Geoponoi.Gr

Πώς να διαχειριστείτε τα ζιζάνια στον οικολογικό κήπο σας

Θα ορίσουμε με την λέξη ζιζάνιο ως το οποιοδήποτε φυτό που βγαίνει στον κήπο μας και δεν το έχουμε φυτέψει. Όλοι έχουμε πάει σε λαχανόκηπους και είναι βουνό τα χόρτα, εκτός του αντιαισθητικού είναι εστία εντόμων, τρωκτικών και ασθενειών των φυτών. Λίγα είναι τα εδώδιμα ζιζάνια που δεν θα αναφερθούμε σε αυτά το άρθρο.

Μας ρωτάτε πως θα απαλλαχθείτε από τα χόρτα σε έναν βιολογικό κήπο, μας έχετε κάνει πολλές ερωτήσεις και στο συγκεκριμένο άρθρο θα δώσουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

Δεν θα μιλήσουμε για ζιζανιοκτόνα γιατί θεωρούμε ότι ο κήπος μπορεί να παράγει και χωρίς χημικά φάρμακα, συν του ότι είστε ερασιτέχνες και να μην μπλέκεται με φάρμακα που δεν προορίζονται για ερασιτεχνική χρήση.

Ο έλεγχος των ζιζανίων είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει και οι κηπουροί πρέπει να ακολουθούν διαφορετικές τεχνικές για να τα διαχειριστούν.

Πρώτα από όλα διαβάστε όσοι δεν το έχετε κάνει το άρθρο Λίγα λόγια για τα ζιζάνια και πως να τα αντιμετωπίσουμε και το άρθρο Μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων

ΓΝΩΡΊΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΊΠΑΛΟ ΣΑΣ

Το κάθε ζιζάνιο έχει το δικό τους βιολογικό κύκλο και την δικιά του συμπεριφορά που αν τον κατανοήσετε μπορεί να γίνει η διαχείριση των ζιζανίων ευκολότερη.

Τα ζιζάνια κατατάσσονται στα ετήσια (χειμερινά και θερινά) και στα πολυετή. Τα θερινά ζιζάνια αναλόγως το είδος και τις συνθήκες περιβάλλοντος μπορεί να μπορούν να έχουν πολλαπλές γενεές. Τα ετήσια αναπαράγονται από σπόρους και διαρκεί ο βιολογικός τους κύκλος έναν χρόνο ενώ τα πολυετή αναπαράγονται εγγενώς με σπόρο και αγενώς με υπόγειες δομές (στόλωνες, ριζώματα, κόνδυλοι κ.α).

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ποια ζιζάνια σας απασχολούν, αγοράστε έναν οδηγό ζιζανίων και καταγράψτε τα με ότι σημειώσεις σας έρθουν π.χ ποια είδη εδάφους προτιμούν, αν τους ευνοεί το νερό ή αν δεν τα επηρεάζει και ότι άλλο σας φανεί ενδιαφέρον. Πρέπει να καταλάβετε πως αναπτύσσονται στις δικές σας συνθήκες.

Τα ετήσια ζιζάνια μπορούν να αντιμετωπιστούν με σκάλισμα

Όμως

Τα πολυετή ζιζάνια με αυτή την μέθοδο, αν δεν βγει όλο το ρίζωμα η κόνδυλος έξω από τον κήπο να τα αναζωογονεί αντί να τα αντιμετωπίζει.

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΆΕΙ Η ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ

Αν έχουμε ζιζάνια μία χρόνια και τα αφήσουμε και σποριάσουν αυτό αυτόματα σημαίνει ότι για μια πενταετία τουλάχιστον θα βγάζουμε συνέχεια ζιζάνια από αυτά τα ζιζάνια.

Τα ετήσια ζιζάνια παράγουν μεγάλες ποσότητες σπόρων, ελέγχονται εύκολα με το σκάλισμα τους. Δεν τα αφήνουμε με τίποτα να σποριάσουν. Ούτε καν να φτάσουν στο στάδιο της ανθοφορίας.

