Εχθροί - Έντομα

Βαμβακάδα στα φυτά, τι είναι και πως θα την αντιμετωπίσουμε

Όλοι κάπου έχετε δει στα φυτά κάτι που θυμίζει βαμβάκι  να είναι τοποθετημένο πάνω στα φύλλα, κατά πάσα πιθανότητα είναι η Βαμβακάδα. Είναι έντομο, έχει πολλές τοπωνυμίες στα χωριά Βαμβακίαση κ.α η πιο συνηθισμένη ονομασία είναι η Βαμβακάδα. Το χαρακτηριστικό λευκό έκκριμα σαν νήμα που εκκρίνει από την κάτω πλευρά της κοιλίας τους, καλύπτει όλο το σώμα τους και θυμίζει βαμβάκι.

Οι αγρότες και οι κηπουροί τις εντοπίζουν κυρίως τέλος της άνοιξης με αρχές φθινοπώρου. Είναι έντομα μυζητικά που προκαλούν πολλές άμεσες (μύζηση) και έμμεσες βλάβες (από τα μελιτώδη αποχωρήματα τους αναπτύσσονται μύκητες) στα φυτά.

Λατινική ονομασία: Η λατινική ονομασία της είναι Planococcus citri  και η κοινή ονομασία είναι Βαμβακώδης Ψώρα των εσπεριδοειδών. Ανήκουν στην οικογένεια Pseudococcidade.

Βιολογία: Συνήθως εντοπίζονται σε ομάδες, σπάνια θα δούμε μεμονωμένα έντομα κάτω από τα φύλλα. Έχουν 3-5 γενεές στην διάρκεια του χρόνου και όταν ευνοούν οι συνθήκες ο βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να είναι και 20-40 ημέρες. Το κάθε έντομο γεννά 200 – 400 απογόνους. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία τα ευνοεί σε σχέση με τα το ξηρό περιβάλλον που δεν τα ευνοεί. Κάποια μυρμηγκιά που τρέφονται από τα μελιτώδη αποχωρήματα της βαμβακάδας και την προστατέυουν με προστατευτικά τοιχώματα.

Ξενιστές: Είναι κοσμοπολίτικο σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές και έχει πολλούς ξενιστές. Τα κύρια είδη που προσβάλλει είναι  καλλωπιστικά όπως δάφνη, πικροδάφνη, γαρύφαλλο, αζαλέα, γαρδένια, βουκαμβίλια κ.α. Σε πολλά εσπεριδοειδή λεμονιά, πορτοκαλιά, επίσης στα αμπέλια κ.α.

Διαχειμάζουν σε πολλές μορφές, πολλά ως ενήλικα , προνύμφες και αυγά σε προφυλαγμένες θέσεις κ.α.

Βλάβες – Ζημίες:  Η βαμβακάδα τρέφεται με δύο τρόπους στο φυτό, σε κάποια φυτά  στις ρίζες με καταστροφικά αποτελέσματα και ο δεύτερος τρόπος στο φύλλο, στους κλάδους και στον καρπό. Οι άμεσες βλάβες είναι φύλλοπτωση, υποβάθμιση καρπών και ξηράνσεις.

Οι έμμεσες βλάβες μέσω των μελιτώδη αποχωρημάτων τους, δημιουργείτε τέτοιο περιβάλλον για πληθώρα μυκητολογικών ασθενειών. Επίσης είναι φορέας ασθενειών (ιώσεων) σε πολλές καλλιέργειες

Καταπολέμηση: Η βαμβακάδα αυξάνει όπως είδαμε ραγδαία του πληθυσμούς τους αν βρουν ιδανικές συνθήκες. Για αυτό προληπτικά μέτρα πρέπει να πάρουμε για να την αντιμετωπίσουμε. Αλλά αρκεί στο να μας κάνει οικονομική ζημιά τόσο με τις άμεσες όσο και με τις έμμεσες βλάβες για να την αντιμετωπίσουμε. Η προστασία είναι απαραίτητη πριν τους μεγάλους πληθυσμούς.

Βιολογικός τρόπος καταπολέμησης: Υπάρχουν πολλοί φυσικοί εχθροί και μερικά βιολογικά εντομοκτόνα όπως θερινοί πολτοί, φυσικό πύρεθρο κ.α.. Μερικές φορές οι φυσικοί εχθροί από μόνοι τους μπορούν να ελέγξουν τους πληθυσμούς της βαμβακάδας, αλλά αναλόγως την καλλιέργεια που έχουμε πρέπει να αποφασίσουμε αν ψεκάσουμε ή όχι, ο γεωπόνος σας θα σας βοηθήσει σε αυτό.

Ένας βιολογικός τρόπος αντιμετώπισης τους ειναι σε μεγάλες προσβολές να κάνουμε αυστηρό κλάδεμα και τα απομακρύνουμε από τα φυτά μας για να μην έχουμε συνέχιση της προσβολής και μπορούμε να τα κάψουμε υπο προϋποθέσεις. Αναλόγως της καλλιέργειας σας ο τοπικός σας γεωπόνος μπορεί να σας προτείνει να προσθέσετε συγκεκριμένους φυσικούς εχθρούς για την καλλιέργεια σας και την περιοχή σας ώστε να ενισχύσετε την βιολογική άμυνα. Αν κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο ψεκασμός υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα εγκεκριμένα από τον φορέα πιστοποίησης που ανήκετε.

Για τον κήπο σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικό πύρεθρο με  θερινούς πολτούς. Ένας τρόπος αντιμετώπισης για τους κήπους είναι το καλό λούσιμο των φυτών με νερό πριν την χρήση των βιολογικών εντομοκτόνων διότι καθαρίζει κάπως τα φύλλα από την κηρώδεις ουσία και είναι ευκολότερη η διείσδυση των εντομοκτόνων.

Χημικός τρόπος καταπολέμησης: Αν κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο ψεκασμός υπάρχουν χημικά σκευάσματα εγκεκριμένα ανά καλλιέργεια όπου δημιουργούν τις μικρότερες ζημιές στα ωφέλιμα έντομα. Πάντα με την καθοδήγηση του τοπικού γεωπόνου.

Πηγή: photo

Απάντηση