O περονόσπορος του μαρουλιού είναι μία ασθένεια που ευνοείται από χαμηλές θερμοκρασίες και από υψηλή υγρασία στο φύλλωμα. Κυρίως δημιουργεί προβλήματα τέλος Φθινοπώρου και αρχές τις άνοιξης. Εντοπίζεται τόσο σε υπαίθριες καλλιέργειες όσο και σε θερμοκηπίου. Ο περονόσπορος είναι μία ασθένεια που μειώνει τόσο τις αποδόσεις όσο και υποβαθμίζει το προϊόν που μπορεί να το κάνει ακατάλληλο για την αγορά.
Λατινική ονομασία: Bremia lactucae
Συμπτώματα:
Τα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι το λευκό χρώμα των κονιδιών που εντοπίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Αρχικά τα συμπτώματα της ασθένειας είναι χλωρώσεις στα φύλλα σε ακανόνιστα σχήματα, γωνιακές κηλίδες στα νεύρα κ.α και κιτρινίσματα. Εξελίσσονται τα σπόρια στην κάτω μεριά των φύλλων ( λευκό χρώμα κονιδιών) και οι κηλίδες αποκτούν ένα έντονο κίτρινο χρώμα και στην συνέχεια έχουμε μαράνση, καφετιάσματα και τέλος νεκρώσεις του φυλλώματος. Στα κόκκινα μαρούλια εντοπίζονται αρχικά σαν γκρίζα κηλίδα ή σαν να έχει πολύ υδαρή φύλλα. Τα εξωτερικά φύλλα είναι τα πρώτα που εμφανίζουν την προσβολή. Στα σημεία της προσβολής είναι εύκολη η προσβολή από δευτερογενείς ασθένειες.
Βιολογικός κύκλος:
Το παθογόνο χρειάζεται υγρές και δροσερές συνθήκες. Έχει πολλές φυλές και αυτό το κάνει δύσκολο στην καταπολέμηση του, γιατί πολλές έχουν ανθεκτικότητα σε μυκητοκτόνα. Ο κύριος ξενιστής της ασθένειας είναι το μαρούλι αλλά υπάρχουν αναφορές ότι εντοπίζεται και σε άλλα φυτά αραβόσιτο, φράουλα κ.α
Τα αγενή σπόρια του είναι κονίδια που εμφανίζονται κυρίως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, μεταφέρονται με τον αέρα και βλασταίνει ή σε ζωοσπόρια ή σε μυκηλιακές υφές. Τα εγγενή του σπόρια είναι ωοσπόρια. O περονόσπορος διαχειμάζει στην μορφή των ωοσπορίων κυρίως σε υπολείμματα καλλιεργειών.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης:
8 ° C με 16 ° C κυρίως άνοιξη, φθινόπωρο έχουμε την μεγαλύτερη προσβολή. Απαραίτητη η υψηλή σχετική υγρασία. Όταν δεν το ευνοούν οι θερμοκρασίες βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και όταν ξανά είναι ευνοϊκές οι συνθήκες δραστηριοποιείται.
Αντιμετώπιση:
- Χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών είναι η πιο αποδοτική μέθοδος. Αλλά καλό είναι σε περιοχές που καλλιεργούνται πολλά μαρούλια να εντοπιστούν ποιες φυλές του μύκητα επικρατούν στην περιοχή ώστε να διευκολυνθεί η επιλογή των ποικιλιών.
- Σωστή λίπανση βασισμένη στις ανάγκες του χωραφιού σας ύστερα από εδαφολογική ανάλυση. Η υγεία των φυτών σχετίζεται με την σωστή ανάπτυξη των φυτών και την αντοχή των φυτών στην ασθένεια.
- Καταστροφή μολυσμένων υπολειμμάτων της καλλιέργειας αμέσως μετά την συγκομιδή ή όταν εντοπίζονται μολυσμένα φυτά.
- Αμειψισπορά
- Φύτευση προς την κατεύθυνση του ανέμου
- Αποφυγή υγρών περιοχών για φύτευση της καλλιέργειας.
- Πότισμα κυρίως με στάγδην άρδευση
- Σε θερμοκήπια σημαντικό είναι η διατήρηση θερμοκρασιών υψηλών την νύχτα
Καταπολέμηση:
Με ψεκασμούς με μυκητοκτόνα φυλλώματος εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. Ρωτήστε τον τοπικό Γεωπόνο για την καλύτερη περίοδο ψεκασμού. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν τον χρόνο επέμβασης κυρίως πριν από περίοδο με βροχές.
Πηγή φωτογραφιών: wikimedia
Categories: Ασθένειες φυτών, Κηπευτικά