Κηπευτικά

Φασόλι χλωρό: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Το φασόλι καλλιεργείτε τόσο για τον καρπό του, όσο για τους σπόρους του χλωρούς ή ξερούς (όσπρια). Καλλιεργείτε τόσο για την νωπή αγορά όσο και για την βιομηχανία (κατεψυγμένο ή κονσέρβα). Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε για την καλλιέργεια φασολιού για χλωρό όσο στη νωπή αγορά όσο και για την βιομηχανία.

Λατινική ονομασία: Η λατινική ονομασία του είναι Phaseolus vulgaris της οικογένειας Fabaceae.

Ποικιλίες: Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τόσο αναρριχώμενες όσο και νάνες που μας δίνουν χλωρό καρπό. Έχουμε συνηθίσει τον χλωρό καρπό να έχει χρώμα πράσινο αλλά υπάρχουν και άλλοι χρωματισμοί του καρπού όπως κίτρινο (wax beans). Η ημιαναρριχώμενη ποικιλία τύπου ζαργάνας είναι πολύ διαδεδομένη.

fasoli 1

Εποχή σποράς: Οι σπόροι φασολιού φυτρώνουν χωρίς απώλειες σε θερμοκρασίες άνω των 12 °C. Οι σπορές μπορούν να γίνουν από τα μέσα Απρίλη έως μέσα Αυγούστου. Η περίοδος από την σπορά έως την εποχή συγκομιδής διαρκεί από 60 ημέρες έως 90 ημέρες αναλόγως την ημερομηνία σποράς. Σπορές αρχές της άνοιξης και αρχές Αυγούστου έχουν τις περισσότερες ημέρες από την σπορά στην συγκομιδή.

Οι σπορές γίνονται με πνευματικές σπαρτικές μηχανές. Οι αποστάσεις σποράς 50 cm για τις νάνες ποικιλίες γραμμή από γραμμή και φυτό από φυτό 5 με 6 cm. Για τις αναρριχώμενες ποικιλίες 100 cm γραμμή από γραμμή και φυτό από φυτό 15 cm. Βάθος σποράς 3 με 4 cm.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:  Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 15-27 °C. Θερμοκρασίες άνω των 35 °C σε συνδυασμό με έκθεση των καρπών  στον ήλιο και υγρασία πάνω στον καρπό προκαλούν εγκαύματα για αυτό αποφεύγουμε το πότισμα την ημέρα το καλοκαίρι.

Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH εδάφους 5,8-6,5. Τα βαριά χώματα και τα πολύ συνεκτικά  αποφεύγονται, λόγω της υγρασίας που συγκρατούν γιατί είναι πηγή μυκήτων και έχουμε απώλειες φυτών. Προτιμώνται εδάφη μέτριας σύστασης με οργανική ουσία που να στραγγίζουν.

Λίπανση: Απαιτούνται 10 μονάδες Ν, 8 μονάδες P και 15 μονάδες K για τις νάνες ποικιλίες ενώ για τις αναρριχώμενες αυξάνουμε γύρω στις 5 μονάδες ανα βασικό στοιχείο. Επιφανειακή λίπανση αν χρειαστεί σε άζωτο ίσως και κάποια επέμβαση με ιχνοστοιχεία αν χρειαστεί.

Μεγάλο πρόβλημα έχουμε με την ανθόπτωση όπου πολλά ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο και οι ελλείψεις τους σε συνδυασμό με υψηλή θερμοκρασία προκαλεί προβλήματα ανθοπτώσεων.

Εχθροί: Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί το πράσινο σκουλήκι όπου δημιουργεί οπές στον καρπό. Ο θρίπας στην ανθοφορία προκαλεί προβλήματα ανθοπτώσεων, τετράνυχος κ.α.

Ασθένειες: Σκληρωτίνια, σηψιριζίες, σκωρίαση, βότρυτης, ιώσεις  κ.α.

Αποθήκευση: Καλό είναι η άμεση κατανάλωση ή η ψύξη ή η κονσέρβα. Συντήρηση στο ψυγείο 4-5 ημέρες 4 °C με υψηλή σχετική υγρασία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s