Πολλοί μας ρωτάνε με τι αντικείμενα να ασχοληθούν στην γεωργία και την κτηνοτροφία και μας αναφέρουν τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας μας που είναι γνωστά σε όλους.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε κάποιους τρόπους και θα προσπαθήσουμε να σπάσουμε κάποια στερεότυπα. Όσοι δεν διαβάσατε το άρθρο μας μάθε αν μπορείς να γίνεις αγρότης ανατρέξτε αργότερα.
Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στην ελληνική πραγματικότητα δίνοντας κάποιες ιδέες για αντικείμενα απασχόλησης στην γεωργία ακόμα και για <<part – time>>, να συμπληρώνει κάποιος το εισόδημα του στο σήμερα και το βασικό να μην αλλάξετε κατευθείαν την ζωή σας και επίσης να μην χρειαστείτε να κάνετε μια μεγάλη επένδυση. Θα χρειαστείτε μια μικρή έκταση για να ξεκινήσετε (ένα στρέμμα είναι αρκετό ή ακόμα και το υπόγειο σας).
Στην σύγχρονη γεωργία του 2018 με όλα τα τεχνολογικά μέσα και την εμπειρία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
- Θέλετε να ασχοληθείτε με την κτηνοτροφία αλλά δεν έχετε μεγάλη έκταση, πιθανές λύσεις είναι με το να εκτρέφεται μικρά ζώα (κουνέλια, ορτύκια κ.α)
- Θέλετε να ασχοληθείτε με την γεωργία αλλά έχετε μικρή έκταση, πιθανές λύσεις είναι με το να καλλιεργήσετε πράσινα λαχανικά ή να δημιουργήσετε ένα μικρό θερμοκήπιο ή ένα μικρό φυτώριο κ.α
Υπάρχει πλέον η τάση στην Ευρώπη για την καλλιέργεια των baby λαχανικών. Έχει γίνει γνωστό στον Έλληνα καταναλωτή το baby φύλλο από σπανάκι ή το baby φύλλο παντζαριού. Δεν χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις για την συγκεκριμένη καλλιέργεια και ούτε πολλά μηχανήματα ρωτήστε τον τοπικό σας γεωπόνο για την καλλιέργεια τους. Στο εξωτερικό τα καλλιεργούν σε κάποια θερμοκήπια σε ράφια εκμεταλλευόμενοι τον διαθέσιμο χώρο.
Μελισσοκομία θα το συνιστούσαμε σε κάποιον που δεν φοβάται αρχικώς τις μέλισσες. Θα μπορούσε να συμπληρώσει το εισόδημα κάποιου και να ασχοληθεί part time, δεν χρειάζεται επένδυση μεγάλη για να αγοράσετε τρείς τέσσερις κυψέλες ώστε να μάθετε την φροντίδα τους. Το μέλι έχει σταθερή αξία στο τραπέζι του καταναλωτή.
Αν έχετε χώρο για ένα θερμοκήπιο μπορείτε να φτιάξετε ένα και να ασχοληθείτε με το να δημιουργήσετε ένα μικρό φυτώριο και να διατίθεται τα δικά σας φυτά στην αγορά. Δεν χρειάζεται μεγάλη επένδυση.
Μπορείτε να εστιάσετε με συγκεκριμένα είδη αρωματικών άνηθος, μαϊντανός κ.α όπου είναι παραγωγικά σε μικρή έκταση.
Μανιτάρια δεν είναι τόσο δύσκολο να τα παράγεται, αναλόγως το είδος του μανιταριού που θα επιλέξετε θα χρειαστείτε και τα κατάλληλα υποστρώματα όπου θα αναπτυχθεί το μανιτάρι και επίσης την δημιουργία κάποιου τύπου εγκατάσταση σαν <θερμοκήπιο> ή σε κάποιο υπόγειο άμα πληροί κάποια χαρακτηριστικά. Τα agaricus και τα portobella μπορούν να αναπτυχθούν στα υπόγεια. Είναι μία καλή επένδυση όχι κοστοβόρα για αρχή και όχι πολύ απαιτητική.
Όπως προαναφέραμε για την εκτροφή ορτυκιών που είναι πολύ παραγωγικά ακόμα και σε μικρής κλίμακας. Επίσης τα κουνέλια δεν χρειάζονται πολύ χώρο και είναι καθαρά.
Η υδροπονία εκμεταλλεύεται τον μικρό χώρο αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μια καλή ιδέα γιατί είναι κοστοβόρα σε μικρής κλίμακα επένδυση προς το παρόν.
Σκουλήκια ίσως να σας φανεί κάπως χαζό αλλά δεν χρειάζεται πολύ χώρο, εκτρέφονται και σε υπόγεια και μπορούν να πωληθούν όσο για την γεωργία για να βελτιώσουν την δομή του χώματος των κηπουρών όσο και ως δόλωμα για τους ερασιτέχνες ψαράδες.
Θα ήταν επιπόλαιο να προτείναμε ή να κάναμε επιχειρησιακό σχέδιο μέσα από ένα άρθρο, αυτό θα σας το κάνει ένας γεωπόνος που θα πληρωθεί για αυτό ώστε να σας κάνει ένα σχέδιο εγκατάστασης όποιας καλλιέργειας ή κτηνοτροφικής μονάδας θέλετε και να σας υποστηρίζει συνέχεια στην εγκατάστασης σας σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζεται τόσο στο χωράφι όσο και με την γραφειοκρατία.
Πηγή φωτογραφιών: pixabay
Categories: Γεωπονικοί Προβληματισμοί