Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μανόλια: Καλλιεργητικές Τεχνικές

Θα έρθει η άνοιξη σε λίγο. Πώς θα είναι η άνοιξη αν δεν έχουμε όμορφα άνθη στον κήπο μας; Πιο καλλωπιστικό μας φέρνει την άνοιξη, ένα έρχεται στο μυαλό μας με τα υπέροχα του άνθη σε σχήμα κεραμιδιού και δεν είναι άλλο από την Μανόλια.

flowers magnolia

Μήπως ήρθε ο καιρός να φυτέψετε την δική σας μανόλια;

Από τα δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά κήπων. Η Magnolia είναι ένα μεγάλο γένος με πολλά είδη, πάνω από 200. Είναι φυλλοβόλο ή αειθαλής, θάμνος ή δένδρο και δημοφιλής για την ανθοφορία του. Είναι γνωστές για τα λουλούδια τους με τα πολλά χρώματα και τα αρωματικά άνθη τους και καλλιεργούνται και ως φυτοφράχτες.

Στην Ελλάδα κυρίως καλλιεργούνται 3 με 4 είδη. Στα φυτώρια μπορείτε να βρείτε

  • Magnolia soulangeana, ένας φυλλοβόλος θάμνος με περίπου ύψος 3,5 μέτρα με πολύ ωραία άνθη χρώματος λευκού και ροζ και κυρίως συστήνεται για δροσερές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ανθίζει αρχές της άνοιξης έως τα μέσα Μαΐου.
  • Magnolia betty, είναι ένα υβριδικό στέλεχος, μεσαίου μεγέθους φυλλοβόλος θάμνος. Έχει μεγάλη αντοχή στον παγετό και ανθίζει αρχές της άνοιξης έως τα μέσα Μαΐου, με άνθη χρώματος ροζ.
  • Magnolia grandiflora, είναι αειθαλές δένδρο όπου ανθίζει από αρχές Μαΐου έως το τέλος καλοκαιριού, λευκού χρώματος άνθη και το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει τα 15 μέτρα.

Λατινική ονομασία: Ανήκει στο γένος Magnolia spp και στην οικογένεια Magnoliaceae.

Εποχή σποράς: Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους ή με μοσχεύματα. Η διαδικασία για το μόσχευμα γίνεται το καλοκαίρι και το μεταφυτεύουμε την άνοιξη εκεί που θέλουμε να το τοποθετήσουμε. Ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με μοσχεύματα. Αυτός ο τρόπος δημιουργεί γρηγορότερα δένδρα από ότι το σπορόφυτο. Μπορείτε και μόνοι σας να κάνετε μοσχεύματα αλλά θα αποτύχουν μερικά από αυτά που θα κάνετε, μην σας πτοήσει αυτό, εσείς θα κρατήσετε αυτά που άντεξαν. Επίσης μπορείτε να αγοράσετε από τα φυτώρια έτοιμες γλάστρες, κάποια είδη από αυτά μπορείτε να τα έχετε συνέχεια στην γλάστρα (περισσότερες πληροφορίες καλλιεργητικές θα σας δώσει το φυτώριο όπου θα τα αγοράσετε γιατί διαφέρουν ανά είδος).

Η ανθοφορία του είναι αναλόγως το είδος που θα βάλετε.

Επιλογή τοποθεσίας: Οι μανόλιες προτιμούν ηλιόλουστα μέρη σε δροσερές περιοχές, ενώ σε πιο ζεστές περιοχές προτιμούν θέσεις που να σκιάζονται. Καλό είναι στα μέρη που θα τα τοποθετήσετε να μην διέρχονται ισχυροί άνεμοι. Πρέπει να ξέρετε ότι όσο φύλλωμα θα έχει, διπλάσιο ριζικό σύστημα θα κάνει, καλό είναι να έχει τον χώρο της.

Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Ευαίσθητα στους παγετούς είναι τα άνθη, για αυτό και στην επιλογή είδους και στην επιλογή τοποθεσίας (αποφεύγουμε ‘πατώματα’ που κρατάνε παγετούς) πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις που δεν τα χτυπάει ο άνεμος και την υψηλή ένταση φωτός όπου και φέρει την περισσότερη ανθοφορία της.

Εδαφολογικές συνθήκες: Προτιμά τα ελαφρώς όξινα εδάφη pH (5.5-7.0) αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών και χρειαζάεται έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, απαραίτητα να στραγγίζει καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη.  Αν έχετε αλκαλικά εδάφη θα αναζητήσετε είδη που μπορούν να αναπτυχθούν σε αλκαλικά pH.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να δημιουργήσουμε το σχήμα που θέλουμε τα πρώτα χρόνια μετά την φύτευση. Η περίοδος κλαδέματος είναι κυρίως μετά την ανθοφορία, δηλαδή το καλοκαίρι για τα φυλλοβόλα, ενώ τα αειθαλή μέσα της άνοιξης.

Άρδευση: Κατά την φύτευση θα χρειαστεί νερό και να έχει μία σχετική υγρασία, να μην το έχετε συνέχεια κορεσμένο το έδαφος, δεν θέλουμε να το κάνουμε επιπολαιόριζο άλλα θέλουμε μια βαθιά ρίζα.

Τα μεγαλύτερα δένδρα τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ανάγκες σε νερό, να έχει μία καλή σχετική υγρασία το χώμα όταν έχουμε καύσωνες, τους χειμερινούς μήνες ελάχιστα ποτίσματα μόνο όταν έχουμε ανομβρία. Γενικά να το έχετε καθαρό από ζιζάνια εκεί που είναι η ρίζα για να μην ανταγωνίζονται το νερό.

Λίπανση: Έχει ανάγκες λίπανσης ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά την φύτευση, με εμπλουτισμένο φυτόχωμα κυρίως τον Απρίλιο.

Εχθροί: Τετράνυχος, αφίδες κ.α άλλα δεν δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σπάνια χρειάζεται να επέμβουμε.

Ασθένειες: Κύρια προβλήματα είναι τα πρώτα χρόνια οι σηψιρριζίες που μπορεί να μας κάνουν και ξηράνσεις και κάποιες ασθένειες φυλλώματος όπως σκωριάσεις, αλτερνάρια, κερκόσπορα κ.α

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Φυτά του κήπου που απωθούν τα κουνούπια

Απάντηση