Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν θέληση να ασχοληθούν με την κηπουρική αλλά δεν έχουν κήπο. Όσοι μένετε σε διαμερίσματα θέλετε να δώσετε χρώμα στο μπαλκόνι σας, κάποιοι από εσάς θέλετε να κόβετε φρέσκα λαχανικά και να τα χρησιμοποιείται. Όσοι θέλετε να ασχοληθείτε με τα λαχανικά σε γλάστρες έχετε τους λόγους σας και καλά κάνετε, για αυτό και σας ενθαρρύνουμε να το κάνετε. Υπάρχουν τρόποι να έχετε επιτυχία και να αυξήσετε την παραγωγή σας.
Καταρχάς θέλετε ήλιο, τα περισσότερα λαχανικά και βότανα έχουν καλύτερη ανάπτυξη όταν τα <βλέπει> ο ήλιος τουλάχιστον 8 ώρες. Αν το μπαλκόνι σας δεν ενδείκνυται για αυτό ίσως να ενδείκνυται η ταράτσα σας. Η τοποθεσία που θα επιλέξετε να βάλετε τις γλάστρες καλό είναι να μην έχει ισχυρούς ανέμους. Αν πάλι δεν έχετε ήλιο πολλές ώρες την ημέρα μην απογοητεύεστε υπάρχουν φυτά που αναπτύσσονται υπό σκιά για περισσότερα πατήστε εδώ. Τέτοια φυτά είναι τα μαρούλια, σπανάκια, παντζάρια, φασολάκια κ.α.
Διαλέξτε την κατάλληλη γλάστρα.
Σίγουρα οι μισοί θα πείτε αυτό είναι προφανές, αλλά είναι καθοριστικό στην επιτυχία και πολλοί κάνουν λάθος. Ο πηλός είναι ένα υλικό πορώδες με αποτέλεσμα να στεγνώνουν γρήγορα. Γλάστρες από πλαστικό, ξύλο, υφάσματα έχουν καλύτερη επιτυχία. Ίσως να σας φαίνεται περίεργο αλλά οι πατάτες, ντομάτες κ.α αναπτύσσονται ικανοποιητικά σε υφασμάτινες γλάστρες (σακούλες καλλιέργειας), έχουν καλή αποστράγγιση, χρησιμοποιούνται πολλές φορές, δεν ζεσταίνονται πολύ το καλοκαίρι άρα αποφεύγονται οι μύκητες εδάφους κ.α. Μπορείτε να φτιάξετε και δικές σας γλάστρες με τα υλικά που διαθέτετε, τενεκέδες, ξύλινες κλούβες, υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν πως να τις κάνετε κ.α. αρκεί να έχουν τρύπες από κάτω να φεύγει η υγρασία.
Υπάρχουν γλάστρες για όλα τα βαλάντια μέχρι και τσάμπα, αυτό που χρειάζεται είναι θέληση υπομονή και επιμονή.
Το μέγεθος της γλάστρας μετράει
Επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο, οι μεγάλες γλάστρες έχουν παραπάνω όγκο χώματος και η συγκράτηση του νερού είναι μεγαλύτερη.
Τις γλάστρες ή οι δικές κατασκευασμένες γλάστρες τις ξεχωρίζουμε ανάλογα με το ύψος που έχουν, την διάμετρο και τον όγκο εδάφους που δέχονται. Συνήθως γλάστρες με μικρή διάμετρο έχουν και μικρή χωρητικότητα χώματος.
Να έχετε στο μυαλό σας μια γλάστρα πρέπει να χωράει άνετα το λαχανικό που φυτέψατε. Ενδεικτικά μπορούμε να σας πούμε ότι τα μαρούλια, σπανάκια, κρεμμυδάκια κ.α ευδοκιμούν σε μικρές γλάστρες διαμέτρου 20-25 εκατοστών και έχουν χωρητικότητα 5- 10 λίτρα. Γλάστρες με διάμετρο 25-35 εκατοστά χωράνε περίπου 10-25 λίτρα χώματος και τέτοια φυτά είναι η πιπεριά, παντζάρι, φασολάκια ραπανάκι κ.α. Μεγάλες γλάστρες > 35 εκατοστά χωράνε πάνω από 25 λίτρα εδάφους και σε αυτές μπορούμε να φυτέψουμε τομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, κολοκύθια, λάχανα κ.α.
