Είναι ένα κοσμοπολίτικο παμφάγο έντομο και χρόνο με τον χρόνο γίνεται από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς για την Ελλάδα, τόσο για τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας όπως στο βαμβάκι, καλαμπόκι, καπνός αλλά και σε πολλά λαχανικά τομάτα, φασολάκια κ.α. Επιφέρει τεράστια οικονομική ζημιά σε καλλιέργειες βαμβακιού με πολύ μεγάλες εξάρσεις κάποιες χρονιές.
Τι είναι το πράσινο σκουλήκι;
Το πράσινο σκουλήκι είναι μια νυχτοπεταλούδα και τα προνυμφικά της στάδια είναι σκουλήκια (κάμπιες) που δημιουργούν μεγάλες οικονομικές ζημιές.
Λατινική ονομασία: Helicoverpa armigera ανήκουν στα Λεποδόπτερα στην οικογένεια Noctuidae. Έχει τροπική καταγωγή για αυτό και αρέσκεται σε θερμοκρασίες άνω το 30° C.
Μορφολογία: Το ενήλικο της είναι μία πεταλούδα με σκούρα χρώματα και το χαρακτηριστικό της είναι ότι στα φτερά της έχει δύο χαρακτηριστικές μαύρες βούλες.
Τα προνυμφικά στάδια ξεκινάνε με λευκό χρώμα και μαύρη κεφαλική κάψα και στην συνέχεια ανάλογα με την τροφή που τρώει παίρνει και το αντίστοιχο χρώμα. Το πιο συνηθισμένο χρώμα είναι το πράσινο. Αυτό που την ξεχωρίζει από τα άλλα σκουλήκια είναι η λευκή ή υπόλευκη γραμμή και μία σκούρα που έχουν οι προνύμφες εκατέρωθεν των δύο πλευρών.
Βιολογία: Έχουν τρεις έως πέντε γενεές στην διάρκεια του χρόνου και όταν ευνοούν οι συνθήκες ο βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να είναι και 30 ημέρες. Την άνοιξη και το φθινόπωρο ο βιολογικός του κύκλος θα είναι μεγαλύτερος 50-70 ημέρες. Το κάθε θηλυκό ενήλικο έντομο (νυχτοπεταλούδα) γεννά πάνω από 500 απογόνους μεμονωμένα. Έχει τροπική καταγωγή για αυτό και αρέσκεται σε θερμοκρασίες άνω το 30° C με σχετική υψηλή υγρασία. Η επανεμφάνιση του μετά την διαχείμανση του είναι Απρίλιο με Μάιο αναλόγως τις καιρικές συνθήκες.
Ξενιστές: Πληθώρα ξενιστών προσβάλει πάνω από 100 είδη φυτών, το καλοκαίρι τρέφεται περισσότερο και δημιουργεί τότε τις μεγάλες εξάρσεις.
Προσβάλει: Βαμβάκι, καλαμπόκι, μελιτζάνα, Λάχανο, φασόλια, σπαράγγια, καρότο, μαρούλι, πιπέρι, επσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, ηλίανθος, καπνός, πολλά καλλωπιστικά κ.α
Διαχειμάζουν: Κυρίως ως νύμφη που βρίσκεται σε διάπαυση σε στοές στο έδαφος κ.α. Σ
Βλάβες – Ζημίες: Το πράσινο σκουλήκι (η προνύμφη) τρέφεται από φυτά τόσο στο φύλλο, στο στέλεχος, στα μπουμπούκια, στο άνθος και στον καρπό. Εντοπίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, μέσα στα μπουμπούκια και τα άνθη. Η οικονομική ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι τεράστια. Πολλές φορές έχουν μειώσει έως και το 70-80% στην καλλιέργεια του βαμβακιού. Στα λαχανικά μπορούν να προσβάλουν το προϊόν και να το κάνουν μη εμπορεύσιμο.
Μας ρωτάτε: Γιατί έχουμε εξάρσεις κάποιες χρονιές και κάποιες όχι;
Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι θερμοκρασίες του χειμώνα την προηγούμενη χρονιά, οι βροχές της προηγούμενης χρονιάς (υγρασία), οι πτήσεις του εντόμου, οι μονοκαλλιέργεια βαμβακιού ή καλαμποκιού σε μία περιοχή κ.α
Καταπολέμηση: Από τα παραπάνω βλέπουμε πως είναι απαραίτητη η διαχείριση του εντόμου γιατί μας κάνει οικονομική ζημιά. Η προστασία είναι απαραίτητη πριν τους μεγάλους πληθυσμούς. Καλό είναι να βάζουμε παγίδες (φερομονικές) για να ελέγχουμε τους πληθυσμούς για να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις. Οι έγκαιρες επεμβάσεις σώζουν από μεγάλες προσβολές.
