Geoponoi.Gr

Εναλλαγή καλλιεργειών (Αμειψισπορά) στον Κήπο

 

H αμειψισπορά μπορεί να ανυψώσει τον κήπο σας και να τον πάει σε άλλο επίπεδο.

Όπως έχουμε ξαναπεί το έδαφος είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Παρότι δεν το βλέπετε μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη του κήπου σας ή μπορεί να φέρει την απογοήτευση στην προσπάθεια σας.

Η αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιεργειών) είναι ένα εργαλείο όπου βοηθάει τα εδάφη να απαλλαχθούν από προβλήματα (ασθένειες, ζιζάνια, εχθρούς ή ελλείψεις θρεπτικών) που υπήρχαν στο χωράφι και στο να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα.

Ο κάθε ερασιτέχνης κηπουρός πρέπει να δημιουργήσει ένα πλάνο καλλιεργειών που να λαμβάνει πολλούς συγκεκριμένους παράγοντες.  Από τον εξοπλισμό του , τις κλιματολογικές συνθήκες και πολλούς άλλους. Ελάχιστοι εχθρούς, ασθένειες ή φορείς εχθρών και ασθενειών είναι κοινά σε διάφορους τύπους λαχανικών. Γενικά με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται το μόλυσμα.  Αναλόγως το πρόβλημα καθορίζεται και το χρονικό διάστημα (χρόνια) που θα επιλέξουμε την αμειψισπορά. Οι ανάγκες σε λίπανση είναι μικρότερες από τα λαχανικά όταν προέρχονται από καλλιέργειες με ψυχανθή και το έδαφος μπορεί να αναπληρώσει ένα μέρος αυτών των θρεπτικών που απομακρύνθηκαν και να επουλώσει κάποια προβλήματα. Απαραίτητη η αμειψισπορά για ασθένειες και εχθρούς καραντίνας.

Πολλές απόψεις για το πώς θα γίνει η αμειψισπορά.

Η μνήμη και η εμπειρία των κηπουρών ειδικά αν είναι γραμμένη με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (θερμοκρασίες, αποδόσεις, προβλήματα από ασθένειες, εχθρούς) ανά χρονιά βοηθά στην σωστή λήψη αποφάσεων

Πολλές φορές τείνουμε να καλλιεργούμε τα ίδια πράγματα λόγω κάποιον περιορισμών σε χώρο , λόγω προτιμήσεων μας κτλ. Με την αμειψισπορά δημιουργείτε μία ισορροπία στο έδαφος και μειώνετε πολλά προβλήματα.

Πως δημιουργείτε η ισορροπία;

Η σωστή υγεία του εδάφους έχει ένα κοινό με την υγεία του ανθρώπου την συνεχόμενη προσπάθεια.

Κάτω από το έδαφος υπάρχουν μυρμηγκιά, σκουλήκια μικροοργανισμοί. Είναι ένα περιβάλλον πολύ δυναμικό που οι μεταβολές του είναι πολύ συχνές.  Οι ρίζες των φυτού εκλύουν ουσίες  όπου <βοηθούν> τους μικροοργανισμούς του εδάφους και η συνεχόμενη τοποθέτηση μίας καλλιέργειας θα αλλάξει την ισορροπία του εδάφους σε μικροοργανισμούς.

Οι κατάλληλες επιλογές μπορούν να βοηθήσουν το έδαφος σας.

Υπάρχουν πολλά φυτά άλλα τα περισσότερα καλλιεργούμενα ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες φυτών, κάποιες κύριες κατηγορίες φυτών είναι

Κάποιες καλλιέργειες έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε άζωτο και φώσφορο ( π.χ ντομάτες). Ενώ καλλιέργειες  όπως το καρότο χρειάζονται κάλιο, ασβέστιο κ.τ.λ. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει αν φυτεύετε κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο τομάτες. Το έδαφος θα εξαντληθεί σε θρεπτικά και καταλαβαίνετε την σημασία της εναλλαγής καλλιεργειών και της ισορροπίας που αναφέραμε πριν.

Η αζωτοδέσμευση που γίνεται στα ψυχανθή μας επιστρέφουν στο έδαφος θρεπτικά ( παράγουν άζωτο).

Η αμειψισπορά είναι για όλους τους τύπους των κήπων από πολύ μικρούς έως μεγάλους. Εναλλάσσοντας τις θέσεις με διαφορετικές οικογένειες φυτών και όσο πιο μακριά από την περσινή θέση ακόμα καλύτερα. Η προσπάθεια μετρά και πρέπει να την κάνετε  συνεχόμενα. Βάλτε το μυαλό σας να σκεφτεί , ίσως να δημιουργήσετε επιπλέον χώρο για λαχανικά, ακόμα και να το ξεκουράσετε για μια χρονιά. Πειραματιστείτε και αναζητήστε και θα βρείτε την δικιά σας στρατηγική εναλλαγής καλλιεργειών.

Αν πάλι δεν θέλετε να κάνετε αμειψισπορά πάλι δεν πειράζει, η αμειψισπορά είναι ένα εργαλείο.

Μία άλλη προσέγγιση της αμειψισποράς είναι στον ίδιο τον χρόνο να μην αφήνετε κενές τις θέσεις φύτευσης από καλλιέργεια σε καλλιέργεια και να γίνετε η εναλλαγή της οικογένειας φυτών μέσα στην ίδια χρονιά, παράδειγμα ( Ντομάτα-μαρούλι), ( Μαρούλι – καρότο),( φασόλια-μπρόκολο).

Μείωση των μολυσμάτων εχθρών και ασθενειών

Οι εχθροί και οι ασθένειες συνήθως τείνουν να προτιμούν συγκεκριμένα φυτά η οικογένεια φυτών. Η εναλλαγή των καλλιεργειών είναι μια χρήσιμη μέθοδος για την μείωση των μολυσμάτων. Τα μολύσματα μένουν στο έδαφος αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αν δεν βρουν κατάλληλους ξενιστές-φυτά εξαλείφονται.

Μία συνταγή καφενείου είναι μετά από 4 χρόνια θα υπάρξει εξάλειψη των μολυσμάτων, αυτό όμως δεν είναι κάτι βέβαιο για αυτό προσπαθούμε να βρούμε και ανθεκτικές ποικιλίες στις ασθένειες που έχουμε (ρωτήστε τους τοπικούς γεωπόνους για να σας βοηθήσουν ) και να τηρούμε προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης ασθενειών και εχθρών που αναφέρουμε κατά καιρούς . Μην μένετε σταθεροί σε μία ποικιλία αν δεν είναι ανθεκτική σε ασθένειες

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Πράσινο Σκουλήκι τι είναι και πως το αντιμετωπίζουμε

Σαλιγκάρια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους

Δάκος της ελιάς τι είναι και πως θα τον αντιμετωπίσουμε

Τετράνυχος τι είναι και πως θα τον διαχειριστούμε

Exit mobile version