Φράουλες, μαρούλια και πολλά βότανα αναπτύσσονται ικανοποιητικά και σε μικρού μεγέθους γλάστρες
Ντομάτες, κολοκυθάκια, αγγούρια, πατάτες, τα φυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες με διάμετρο πάνω από 35 εκατοστά διάμετρο.
Γενικά στο πέρασμα των χρόνων βλέποντας την ανάπτυξη των φυτών θα καταλάβετε και ποια είναι η ιδανική γλάστρα για την καλλιέργεια που επιθυμείτε. Μεγάλα φυτά απαιτούν μια μεγάλη γλάστρα για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να παράγουν μια καλή καλλιέργεια. Η υποστήριξη των φυτών σε γλάστρες με ξύλα (μπαμπού κ.α) είναι απαραίτητη.
Έδαφος
Καλής σύστασης φυτόχωμα, μην χρησιμοποιήσετε κάποιο χώμα από κάποιον κήπο γιατί είναι <πυκνά> χώματα και σφίγγουν και δεν έχουμε σωστή στράγγιση, ούτε καλό αερισμό και στο τέλος δεν έχουμε υγιή φυτά. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φυτόχωμα (προσθέτοντας κάποιο υλικό για καλή αποστράγγιση όπως ο περλίτης, τύρφη, κ.α) και θα αναφερθούμε στο μέλλον σε κάποιο άρθρο πάνω σε αυτό.
Λίπανση
Συνήθως τα φυτά στις γλάστρες υποφέρουν από ελλείψεις θρεπτικών και είναι απαραίτητη η λίπανση τους με βιολογικά λιπάσματα. Τα καλοκαιρινά λαχανικά ευδοκιμούν και δίνουν μεγάλους καρπούς σε εύφορο χώμα, προτείνουμε σαν βασική λίπανση να τοποθετούμε κομπόστ,η κοπριά, τύρφη κ.α κάνουμε σε ένα δοχείο μία μίξη με το φυτόχωμα και μετά το τοποθετούμε. Προσθέτουμε κάποιο βιολογικό λίπασμα που έχουμε φτιάξει εμείς η του εμπορίου. Επίσης κάθε 3-4 εβδομάδες προσθέτουμε περίπου μία δύο χούφτες κομπόστ περιμετρικά των φυτών, μερικές φορές ανακατεύουμε το κομπόστ με φυτόχωμα και το τοποθετούμε γύρω από τα φυτά.
Πότισμά
Και το πολύ και το λίγο πειράζουν ότι και να σας πούμε, εσείς θα το βρείτε. Αν ποτίζουμε υπερβολικά θα έχουμε μυκητολογικές ασθένειες, πτώσεις ανθέων, λιγότερη παραγωγή. Από την άλλη αν τα αφήνουμε να στεγνώνουν συνέχεια πάλι θα έχουμε προβλήματα ανάπτυξης, θα αρχίσουν να <καίνε> φύλλα τα φυτά κ.α
Εχθροί και Ασθένειες
Δεν το συζητάμε ότι η καταπολέμηση αν χρειαστεί θα γίνει αποκλειστικά από βιολογικά σκευάσματα για ερασιτέχνες και αφού ρωτήσετε τον γεωπόνο που θα τα προμηθευτείτε για τις ώρες που θα πρέπει να τα εφαρμόσετε και τι μέτρα προστασίας πρέπει να πάρετε. Ήδη έχουμε προτείνει κάποια βιολογικά φυτοπροστατευτικά που μπορεί να φτιάξετε και μόνοι σας.
Προσπαθήστε, κάντε λάθη, μην απογοητευτείτε μετά από δύο τρεις χρονιές θα έχετε περισσότερη εμπειρία.
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν τα άρθρα:
Καλλιέργειες για αυτούς που ξεκινούν την κηπουρική
Δυόσμος: Καλλιεργητικές Τεχνικές
Φυτά του κήπου που απωθούν τα κουνούπια
Φασκόμηλο: Καλλιεργητικές Τεχνικές
Χαμομήλι: Καλλιεργητικές Τεχνικές
Categories: Η ζωή στον Κήπο, Καλλιεργητικές Τεχνικές, Κήπος, Φυτά σε γλάστρες