο και θα έρχονται με ενθουσιασμό.
Μην αποτρέπεται τα παιδιά σας από τον κήπο, σίγουρα θα κάνουν σκανδαλιές αλλά η υπομονή και η επιμονή σας στον κήπο μόνο καλό θα τα κάνει.
Καταρχάς ο κήπος πρέπει να σχεδιαστεί για παιδιά, για να είναι ασφαλής για αυτά επομένως φυτά που έχουν αγκάθια δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα για αυτά. Επίσης ο κήπος καλό θα είναι να είναι περιφραγμένος για να μην πετάγονται στον δρόμο. Πηγάδια και οτιδήποτε μπορεί να είναι κίνδυνος θα πρέπει να μην έχουν πρόσβαση. Πολλά καλλωπιστικά παρότι είναι πολύ όμορφα έχουν δηλητηριώδη καρπούς, θα ρωτάτε στο φυτώριο αν και κατά πόσο είναι ασφαλή τα φυτά που αγοράζετε.
Πρέπει να τους κεντρίσετε το ενδιαφέρον και να τα δώσετε ΡΟΛΟ, να τους δώσετε ΕΡΓΑΛΕΙΑ (υπάρχουν εργαλεία κήπου για παιδιά ανά ηλικία τα οποία δεν είναι επικίνδυνα (κοφτερά), ένα ποτιστήρι με χρώματα κ.α ), να τους δώσετε ΡΟΥΧΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ αφήστε τους να παίξουν με το χώμα χωρίς να φοβούνται αν λερωθούν τα ρούχα τους, να τους δώσετε το δικό τους ΧΩΡΟ (παρτέρι).
Τα παιδιά δεν έχουν υπομονή, επομένως καθοδηγήστε τα (να τα επιλέξουν τα ίδια όμως) για αρχή σε φυτά που φυτρώνουν πολύ εύκολα και με μεγάλη επιτυχία, τέτοια είναι το φασόλι, οι φράουλες, οι ντομάτες, ο αρακά, ο ηλίανθος, σπανάκι, μαρούλι ,αρωματικά (ρίγανη, θυμάρι, κ.α) κ.α. Αναλόγως την ηλικία προσαρμόζονται οι εργασίες και τα φυτά που επιλέγονται. Τι πιο ωραίο να τα καλλιεργούν , να μάθουν να αναγνωρίζουν τις ανάγκες του φυτού (πότε χρειάζεται νερό) και μετά να τα κόβουν και αφού τα πλύνουν να τα φάνε στον κήπο (φράουλες, ντομάτες κ.α).
Τα παιδιά αρέσκονται στο να βλέπουν πολλά χρώματα, στο να έχουν χώρο να παίξουν, επομένως εδώ πρέπει να βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει. Δώστε τα ένα μέρος να το διακοσμήσουν με οργανικά υλικά, όπως πέτρες ξύλα, ίσως και να τα βάψουν. Να κάνουν την δικιά τους γωνιά στον κήπο. Να φυτέψουν τα δικά τους λουλούδια, και να τα καθαρίσουν από τα ξερά άνθη.
Δείξτε τα πώς να προσφέρουν στο περιβάλλον και να κάνουν φωλιές για τα αποδημητικά πουλιά, πώς να κάνουν οικότοπους για έντομα και να αγαπούν τους ζωντανούς οργανισμούς του κήπου.
Η κομποστοποίηση είναι μια μέθοδος ανακύκλωσης των οργανικών υλικών του κήπου. Θα τα κάνει να κατανοήσουν το κύκλο της ζωής και θα διδαχθούν πολύ σημαντικές έννοιες.
Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να αναγνωρίσουν τα φυτά από μικρή ηλικία επίσης εκτός από το να τα ξέρουν ποια είναι θα μάθουν να τα μυρίζουν. Θα ξεχωρίσουν την μυρουδιά της ρίγανης και του βασιλικού.
Για εσάς που δεν έχετε κήπο, μπορείτε να τους δώσετε κάποιες γλάστρες να τις διαχειρίζονται αυτοί, οι φράουλες είναι πολύ εύκολη καλλιέργεια στις γλάστρες.
Ο κήπος για τα παιδιά θα τα μάθει να συνεργάζονται, να εμπιστεύονται τις δυνάμεις τους, να συνδεθούν με την φύση.
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:
Φράουλα: Καλλιεργητικές Τεχνικές
Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο
Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο