Αρωματικά φυτά

Φυτά του κήπου που απωθούν τα κουνούπια

Έρχεται το καλοκαίρι και μαζί του φέρνει ξέγνοιαστες στιγμές στην αυλή σας, στο μπαλκόνι σας, αλλά και τα κουνούπια, που εκτός από ενοχλητικά είναι και φορείς ασθενειών. Τα κουνούπια θα τα προσελκύσουμε με κάποιες ουσίες που εκπέμπει το σώμα μας (ιδρώτα, της αναπνοή όπως το διοξείδιο του άνθρακα κ.α) αλλά και από την θερμότητα που εκπέμπουμε.

Σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνουμε κάποια  αρωματικά φυτά τα οποία έχουν ικανότητα να απωθούν τα κουνούπια και καλό είναι να τα έχουμε φυτέψει στην αυλή μας η σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Είναι ένας βιολογικός τρόπος απώθησης κουνουπιών αλλά για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να είναι κοντά στα σημεία που καθόμαστε και να είναι μαζί κάποια φυτά που έχουν αυτές τις ιδιότητες σαν να κάνουν ένα <τοίχος προστασίας>, μία λύση σε αυτό θα είναι να έχουμε γλάστρες με αυτά τα φυτά και να τα μετακινούμε στα σημεία που θέλουμε. Γενικά τα κουνούπια αναπτύσσονται σε στάσιμα νερά για αυτό καλό είναι να μην έχετε λάκκους η σημεία που κρατάνε στάσιμα νερά, και να αδειάζεται συχνά το πιάτο από τις γλάστρες σας.

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα βότανο που το χρησιμοποιούμε στην μαγειρική, σε σάλτσες και είναι ένα από τα πιο διάσημα αρωματικά αλλά έχει και απωθητικές ιδιότητες για τα κουνούπια και τα έντομα. Κάποιοι τους βάζουν περιμετρικά στους κήπους για να διώχνουν τα έντομα. Έχουν αναφερθεί ότι ο βασιλικός είναι τοξικός για τις προνύμφες των κουνουπιών. Το συγκεκριμένο βότανο αρέσκεται σε ηλιόλουστες θέσεις και έδαφος που στραγγίζει καλά. Για περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια του βασιλικού πατήστε εδώ

Σιτρονέλα

Σίγουρα έχετε δει σε κεριά να υπάρχει η  εντομοαπωθητική ουσία της σιτρονέλα όπου είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φυσικό συστατικό για απώθηση κουνουπιών. Το έντονο άρωμά της καλύπτει όλες τις άλλες μυρουδιές μας που ελκύουν τα κουνούπια και κάνει δύσκολή την εύρεση σας από τα κουνούπια, το φυτό είναι πολυετές και είναι ευαίσθητο σε παγετούς αλλά μπορείτε να το έχετε σε γλάστρα και τον χειμώνα να το βάζετε σε προφυλαγμένες θέσεις. Η Σιτρονέλα έχει μεγάλες απαιτήσεις σε <ήλιο> και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Μπορείτε να την μεταφυτεύσετε την άνοιξη στους κήπους και να την πολλαπλασιάσετε.

Δυόσμος

 Ο δυόσμος είναι πολύ γνωστό αρωματικό και χρησιμοποιείται στην μαγειρική, δεν είναι τόσο γνωστές οι εντομοαπωθητικές ικανότητες του και ειδικά η απώθηση των κουνουπιών, ήταν γνωστή όμως αυτή η ιδιότητα του από την αρχαιότητα. Ο δυόσμος έχει μεγάλες απαιτήσεις σε <ήλιο> και καλά στραγγιζόμενα εδάφη και είναι ευαίσθητο σε παγετούς.

Λεβάντα

Το άρωμα του φυτού μπορεί να σας ηρεμήσει μετά από μια κουραστική ημέρα και επίσης να απωθήσει και τα κουνούπια. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες επιλέξτε την κατάλληλη για τις κλιματολογικές σας συνθήκες. Το φυτό είναι πολύ ανθεκτικό σε ξηρασία και χρειάζεται να φυτεύεται σε περιοχές που τις βλέπει ο <ήλιος> και αρέσκεται σε υψηλές θερμοκρασίες και επίσης έχει κάποια ανοχή στο κρύο, επίσης ευδοκιμεί σε  εδάφη που στραγγίζουν.

Σκόρδο

Αν φας σκόρδο απωθείς τους γύρω σου, το σκόρδο γνωστό για τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες, πολλά βιολογικά εντομοκτόνα έχουν σαν βάση το σκόρδο, επίσης απωθεί και τα κουνούπια. Για καλλιεργητικές τεχνικές για το σκόρδο πατήστε εδώ.

Δενδρολίβανο

Ένα άλλο αρωματικό που χρησιμοποιείται στην μαγειρική με απωθητικές ιδιότητες και προτείνετε στο να το βάλετε στον κήπο σας ή στον μπαλκόνι σας, το άρωμα του απωθεί  τα κουνούπια. Ενδείκνυται η καλλιέργεια του στα ξηρά κλήματα και μπορεί να ευδοκιμήσει σε γλάστρες, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Εκτός από τις απωθητικές του ιδιότητες μπορεί να διακοσμήσει τον κήπο σας δίνοντας του ότι σχήμα θέλετε. Για καλλιεργητικές τεχνικές για το πατήστε εδώ  

Καλέντουλα (Κατιφές)

Είναι πανέμορφα καλλωπιστικά φυτά οπού έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά που απωθεί τα κουνούπια. Η καλέντουλα αρέσκεται σε θέσεις που είναι ηλιόλουστες και σε αυτές τις θέσεις έχουν την μέγιστη περίοδο ανθοφορίας. Ευαίσθητα στους παγετούς, τις γλάστρες το χειμώνα τις βάζουμε σε μέρη που δεν έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και έχουν πρόσβαση οι ακτίνες του ήλιου. Στα παρτέρια μπορούμε να βάλουμε άχυρα κ σάπια φύλλα πάνω από τα φυτά για να αντέξουν τους παγετούς. Για καλλιεργητικές τεχνικές πατήστε εδώ

Καλή επιτυχία στην απώθηση των κουνουπιών σας από τον κήπο.

Πηγή: pixabay

Απάντηση