Είναι δύσκολος εχθρός και πραγματικά θέλει γεωπονική επιστημονική καθοδήγηση, υπάρχουν πολλά φυτοφάρμακα. Μην πηγαίνετε με ημερομηνίες πότε πέρσι είχε τον κύκλο του γιατί θα πέσετε μάλλον έξω. Να βάλετε παγίδες να βλέπετε τις πτήσεις του εντόμου τακτικά και να τα σημειώνεται τους πληθυσμούς. Επειδή το συγκεκριμένο έντομο αποκτά εύκολα ανθεκτικότητα στα φυτοφάρμακα καλό είναι να τηρείτε αυτό που λέει η ετικέτα για τον μέγιστο αριθμό των επεμβάσεων και τις οδηγίες των γεωπόνων.
Αντιμετώπιση: Μπορείτε να κάνετε κάποιες καλλιεργητικές τεχνικές ώστε να μειώσετε τους πληθυσμούς αλλά αυτό δεν θα κάνει από μόνο του τεράστια αποτελέσματα διότι το έντομο πετάει.
- Καταστρέφουμε τα ζιζάνια που βρίσκονται δίπλα στο χωράφι μας ή τον κήπο μας διότι μπορεί να βρει καταφύγιο εκεί
- Μια τακτική πχ για τα καλαμπόκια είναι να σπέρνουμε πιο πρώιμα για να αποφεύγουμε τους μεγάλους πληθυσμούς στα κριτικά στάδια άρα και τις μεγάλες προσβολές βέβαια αυτό μερικές φορές μπορεί να μας φέρει άλλα προβλήματα σε σχέση με την καλλιέργεια.
- Αποφεύγουμε την υπερβολική βλάστηση των φυτών μας γιατί μετά είναι δύσκολο οι ψεκασμοί να λούσουν τα φυτά άρα και να δράσουν
Βιολογικός τρόπος καταπολέμησης: Υπάρχουν φυσικοί εχθροί (χρύσωπας, πασχαλίτσα κ.α) αλλά σε φυτά μεγάλης καλλιέργειας για τον συγκεκριμένο εχθρό δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα μια εξαπόλυση φυσικών εχθρών.
Αν κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο ψεκασμός υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα με καλή αποτελεσματικότητα (Βάκιλοι, σπινοσίνες, φυσικό πύρεθρο, αζαδιραχτίνη) εγκεκριμένα από τον φορέα πιστοποίησης που ανήκετε. Για τον κήπο υπάρχουν σκευάσματα εγκεκριμένα για ερασιτεχνική χρήση για το πράσινο σκουλήκι σε πολλές καλλιέργειες. Επειδή πολλοί καλλιεργητές κήπων έχουν απογοητευτεί με την καταπολέμηση αυτού του εχθρού καλό είναι έγκαιρα να προλάβετε αυτό τον εχθρό και με τα πρώτα προβλήματα να επισκεφτείτε τον τοπικό γεωπόνο.
Χημικός τρόπος καταπολέμησης: Αν κριθεί ότι είναι απαραίτητος ο ψεκασμός υπάρχουν χημικά σκευάσματα εκλεκτικά, εγκεκριμένα ανά καλλιέργεια όπου δημιουργούν τις μικρότερες ζημιές στα ωφέλιμα έντομα ώστε να διατηρούμε τους πληθυσμούς των ωφέλιμων εντόμων υψηλούς.
Γνωρίζοντας το εχθρό των διαχειριζόμαστε καλύτερα
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν
Σαλιγκάρια και Κήπος: Προτάσεις διαχείρισης τους
Δάκος της ελιάς τι είναι και πως θα τον αντιμετωπίσουμε
Τετράνυχος τι είναι και πως θα τον διαχειριστούμε
Categories: Εχθροί - Έντομα, Καλλιεργητικές Τεχνικές
Ο Βιολογικός τρόπος καταπολέμησης μονο θα επρεπε να ειναι η αντιμετώπισή του!!!Με τον χημικό τροπο καταστρέφουμε μολυνουμε το έδαφος το φυτο τον αέρα και συνέπεια αυτου αρωστενουμε τον εαυτό μας ,τον άνθρωπο τα έντομα τα ζώα!!!
Γνώμη μου!!
Όλες αυτές η εταιρίες που παράγουν χειμικα σκευάσματα καλο θα ήταν να τα μειώσουν η να βρουν τρόπο παρασκευής βιολογικών προϊόντων αντιμετώπισης και να αλλάξουν την παραγωγή τους προς αυτήν την κατεύθυνση!!!Γιατί ότι και να λέμε ,ο χειμικος τρόπος αντιμετώπισης είναι και αυτός, ένας από τους πόλους λόγους που καταστρέφετε ο πλανήτης μας !!!!Λέω εγώ τώρα!!!!
Κατά τ’άλλα να πω συγχαρητήρια για της πληροφοριες και βοήθειες που δίνετε εδω στο Geoponoi.gr
είναι πολύ μεγάλη συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα δεν ξέρεις από πού να την πιάσεις, σίγουρα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον Δεν είναι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις. Η επιστήμη έχει φτάσει σε σημείο ωστε η καταπολέμηση των εχθρών να γίνεται με τον πιο ανώδυνο τρόπο για το περιβάλλον αλλά αυτό δεν θα γίνει αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση και να δώσει την κατεύθυνση.