Τα πολυετή ζιζάνια είπαμε είναι πολύ δύσκολα ζιζάνια.

 Πολυετή ζιζάνια είναι αυτά τα οποία χρειάζονται περισσότερο από δύο χρόνια για να γίνει ο βιολογικός τους κύκλος. Τα πολυετή αναπαράγονται εγγενώς με σπόρο και αγενώς με υπόγειες δομές (στόλωνες, ριζώματα, κόνδυλοι κ.α) που επιβιώνουν πολλά χρόνια σε αυτές.

Παραδείγματα τέτοιων ζιζανίων είναι το κίρσιο, η αγριάδα, η κύπερη, ο βέλιουρας κ.α

Ο στόχος μας εδώ είναι να εξαντληθούν τα αποθέματα στα όργανα αποθήκευσης να μην επιτρέψουμε να έχουν ανθοφορία και να μην εξαπλωθούν τα ζιζάνια. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει για να δείτε πως θα το επιτύχετε.

Είναι πολύ δύσκολα στο ξεβοτάνισμα θα πονέσουν τα χέρια σας, μία καλλιεργητική τεχνική είναι η εδαφοκάλυψη με καλά αποτελέσματα. Όπως είπαμε αυτά μπορούν να αναπτυχθούν και από ένα κομμάτι ρίζα επομένως αν βάλετε φρεζάκι και έχετε πολυετή ζιζάνια σκεφτείτε τι θα γίνει.

ΧΑΜΟΣ

Θα τα διασπείρουμε σε όλο τον κήπο, καλό είναι τα πολυετή ζιζάνια να μην τα αφήνουμε να σποριάσουν και να τα βγάζουμε με τους στόλωνες και τα ριζώματα εκτός κήπου πριν κάνουμε άλλες εργασίες

Υπάρχουν κάποια μηχανήματα δεν τα έχουμε δουλέψει να λέμε την αλήθεια αλλά θα τα αναφέρουμε γιατί βλέπουμε ότι τα χρησιμοποιούν στην Ευρώπη, είναι ο καυστήρας ζιζανίων, εκριζωτής ζιζανίων κ.α. Η λογική τους είναι να μην σκύβουμε και να κάνουμε καταπολέμηση των ζιζανίων.

Άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούμε στον κήπο είναι

Η ψευδοσπορά είναι πολύ αποτελεσματική, προετοιμάζοντας τον κήπο και <<σπέρνοντας>> το χωρίς σπόρο και ποτίζοντας από επάνω βοηθά στην μείωση των ζιζανίων. Γιατί αυτά φυτρώνουν και μετά από 2 βδομάδες που θα σπείρετε ή θα μεταφυτεύσετε κανονικά θα έχετε καταπολεμήσει ένα μεγάλο μέρος τον ζιζανίων.

Η συνεχόμενη αναμόχλευση του κήπου μειώνει αισθητά το πρόβλημα τεμαχίζοντας και εξαντλώντας τα αποθέματα στα όργανα αποθήκευσης.

Αν έχουμε μεγάλο κήπο και δεν τον καλλιεργούμε όλο πρέπει να κουρεύουμε τα ζιζάνια που θα βγαίνουν πριν κάνουν ανθοφορία, για όλους τους παραπάνω λόγους που προαναφέραμε είναι και αντιαισθητικό να βλέπεις σε ακαλλιέργητο μέρος του κήπου χόρτα βουνό και μπορεί να είναι καταφύγιο για τρωκτικά κ.α

Καλή επιτυχία στην καταπολέμηση των ζιζανίων με πιο φιλικούς τρόπους για το περιβάλλον

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα εξής άρθρα:

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της μελιτζάνας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια τομάτας στον κήπο

Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της αγγουριάς στον κήπο

Exit mobile version