Geoponoi.Gr

Πως γίνεται η συγκομιδή και η αποθήκευση της πατάτας

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε για την συγκομιδή της πατάτας, έχουμε διαπιστώσει από συνομιλίες μας ότι γίνονται πολλά λάθη κατά την συγκομιδή που υποβαθμίζουν την πατάτα και μειώνουν την διατηρησιμότητα της.

Αν δεν έχετε διαβάσει το άρθρο για της καλλιεργητικές τεχνικές της πατάτας πατήστε εδώ.

Η πατάτα χρειάζεται 90 έως 150 ημέρες από την σπορά. Η συγκομιδή της πατάτας γίνεται όταν η πατάτα έχει ωριμάσει και την έχουμε <ψήσει>στο χωράφι, δηλαδή της αφήνουμε για 7 έως 14 ημέρες ώστε η πατάτα να σκληραγωγήσει την φλούδα της. Προσοχή αν δούμε ‘σαπίσματα’ στο χωράφι της βγάζουμε άμεσα. Πριν την συγκομιδή καταστρέφουμε το υπέργειο μέρος της πατάτας. Όταν κιτρινίζουν τα φύλλα και ξεραίνεται ο βλαστός, μας δείχνει ότι η καλλιέργεια είναι έτοιμη για συγκομιδή.

Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν ο καιρός είναι ξηρός και το έδαφος να μην είναι υγρό. Δεν πρέπει να τις έχουμε πολύ ώρα στο χωράφι βγαλμένες εκτεθειμένες στις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες.

Υπάρχουν πολλών ειδών μηχανές εξαγωγής, είναι οι απλές που είναι τις βγάζουν έξω και μερικώς κοσκινίζουν το χώμα, οι πιο σύγχρονες μηχανές που τις βγάζουν έξω, τις μαζεύουν, τις κοσκινίζουν από χώματα και πέτρες και τις βάζουν σε τσουβάλια.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την εξαγωγή της πατάτας;

Αποθήκευση

Κατά την αποθήκευση η πατάτα συνεχίζει τις φυσιολογικές διεργασίες της. Οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης μειώνουν τις απώλειες και την υποβάθμιση της πατάτας. Για την αποφυγή του ‘πρασινίσματος’ δηλαδή της συσσώρευσης χλωροφύλλης στον φλοιό που συνδέεται με την σολανίνη που μπορεί να γίνει τοξική ουσία. Αποφεύγουμε τον φωτισμό κατά την αποθήκευση και εξαλείφουμε με το σκοτάδι το πρόβλημα του σχηματίστηκε στο χωράφι.

Πριν τις αποθηκεύσουμε πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσο καιρό θα τις έχουμε στην αποθήκη πριν τις καταναλώσουμε. Η απάντηση μας θα καθορίσει και τον τρόπο της αποθήκευσης.

Οι πατάτες που προορίζονται για πολλούς μήνες αποθήκευσης

Πριν τις βάλουμε σε ψυγεία θα πρέπει να τις τοποθετούμε για λίγες ημέρες σε θερμοκρασίες 15 ° C ώστε να κλείσουν οι πληγές από τα χτυπήματα της μηχανής. Σε αυτή την περίοδο πρέπει να τις ελέγξουμε για τυχόν μολυσμένες πατάτες. Στην συνέχεια τις αποθηκεύουμε σε θερμοκρασίες από 4 έως 7 ° C, σε ένα σκοτεινό, καλά αεριζόμενο περιβάλλον με υψηλή σχετική υγρασία 85 έως 90 %.

Οι πατάτες που προορίζονται για άμεση κατανάλωση

Αυτές οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται στο σκοτάδι για να μην έχουμε το φαινόμενο του <πρασινίσματος>.  Επίσης ο χώρος να είναι καλά αεριζόμενος.       

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αποθήκευση;

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Σαλιγκάρια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους

Πράσινο Σκουλήκι τι είναι και πως το αντιμετωπίζουμε

Δάκος της ελιάς τι είναι και πως θα τον αντιμετωπίσουμε

Τετράνυχος τι είναι και πως θα τον διαχειριστούμε

Μυρμήγκια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους

Πράσινη Βρωμούσα τι είναι και πως την αντιμετωπίζουμε

Exit mobile version