Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε για την συγκομιδή του κρεμμυδιού, έχουμε διαπιστώσει από συνομιλίες μας ότι γίνονται πολλά λάθη κατά την συγκομιδή που υποβαθμίζουν το ξερό κρεμμύδι και μειώνουν την διατηρησιμότητα του.
Τα κρεμμύδια είναι μία εύκολη καλλιέργεια που μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουμε προβλήματα. Πολλές φορές έχετε πάρει κρεμμύδια τόσο δικά σας όσο και από το εμπόριο και έχουν σαπίσει σε μία εβδομάδα. Εδώ θα σας μιλήσουμε για το μετασυλλεκτικό στάδιο, τι ενέργειες να κάνετε για να έχουν μεγάλη διατηρησιμότητα. Όμως απαραίτητο είναι να γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες κατά την καλλιέργεια ώστε να μην έχουμε μυκητολογικές ασθένειες. Αν δεν έχετε διαβάσει το άρθρο για της καλλιεργητικές τεχνικές της κρεμμυδιού πατήστε εδώ
ΤΙ πιο ωραίο να έχετε τον χειμώνα αποθηκευμένα δικά σας κρεμμύδια και να τα μαγειρεύετε ενώ έξω χιονίζει .
Το κρεμμύδι χρειάζεται πολύ οργανική ουσία, το έδαφος που θα επιλεγεί να στραγγίζει καλά και να είναι μεσαίας και ελαφριάς σύστασης με υψηλή οργανική ουσία που επιτυγχάνεται με κοπριά, κομπόστ και τύρφη για να έχετε μεγάλο μέγεθος κρεμμυδιού.
Κατάλληλος χρόνος συγκομιδής, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών έχουν ρίξει τα φύλλα (κορυφές) τους στο έδαφος. Έχει προηγηθεί μία εβδομάδα πριν σταμάτημα του ποτίσματος, όταν βλέπετε να κιτρινίζουν τα φύλλα πριν πέσουν, σε αυτό το στάδιο τα κρεμμύδια δεν μεγαλώνουν άλλο. Δεν πρέπει να υπάρχει πολύ υγρασία στο έδαφος γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σήψεων στους βολβούς. Αν αναμένεται πολύ βροχή στο στάδιο πριν την συγκομιδή καλό είναι να τα βγάλετε πριν την βροχή.
Μεγάλη προσοχή στα χτυπήματα κατά την εξαγωγή των βολβών γιατί μπορεί να είναι είσοδός μυκητολογικών ασθενειών.
Τα φυτά εκριζώνονται και αφήνονται στον κήπο να ‘ψηθούν’, το λεγόμενο στάδιο μεθωρίμανσης των βολβών με τον τρόπο που φαίνεται στην φωτογραφία. Σημαντικό στάδιο για την ‘σκληραγώγηση’ των βολβών για την μακροβιότερη αποθήκευση τους. Αν περιμένετε βροχή σε αυτό το στάδιο η καλύψτε τα ή βάλτε τα κάτω από ένα στέγαστρο (υπόγειο ή αποθήκη) να μην βρέχονται αλλά να αερίζονται καλά. Να τα απλώσετε σε ένα στρώμα και όχι το ένα πάνω στο άλλο.
Αφού τα ψήσουμε για δύο εβδομάδες (τα στελέχη έχουν στεγνώσει καλά) κόβουμε τις ρίζες και τα φύλλα 3-5 εκατοστά από τον βολβό, καθαρίζουμε από σάπια φύλλα και βολβούς και τα αφήνουμε για ακόμα μία εβδομάδα κάτω από ένα στέγαστρο (υπόγειο ή αποθήκη) πριν τα αποθηκεύσουμε σε δροσερό ξηρό χώρο, μπορείτε να τα κάνετε κόμπους πλεξούδες όπως τα κάνανε οι γιαγιάδες μας ή βάλετε σε ξύλινα καλάθια ή σε οποιοδήποτε <αποθηκευτικό χώρο> που αερίζονται καλά (διχτυωτά σακιά).
Αφού έχει γίνει διαλογή των βολβών αποθηκεύονται. Ιδανικές θερμοκρασίες 0-4 °C για 5-6 μήνες με σχετική υγρασία 70-85%. Αυτές είναι ιδανικές θερμοκρασίες, εσείς στο σπίτι σας σας μπορείτε να τα βάλετε στο υπόγειο. Προσοχή να μην πέσει η θερμοκρασία κάτω από το 0 °C.
Σε υψηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης μπορεί να βλαστήσουν τα κρεμμύδια, Σε πάρα πολύ υψηλή σχετική υγρασία με υψηλές θερμοκρασίες θα έχουμε μεγάλα προβλήματα με σήψεις των βολβών. Να ελέγχετε τακτικά τα κρεμμύδια και αν βλέπετε σάπια να τα απομακρύνετε.
Όταν αγοράζετε σπόρο ξερού κρεμμυδιού να ρωτάτε για τον χρόνο αποθήκευσης της συγκεκριμένης ποικιλίας. Σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι τα λευκά κρεμμύδια έχουν μεγαλύτερη διατηρησιμότητα από τα κόκκινα.
Μετά από όλα αυτά Καλή απόλαυση των κρεμμυδιών σας !!
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Πως γίνεται η συγκομιδή και η αποθήκευση της πατάτας
Σαλιγκάρια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους
Πράσινο Σκουλήκι τι είναι και πως το αντιμετωπίζουμε
Δάκος της ελιάς τι είναι και πως θα τον αντιμετωπίσουμε
Τετράνυχος τι είναι και πως θα τον διαχειριστούμε