Είναι ένα ποώδες, ετήσιο δικοτυλήδονο όπου έρπει στο έδαφος. Είναι ένα κοινό ζιζάνιο όπου τα τελευταία χρόνια έχει θέση στο τραπέζι του Έλληνα. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις καλλιεργητικές τεχνικές τις γλυστρίδας.
Πριν το δοκιμάσουμε ήμασταν διστακτικοί αλλά ανακαλύψαμε ότι είναι νόστιμο. Τα εδώδιμα μέρη του φυτού είναι τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί. Πολλοί το τρώνε προσθέτοντας το ως ωμή σαλάτα, άλλοι το βράζουν σαν τα χόρτα, επίσης τα τελευταία χρόνια το συναντούμε και σε μαγειρευτά φαγητά.
Από θρεπτικής άποψης είναι γνωστό ότι η γλυστρίδα είναι πλούσια πηγή σε ω-3 λιπαρά οξέα και περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, σιδήρου, μαγνησίου κ.α. Περιέχει υψηλές ποσότητες οξαλικών αλάτων (όπως και στο σπανάκι) και πρέπει να προσέχουν τις ποσότητες κατανάλωσης τους εκείνοι που είναι ευαίσθητοι στην δημιουργία πετρών στο νεφρό.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το συναντάμε σε υπαίθριες αγορές, σε επιλεγμένα παντοπωλεία και επίσης σε μερικά σουπερ μάρκετ. Ενδεχομένως υπάρχουν οι συνθήκες να ξεκινήσει μια πιο συστηματική καλλιέργεια της γλυστρίδας προϋπόθεση για το συγκεκριμένο προϊόν είναι η εύρεση αγοράς πριν το καλλιεργήσετε.
Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε την καλλιέργεια του στον κήπο σας. Το σύνηθες ως τώρα είναι να συλλέγεται η αυτοφυής γλυστρίδα από τα χωράφια. Σε χώρες όπως η Αίγυπτος, Αφρικανικές χώρες, Βόρεια Αμερική κ.α γίνεται συστηματική καλλιέργεια της γλυστρίδας.
Λατινική ονομασία: Ανήκει στην οικογένεια Portulacaceae και η λατινική του ονομασία είναι Portulaca oleracea L.
Τοπικές ονομασίες: Την συναντάμε και με το όνομα άντρακλα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Εποχή σποράς: Οι ποικιλίες συνήθως που καλλιεργούνται είναι οι πλατύφυλλες, η σπορά γίνεται τον Απρίλιο με μηχανές μικρών σπόρων. Με μοσχεύματα θα μπορούσατε κάνετε τον πολλαπλασιασμό κυρίως για τον κήπο σας.
Οι αποστάσεις σποράς είναι περίπου 5 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 15 cm γραμμή από γραμμή.
Βάθος σποράς: ψηλά όσο να καλύπτεται ο σπόρος από το χώμα.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Έχει ανάγκες σε ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες.
Εδαφολογικές συνθήκες: Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη ικανοποιητικά με μία προτίμηση στα ελαφριά εδάφη. Τα χωράφια να στραγγίζουν καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη.
Λίπανση: Δεν υπάρχουν αναφορές για τις ανάγκες του φυτού σε θρεπτικά συστατικά κατά την ανάπτυξη του, αλλά φαίνεται ότι μια ισορροπημένη λίπανση θα αυξήσει την παραγωγή και θα κάνει μεγάλο εμπορεύσιμο φύλλο.
Άρδευση: Έχει ανάγκες από νερό και μεγάλες σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες, για να έχουμε ταχύτερη βλάστηση ώστε να αποκτήσει το επιθυμητό μέγεθος.
Εχθροί και Ασθένειες: Δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, κάποια σκαθάρια και ημίπτερα δημιουργούν προβλήματα στο φύλλωμα και κάποιες ασθένειες φυλλώματος. Με κατάλληλες καλλιεργητικές εργασίες μπορούν να αποφευχθούν προβλήματα.
Συγκομιδή: Η έναρξη συγκομιδής (κόψιμο βλαστού ή ξερίζωμα με την ρίζα, αναλόγως πως το ζητά η αγορά) γίνεται 6 με 8 εβδομάδες μετά την σπορά όταν ο βλαστός είναι τρυφερός και πριν την ανθοφορία.
Η συγκομιδή μπορεί να γίνεται σταδιακά αναλόγως πως το σπέρνουμε από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
Categories: Καλλιεργητικές Τεχνικές, Κήπος