Geoponoi.Gr

Μελιτζάνα: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Η μελιτζάνα είναι φυτό του καλοκαιριού πολύ ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ποίος αντιστέκεται σε μία μελιτζάνα ψητή με φέτα, πληθώρα φαγητών γίνονται με την μελιτζάνα, τι να πρωτοθυμηθώ μπριαμ, μουσακάς, παπουτσάκια. Δεν τρώγεται ωμή αλλά μόνο μαγειρεμένη. Δύο γνωστοί τύποι μελιτζάνας που έτσι τους ζητάτε και στο σούπερ μάρκετ, φλάσκα ή τύπου λαγκάδα. Με την τύπου Λαγκαδά κάνετε φανταστικές μελιτζανοσαλάτες.

Λατινική ονομασία: Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Melongena. Η κύρια βοτανική ποικιλία της είναι Solanum melongena var. esculentum. Οι πρώτες αναφορές του φυτού έγιναν στην αρχαιότητα με καταγωγή από την Ασία.

Ποικιλίες: Τύπου φλάσκα και ποικιλίες τύπου Λαγκαδιανή. Ανάλογα για το ποια αγορά θέλετε να το διαθέσετε καλλιεργείτε και την ανάλογη, η βόρεια Ελλάδα γενικά προτιμά την Λαγκαδιανή και η νότια Ελλάδα την φλάσκα.

Εποχή σποράς: Η σπορά ξεκινά στο φυτώριο τον Απρίλιο-Μάιο για την Βόρεια Ελλάδα. Μετά από 10 εβδομάδες περίπου (Ιούνιο) γίνεται μεταφύτευση στο χωράφι. Σε πιο ζεστές περιοχές η σπορά και η μεταφύτευση γίνονται νωρίτερα.  Ιδανικό μέγεθος φυτών για μεταφύτευση 4 με 6 φύλλα. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 60 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 70 cm γραμμή από γραμμή.

Άρδευση: Το ριζόστρωμα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην υγρασία. Πολύ συχνό πότισμά, προτείνετε σταγδήν. Το κρίσιμο στάδιο της καλλιέργειας για νερό είναι στην ανθοφορία και μετά.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 18-30 °C. Θερμοκρασίες άνω των 35 °C σε συνδυασμό με έκθεση των καρπών στον ήλιο προκαλούν εγκαύματα.

Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH εδάφους 5,5-7,5. Τα βαριά χώματα και τα πολύ συνεκτικά  αποφεύγονται, λόγω της υγρασίας που συγκρατούν γιατί είναι πηγή μυκήτων. Γενικά θέλει χωράφι στο ρώγο του αφράτο με οργανική ουσία. Είναι σχετικά απαιτητική καλλιέργεια και η επιλογή του κατάλληλου εδάφους μπορεί να την βοηθήσει στο να έχει τις μέγιστες αποδόσεις. Ελλείψεις ασβεστίου δημιουργούν ποιοτικά προβλήματα στον καρπό.

Λίπανση: Απαιτούνται 15 μονάδες Ν, 8 μονάδες Pκαι 20 μονάδες K. Επιφανειακή λίπανση απαραίτητη κυρίως σε κάλιο. Γενικά για τους κήπους μας εκεί που θα φυτέψουμε τις μελιτζάνες μας βάζουμε το κομπόστ που δημιουργήσαμε και προσθέτουμε την χωνεμένη κοπριά.

Απαιτείται κορυφολόγημα (κλάδεμα της κορυφής) στα νεαρά φυτά για να γίνει ανάπτυξη διακλαδώσεων.

Εχθροί: Εμφανίζονται κυρίως αλευρώδεις, αφίδες και τετράνυχοι. Οι τετράνυχοι δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια για αυτό χρειάζεται η έγκαιρη καταπολέμηση τους για όσους ακολουθούν την συμβατική με συμβατικά φάρμακα άλλα υπάρχουν και βιολογικά φάρμακά για όσους ακολουθούν την βιολογική.

Ασθένειες: Ωίδιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο περονόσπορος και δευτερογενείς σήψεις.

Συγκομιδή- Αποθήκευση: Μετά από 2 μήνες από την μεταφύτευση συγκομίζουμε το πρώτο χέρι στην μελιτζάνα, γενικά παίρνουμε 3 φορές απο κάθε φυτό για 2 μήνες από την έναρξη της συγκομιδής. Τις συγκομίζουμε όταν πάρουν το κατάλληλο μέγεθος και δεν είναι μαλακή η σάρκα τους. Η αποθήκευση της γίνεται σε θερμοκρασία 10 °C για 10 ημέρες με σχετική υγρασία 85-95%.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα τομάτα, αγγούρι, πιπεριά

Exit mobile version