Geoponoi.Gr

Μυρμήγκια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους

Ασυναίσθητα αν δούμε ένα βουναλάκι σχηματισμένο από τα μυρμήγκια θα πάμε να το διαλύσουμε. Τα μυρμήγκια συνήθως τα θεωρούμε ως εχθρό των φυτών αλλά ίσως είναι μία λανθασμένη αντίληψη. Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae στην τάξη των Υμενοπτέρων, ζουν σε αποικίες και υπάρχουν πάνω από δέκα χιλιάδες είδη.

Πρέπει να αξιολογήσουμε τα οφέλη που επιφέρουν τα μυρμήγκια στο έδαφος, αερίζουν το έδαφος και αναδιανέμουν τα θρεπτικά συστατικά, μεταφέρουν σπόρους και συμβάλουν στην βιοποικιλότητα (δεν τρώνε το εσωτερικό του σπόρου), συλλέγουν τα νεκρά έντομα και άλλα οργανικά υλικά και βοηθούν στην ανακύκλωση- αποσύνθεση τους. Επίσης υπάρχουν θηρευτές μυρμήγκια που ελέγχουν τους εχθρούς των καλλιεργειών ως φυσικοί εχθροί, μάλιστα πολλοί τα εισάγουν στις καλλιέργειες τους σαν φυσικούς εχθρούς.

Τα μυρμήγκια ζουν σε αποικίες (κυρίως από θηλυκά, ο ρόλος των αρσενικών είναι για αναπαραγωγή) και έχουν καθορισμένες εργασίες όπως συλλογή τροφής, χτίσιμο φωλιάς, φροντίζουν την βασίλισσά αλλά και τα αυγά.

Μαθαίνουμε το πώς λειτουργούνε τα μυρμήγκια, βλέπουμε τα οφέλη που έχουν στο οικοσύστημα και σκεφτόμαστε πως μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτά στον κήπο.

Βλέπουμε ποια είδη μυρμηγκιών μας δημιουργούν προβλήματα (τσιμπήματα, εξαφανίζουν τα γηγενή μυρμήγκια, μείωση παραγωγής κηπευτικών  κ.α).

Μυρμήγκια <Ταραχοποιοί>:

Μυρμήγκια πυρκαγιάς (είναι κόκκινα μυρμήγκια) τα οποία τσιμπούν και προκαλούν ενόχληση πολύ καιρό μετά το τσίμπημα.

Μυρμήγκια των ξυλουργών ή ξυλοφάγα μυρμήγκια, χτίζουν το <σπίτι τους> μέσα στο ξύλο και δημιουργούν προβλήματα όπως οι τερμίτες.

Αφίδες και μυρμήγκια

Μερικές φορές δρουν συμβιωτικά με τις αφίδες ώστε να συλλέγουν τα  μελιτώδη αποχωρήματα που εκκρίνουν οι αφίδες και έτσι δημιουργούνται προβλήματα στον κήπο μας. Κατά τα την σπορά του γκαζόν μπορεί να μεταφέρουν τους σπόρους του γκαζόν και να μην έχουμε σωστά φυτρώματα.

Κάποιες φορές είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τον πληθυσμό των μυρμηγκιών στον κήπο μας. Δεν μιλάμε για φυσιολογικούς πληθυσμούς όπως συνήθως τους βλέπετε κάθε χρόνο και δεν αντιμετωπίζεται προβλήματα, αλλά μιλάμε για εξάρσεις και έχουμε έντονα τα προβλήματα που προαναφέραμε.

Φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο

Πριν μιλήσουμε για φυσικές μεθόδους καταπολέμησης θα πρέπει να μην έχουμε αφίδες στον κήπο μας γιατί όπως είπαμε τρώνε από τα μελιτώδη αποχωρήματα και έλκονται από τις αφίδες, με αυτό τον τρόπο τα αποτρέπουμε στο να έρθουν.

Μία φυσική μέθοδος είναι να αντιμετωπίσουμε τα μυρμήγκια στην φωλιά τους με βραστό νερό, απλά εντοπίζουμε τις εισόδους των μυρμηγκιών στην φωλιά τους και ρίχνουμε βραστό νερό, αυτή την διαδικασία ίσως χρειαστεί να την επαναλάβουμε πολλές φορές.

Μία άλλη μέθοδος είναι ο ψεκασμός με ένα διάλυμα σαπουνιού με λάδι. Για να το δημιουργήσουμε απλά χρειαζόμαστε μισό κουτάλι υγρό σαπούνι με ένα κουταλάκι λάδι σε ένα λίτρο νερό, βάλτε το σε ένα ψεκαστήρι, ανακαινίστε το και ρίξτε το τόσο πάνω στα μυρμήγκια ή στην φωλιά τους. Ουσιαστικά ψεκάζοντας τον φράζει τις <οπές> που έχει ο εξωσκελετός και δημιουργεί κατάσταση ασφυξίας.

Γη διατόμων είναι ορυκτό προέλευσης απολιθωμένων διατόμων – φυτοπλαγκτόν που εντοπίζονται σε υδατικά οικοσυστήματα και είναι σε μορφή πούδρας. Έχει μεγάλα ποσοστά σε πυρίτιο > 90%. Το χρησιμοποιούμε σαν εντομοκτόνο. Πασπαλίζουμε την σκόνη σε στεγνό έδαφος τόσο στην φωλιά και στα μονοπάτια που περπατάνε όσο και γύρω από τα φυτά. Πρέπει να μένει στεγνό για να έχει εντομοκτόνο δράση.

Στάχτη δρα ως απωθητικό στους εχθρούς διότι αν ψεκάσουμε  με διάλυμα σταχτής στα φύλλα αλλάζει την δομή πάνω στο φύλλο και δυσκολεύει την μετακίνηση πολλών εντόμων και απωθούνται. Οι αφίδες δεν αρέσκονται με την στάχτη και απομακρύνονται από φυλλικές επιφάνειες που έχουν ψεκαστεί με στάχτη επομένως αν απωθηθούν οι αφίδες θα απωθούνται και τα μυρμήγκια που τρέφονται από τα μελιτώδη αποχωρήματα.  Επίσης απωθεί τα μυρμήγκια και τα δυσκολεύει να την περπατήσουν για αυτό τοποθετούμε στάχτη κυκλικά γύρω από τα φυτά μας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα αναφερθούμε σε εμπορικά σκευάσματα για μυρμήγκια που έχουν χημική δραστική ουσία, σε έντονους πληθυσμούς απευθυνθείτε στον τοπικό γεωπόνο και ίσως κρίνει και σας δώσει κάποιο χημικό σκεύασμα.

Ότι σας προτείναμε ισχύει για τον κήπο και δεν ισχύει για μέσα στο σπίτι. Πάνω από δέκα χιλιάδες είδη μυρμηγκιών επομένως μπορεί να μην αντιμετωπίζονται κάποια είδη στις προτεινόμενες μεθόδους, αν έχετε πρόβλημα απευθυνθείτε σε κάποιον τοπικό γεωπόνο.

Όπως διαβάσατε υπάρχουν οι παραπάνω τρόποι εξόντωσης των μυρμηγκιών αλλά σας παροτρύνουμε πριν αναλάβετε δράση να αξιολογήσετε αν όντως υπάρχει πρόβλημα ή όχι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Σαλιγκάρια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους

Πράσινο Σκουλήκι τι είναι και πως το αντιμετωπίζουμε

Δάκος της ελιάς τι είναι και πως θα τον αντιμετωπίσουμε

Τετράνυχος τι είναι και πως θα τον διαχειριστούμε

Exit mobile version