Geoponoi.Gr

Πράσινη Βρωμούσα τι είναι και πως την αντιμετωπίζουμε

Ενήλικο πράσινης Βρωμούσας

Το χαρακτηριστικό αυτού του εντόμου το αποκαλύπτει το όνομα τους. Όταν νιώσουν ότι ενοχλούνται απελευθερώνουν μια έντονη άσχημη οσμή και για αυτό τις ονομάζουμε βρωμούσες. Το χρώμα τους είναι πράσινο και καμουφλάρετε με το πράσινο τον φύλλων. Δημιουργεί προβλήματα αλλά όχι συχνά με μεγάλη οικονομική σημασία. Στην τομάτα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα αν δεν ελεγχθεί.

Λατινική ονομασία:  Η λατινική ονομασία του Nezara viridula της οικογένειας Pentatomidae, στην τάξη Ημίπτερα. Εντοπίζεται σε εύκρατες, υποτροπικές και τροπικές περιοχές.

Μορφολογία:.

Βιολογία: Αποθέτουν τα αυγά τους στην κάτω πλευρά των φύλλων, περίπου κάθε ενήλικο θηλυκό αποθέτει 40-100 αυγά σε ομάδες. Τα προνυμφικά στάδια στην αρχή έχουν μαύρο χρώμα αλλά καθώς αναπτύσσονται γίνονται πράσινα. Ο κύκλος της ζωής του διαρκεί περίπου 35 ημέρες

Ξενιστές: Δημιουργεί συχνά προβλήματα σε πολλά λαχανικά όπως την πιπεριά, γλυκό καλαμπόκι, το λάχανο, το αγγούρι, την τομάτα, όσπρια, φασόλια, καρποφόρα δέντρα, καλλωπιστικά (καλεντούλα κ.α) κ.α. Εντοπίζεται και σε πολλά ζιζάνια.

Ζημιές: Τα στοματικά του μόρια είναι μυζητικού τύπου και τρέφονται από λουλούδια, φύλλα, καρπούς, σπόρους. Εκεί όπου γίνονται οι οπές στα σημεία εκείνα καφετιάζει, οπές στα φύλλα και ξηράνσεις, υποβαθμίζουν τον καρπό δημιουργώντας οπές νεκρωτικές κηλίδες και καφετιάσματα. Η ζημιά που δημιουργούν οι βρωμούσες είναι ορατή σε δεύτερο χρόνο και το καταλαβαίνουμε με το καφέτιασμα της οπής. Εκτός από το άμεσο πρόβλημα που δημιουργούν με την μύζηση των χυμών, πρωιμίζει η καλλιέργεια με όχι το αναμενόμενο μέγεθος του καρπού ούτε και με την αναμενόμενη παραγωγή. Επίσης μία έμμεση ζημιά είναι οι δευτερογενείς μολύνσεις που προκαλούνται στις οπές που ανοίγει τόσο από μύκητες όσο από βακτήρια.

Καταπολέμηση:

Βιολογικός τρόπος καταπολέμησης:

Χημικός τρόπος καταπολέμησης: Οι καθολικοί ψεκασμοί συνήθως αποφεύγονται αλλά σε μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο ψεκασμός. Υπάρχουν χημικά σκευάσματα εγκεκριμένα όπου δημιουργούν τις μικρότερες ζημιές στα ωφέλιμα έντομα, συμβουλευτείτε τον τοπικό γεωπόνο.

Κήπος και Αντιμετώπιση

Γενικά στους κήπους αν εντοπίσουμε μικρούς πληθυσμούς τους απομακρύνουμε από τον κήπο μας με το χέρι (φοράμε γάντια κηπουρικής). Οι χρωματικές παγίδες (με κόλλα, κίτρινου χρώματος) είναι αποτελεσματικές στους κήπους. Αν κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο ψεκασμός υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα εγκεκριμένα για ερασιτεχνική χρήση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Σαλιγκάρια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους

Πράσινο Σκουλήκι τι είναι και πως το αντιμετωπίζουμε

Δάκος της ελιάς τι είναι και πως θα τον αντιμετωπίσουμε

Τετράνυχος τι είναι και πως θα τον διαχειριστούμε

Μυρμήγκια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους

Exit mobile version