Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που έχετε πολύ δουλεία στον κήπο. Αλλά φέτος δυστυχώς μένουμε στο σπίτι για το καλό όλων μας.
Κάτω θα αναφέρουμε κάποιες εργασίες που κανονικά κάνουμε αυτό τον μήνα αλλά μην σας καταβάλει το άγχος και μην βιαστείτε να βγείτε από το σπίτι, τις κάνετε και λίγο αργότερα όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν χάθηκε ο κόσμος!! Έτσι και αλλιώς έχει ακόμα πολύ κρύο για μεταφυτεύσεις.
Όταν θα μας αφήσουν να βγούμε από το σπίτι, θα πάτε στον κήπο και απολαύστε τις μυρουδιές της άνοιξης, δείτε την φύση να βλασταίνει, ακούστε τον ήχο των πουλιών.
Ωραία, τώρα είστε έτοιμοι να βάλετε τα γάντια. Οι θερμοκρασίες θα είναι πλέον ανοιξιάτικες και θα είναι ευχάριστες οι συνθήκες εργασίας στους κήπους. Τελευταίες ημέρες για φύτευση γυμνόριζων (θάμνων και δέντρων).
Η κατεργασία του εδάφους είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία, δώστε της σημασία. Δεν θέλουμε να κάνουμε σπορές σε συμπιεσμένο υγρό έδαφος γιατί είναι πηγή μυκήτων και δεν υπάρχει καλός αερισμός. Ανακινείστε με τσουγκράνα ελαφριά το έδαφος.
Γκαζόν: To γκαζόν αυτό το διάστημα έχει ανάγκες από ανοιξιάτικο λίπασμα, ειδικά αν το βλέπετε κιτρινισμένο. Καλό είναι να το καθαρίσετε από ζιζάνια. Σπορά από πάνω (και ελάχιστο σκέπασμα με μια τσουγκράνα) του γκαζόν στα σημεία που πάγωσε και ξεράθηκε ώστε να συμπληρώσετε. Επίσης μία άλλη τεχνική είναι με μια τσουγκράνα- πιρούνα να κάνετε κάποιες διεισδύσεις στον γκαζόν σας σε πολλά σημεία για καλύτερο αερισμό και καλύτερη στράγγιση.
Ζιζάνια: Άνοιξη είπαμε ότι είναι, οργιάζει η φύση και όλοι οι σπόροι της.
Καταρχάς πρέπει να καθαρίζετε τους χώρους του κήπου που δεν φυτεύετε με μία κουρευτική μηχανή. Δεν είναι ωραίο να περνάτε από ένα βουνό από χόρτα, συν του ότι είναι πηγή ασθενειών και εχθρών των φυτών μας.
Οι λύσεις για τους κήπους ενάντια των ζιζανίων είναι είτε το κλασικό τσάπισμα, η ή ζιζανιοκτονία που δεν σας συνιστάται, ή η τοποθέτηση υλικών εδαφοκάλυψης για να μειώσουμε τους πληθυσμούς των ζιζανίων.
Αρδευτικό σύστημα: Κάντε έλεγχο το αρδευτικό σύστημα που έχετε και ετοιμάστε τα όλα γιατί ο Μάιος είναι μήνας με μεγάλες απαιτήσεις από νερό.
Κλαδέματα:
Τα κλαδέματα των οπωροφόρων έχουν γίνει αλλά μπορείτε να καθαρίζεται τους κλάδους που ξεραίνονται.
Αυτό το διάστημα είναι ιδανικό για κλαδέματα κωνοφόρων. Αφαιρέστε τα ξερά κλαδιά και σχηματίστε την διάταξη που επιθυμείτε.
Σπορές:
Είναι ο μήνας που έχουμε πολλές φυτεύσεις. Όλες τις φυτεύσεις που θα κάνετε να προσπαθείτε το χώμα να είναι προς το στεγνό και να μην έχει πολύ υγρασία. Μην βιαστείτε να σπείρετε σε υγρό έδαφος.
Σπορές λαχανικών σε σπορεία: όπως ντομάτες (περίπου 6 εβδομάδες θέλει η τομάτα στο σπορείο), μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια.
Σπορές λαχανικών στον κήπο: φασολάκια πράσινα και καλαμπόκι γλυκό από τα μέσα του μήνα, σκόρδα, μπάμια, μεταφυτεύσεις μαρούλια, μεταφυτεύσεις φράουλας.
Προς το τέλος του μήνα μπορείτε να μεταφυτεύσετε στον κήπο σας τα φυτά που κάνατε στα σπορεία σας, αν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές αναβάλετε το για αρχές Μάιου (φροντίστε να έχουν σκληραγωγήθει) ή να αγοράσετε τα φυτά που θα μεταφυτεύσετε (ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κ.α) από αξιόπιστα φυτώρια.
Σπορές Αρωματικών στον κήπο: άνηθο, μάραθο, θυμάρι, μαϊντανός κ.α.
Φυτεύσεις καλλωπιστικών:
Με γυμνόριζα τριαντάφυλλων σε ηλιόλουστες θέσεις, μεταφυτεύουμε γαρίφαλα, πανσέδες, βίολες, μολόχες, επίσης φυτεύουμε βολβούς από ζουμπούλια, υάκινθοι, κρίνα, ντάλιες κ.α. Λίγο διάστημα ακόμα έμεινε για φυτεύσεις καλλωπιστικών θάμνων. Επίσης τώρα φυτεύουμε και το γκαζόν.
Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας μοσχεύματα από καλλωπιστικούς θάμνους ( μανόλιες, καμέλιες, κ.α.) αυτήν την εποχή ώστε να τα μεταφυτέψετε στις θέσεις που θέλετε του χρόνου. Είναι πολύ εύκολη διαδικασία θα την αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.
Φυτεύσεις πατάτας: Λίγες μέρες ακόμα στις αρχές του μήνα για την φύτευση της πατάτας.
Συγκομιδές: Σπανάκι, κρεμμυδάκι πράσινο, πράσα, μαρούλια, σέλινο, ραδίκι, κ.α.
Δείτε τις εργασίες κήπου του Μαρτίου και όσες εργασίες δεν κάνατε, κάντε τες και αρχές Απριλίου.
Categories: Από τον κήπο σου στο τραπέζι, Ημερολόγιο εργασιών Κήπου